Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta21708.10.20136

7853-2012 (002, 341)

Käsityöläiskadun kuvantamisyksikön lakkauttaminen

Tiivistelmä:

Asia on ollut sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyssä 3.9.2013 § 184, jolloin se palautettiin uudelleen valmisteltavaksi. Tyks-Sapa -liikelaitos on ilmoittanut, että kuvantamisyksikön toiminta loppuu Käsityöläiskadulla vuoden 2013 loppuun mennessä. Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että se merkitsee tiedoksi suunnitelman kuvantamispalvelujen hankkimisen Tyks-Sapa -liikelaitoksen muista kuvantamispalveluja tuottavista yksiköistä 1.1.2014 lukien.

Sosterla § 217

Vs. tulosaluejohtaja Katariina Korkeila ja palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen, 30.9.2013:

Taustaa

Asia on ollut sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyssä 3.9.2013 § 184, jolloin se palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.

Peruspalvelulautakunta antoi 15.8.2012 § 288 Tyks-Sapa –liikelaitoksen johtokunnalle lausuntonsa Käsityöläiskadun kuvantamisyksikön lakkauttamissuunnitelmasta. Lautakunta suhtautui lakkauttamiseen kielteisesti ja perusteli kielteistä kantaansa sillä, että lakkauttaminen olisi Turun kuvantamistoiminnasta vuonna 2000 tehdyn fuusiosopimuksen ja vuonna 2007 tehdyn palvelusopimuksen vastaista, se heikentäisi turkulaisten palvelutasoa ja se hankaloittaisi perusterveydenhuollon hoitoprosesseja ja lisäisi potilaiden ja sosiaali- ja terveystoimen kustannuksia. Lisäksi lautakunta totesi, että toiminnan supistukset eivät saa kohdistua yksipuolisesti Turkuun ja turkulaisiin asiakkaisiin.

Liikelaitoksen johtokunta merkitsi peruspalvelulautakunnan lausunnon tiedoksi kokouksessaan 4.9.2012 § 66 ja sittemmin päätti lakkauttaa Varsinais-Suomen Kuvantamiskeskuksen Käsityöläiskadun toimipisteen 2.10.2012 § velvoittaen silloisen liikelaitoksen vt. toimitusjohtajan päättämään yksikön tarkemmasta sulkemisajankohdasta. Sulkemispäätöstä perusteltiin liikelaitoksen johtokunnan asiaa koskevassa esittelytekstissä ennen muuta taloudellisilla syillä ja menokehityksen rajoittamisella. Liikelaitos on sittemmin ilmoittanut, että kuvantamisyksikön toiminta loppuu Käsityöläiskadulla vuoden 2013 loppuun mennessä ja käytännössä toiminta ajetaan kuvantamisen osalta alas joulukuun 2013 alusta alkaen.

Kuvantamisyksikön lakkauttamisen vaikutus terveysasemien potilastyöhön

Iso osa turkulaisista asuu jo nyt alueella, joiden terveysasemien yhteydessä ei ole omaa kuvantamisyksikköä. Tällöin tarvittavat kuvantamistutkimukset tehdään sellaisessa kuvantamisyksikössä, jossa on mahdollisuus tehdä tarvittava tutkimus. Mikäli kyseisiä tutkimuksia tehdään useammassa kuvantamisyksikössä, potilaalla on mahdollisuus valita se kuvantamisyksikkö, johon hän kokee helpoimmin voivansa kulkea. Tilanne on yhtäläinen niissä tilanteissa, joissa kiireellinen röntgentutkimus on tarpeen.

Käsityöläiskadun kuvantamisyksikön lakkauttaminen vähentää kuvantamisyksiköiden määrää Turussa yhdellä, mutta yksiköitä Turun alueelle jää edelleen useita (Turun kaupunginsairaala, TYKS:n A-, T- ja U-röntgenit, Turunmaan sairaala). Myös Turun ulkopuolella olevat Tyks-Sapan kuvantamisyksiköt ovat turkulaisten käytettävissä. Kuvantamispalveluverkon laajuuden johdosta ei ole pakottavaa tarvetta järjestää kuvantamispalveluita omana toimintana. Kuvantamispalveluiden kilpailuttaminen tulisi varteenotettavana vaihtoehtona kyseeseen siinä tapauksessa, jossa Tyks-Sapa ei pystyisi tuottamaan kuvantamispalveluita turkulaisille palvelutarvetta vastaavasti.

Käsityöläiskadulla sijaitsevan Keskustan terveysaseman alueella asuu nykyisin noin 63 000 asukasta, minkä lisäksi Pansio-Pernon sekä Runosmäki-Mullin asukkaat (yht. runsaat 24 000 asukasta) ovat käyttäneet Käsityöläiskadun kuvantamisyksikköä. Myös muut toimipisteet kuin terveysasemat (kaupungin länsipuolen palveluasumisyksiköt, työterveys, kotihoito yms.) ovat ohjanneet asiakkaita käyttämään Käsityöläiskadun kuvantamisyksikköä. Yhtä terveyskeskuskäyntiä kohden tehdään keskimäärin 0,19 röntgenpyyntöä, joten vähemmän kuin joka viidennen käynnin yhteydessä tarvitaan röntgenkuvausta. Jos röntgentutkimusta ei pyydetä kiireellisenä, kyseeseen tulee joka tapauksessa erillinen käynti kuvantamisyksikössä, jonka jälkeen vastausten valmistuttua kyseeseen tulee useimmiten soittoaika lääkärille vastauksista. Vain osa kuvauksista on kiireellisiä. Osa kiireellisistäkin kuvauksista on sellaisia, joiden yhteydessä tarvitsee matkustaa takaisin terveysasemalle vastauksen tulosta kuulemaan; jatkotoimenpiteistä kuvauksen jälkeen sovitaan yleisimmin puhelimitse. Luunmurtumaepäilyjen yhteydessä potilaat ohjataan tällä hetkellä muutenkin kaupungin omalle tapaturmavastaanotolle (ns. kipsipoli) Mäntymäen terveysasemalla. Edellä sanotun perusteella ainakin tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että kuvantamisyksikön lakkauttaminen saadaan toteutettua minimoimalla negatiiviset vaikutukset potilastyön osalta.

Lisäksi on syytä todeta, että terveysasemien potilaiden matkakustannukset eivät kuulu kaupungin kustannettaviin matkoihin, mikäli kyse ei ole hoitolaitossiirrosta. Silloin kun kyse on sairauden aiheuttamista kustannuksista, potilaiden on kuitenkin mahdollista hakea niihin Kelan korvausta omavastuun ylittävältä osalta.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa, 30.9.2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tiedoksi kuvantamispalvelujen päättymisen Käsityöläiskadun terveysasemalla 1.12.2013 lukien ja että Käsityöläiskadun terveysaseman kuvantamispalvelut hankitaan jatkossa muista Tyks-Sapa –liikelaitoksen kuvantamispalveluja tuottavista yksiköistä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi lautakunta päätti puheenjohtajan ehdotuksesta yksimielisesti, että seuraavaan kokoukseen lautakunnalle tuodaan tiedoksi 

Ennen päätöksentekoa

Kummastakin ehdotuksesta jäsenet luopuivat myöhemmin.

Mette Karlssonin tekemä aloite raukesi kannatuksen puuttuessa.

Jakelu

tpvKorkeila Katariina
tpvLönnqvist Max
ilmVirtanen Petri