Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta22608.10.20133

3288-2013 (065, 46)

Päihdehuollon kuntouttavan laitoshoidon ostopalvelujen kilpailuttaminen

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta. Päihdehuollon kuntouttavan laitoshoidon ostopalvelut tullaan kilpailuttamaan avoimella menettelyllä ajalle 1.4.2014 - 31.3.2017, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin yhdellä vuodella, ajalle 1.4.2017 - 31.3.2018 (optio). Palveluja ostetaan sopimuskaudella noin 3 000 000 eurolla.

Sosterla § 226

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta.

Tulosaluejohtaja Leila Visa, palvelujohtaja Maisa Kuusela, toimistopäällikkö Merja Niinimäki ja vs. johtava sosiaalityöntekijä Pasi Lehti 26.9.2013:

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kokouksessaan 26.3.2013 § 77, että päihdehuollon kuntouttavan laitoshoidon ostopalvelut kilpailutetaan avoimella menettelyllä.

Hyvinvointitoimiala on valmistellut kilpailuttamismenettelyä yhteistyössä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa. Markkinavuoropuhelu mahdollisten tarjoajien kanssa käytiin syyskuussa.

Sopimuskausi on 1.4.2014–31.3.2017, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin yhdellä vuodella, ajalle 1.4.2017–31.3.2018 (optio). Palvelujen on oltava käytettävissä 1.4.2014. Päihdehuollon kuntouttavan laitoshoidon palveluja ostetaan vuosittain noin 1 000 000 eurolla; laitoshoidon päihdekuntoutujien määrä on vuonna 2012 ollut 94 henkilöä.

Päihdehuollon kuntouttava laitoshoito on tarkoitettu avohoitoa tukevaksi hoitojaksoksi päihdeongelmaisille, joille avohuollon palvelut eivät ole riittäviä tai tarkoituksenmukaisia. Tavoitteena on päihdeongelmaisen asiakkaan kuntoutuminen sekä päihteetön elämäntapa tai muu päihteiden käytössä tavoiteltu muutos. Hyvinvointitoimialan viranhaltija määrittää hoidon tarpeen yhteistyössä asiakkaan ja lähettävän hoitotahon kanssa ja tekee päätöksen asiakkaan palvelutarpeesta. Tarvittaessa hänellä on käytettävissä moniammatillinen asiantuntijatyöryhmä. Hyvinvointitoimialan viranhaltija tekee päätöksen kuntouttavasta laitoshoidosta päihdehuoltolain 7 §:n nojalla.

Päihdehuollon kuntouttavan laitoshoidon palveluja ostetaan seuraaville asiakasryhmille: alkoholiongelmaisille ja ensisijaisesti alkoholia käyttäville monipäihteisille asiakkaille, lääkeriippuvaisille ja ensisijaisesti lääkkeitä väärinkäyttäville monipäihteisille asiakkaille, huumeongelmaisille ja ensisijaisesti huumeita käyttäville monipäihteisille asiakkaille sekä opioidikorvaushoidossa oleville monipäihteisille asiakkaille, joilla oheiskäyttöä. Osatarjous otetaan huomioon ja hyväksytään asiakasryhmittäin.

Tarjoushinnat tulee ilmoittaa asiakasryhmittäin verottomina hoitovuorokauden hintoina asiakasta kohden. Tarjotun hoitovuorokausihinnan tulee sisältää ympärivuorokautisen hoidon ja ylläpidon lisäksi päihdehoitoon liittyvät lääkkeet ja kotilomista/kotiharjoittelusta aiheutuvat kustannukset. Sopimushinnat ovat kiinteitä 31.3.2016 asti, jonka jälkeen palveluntuottaja voi esittää Tilaajalle perustellusta syystä hintojen muutosta palvelun yleistä kustannuskehitystä vastaavasti.

Hankinnan yritysvaikutusten arvioinnista on pyydetty lausunnot Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:ltä ja Turun kauppakamarilta. Yritysvaikutusten arvioinnin lausuntopyynnössä kerrottiin, että kilpailutuksessa tullaan hankkimaan sekä päihdehuollon kuntouttavan että vaativan kuntouttavan laitoshoidon palveluita neljälle eri asiakasryhmälle. Koska asiakasryhmät jo sinänsä vaikuttavat palvelun vaativuuteen, päädyttiin kuitenkin kilpailuttamaan vain yhtä palvelumuotoa. Neljä osatarjousmahdollisuutta riittää edistämään pk-yritysten sekä lähialueen yritysten tarjousmahdollisuuksia.

Liite 1Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:n lausunto

Hankintailmoitus julkaistaan HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistaan Turun kaupungin sivuilla osoitteessa www.turku.fi/tarjouspyynnot.

Tarjouskilpailu ratkaistaan annettujen tarjousten perusteella. Annetuista tarjouksista valitaan se tai ne, jotka ovat kokonaistaloudellisesti edullisimpia. Vertailu ja valinta tehdään asiakasryhmittäin.

Arviointiperusteina ovat palvelun hinta ja laatu. Hinnan painoarvo on 70 % ja laadun 30 %. Palveluntuottajia valitaan riittävä määrä Tilaajan arvioiman palvelumäärän turvaamiseksi suomen ja ruotsin kielellä. Sopimuksella ei taata ostettavien palvelujen määrää.

Oheismateriaali 1Tarjouspyyntöasiakirjat

Esitys palveluntuottajien valinnasta tuodaan sosiaali- ja terveyslautakunnalle tammikuussa 2014.

Esitämme, että sosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä päihdehuollon kuntouttavan laitoshoidon ostopalvelujen tarjouspyyntöasiakirjat ja oikeuttaa hyvinvointitoimialan tekemään vähäisiä teknisluonteisia tarkistuksia tarjouspyyntöasiakirjoihin.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 26.9.2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä päihdehuollon kuntouttavan laitoshoidon ostopalvelujen tarjouspyyntöasiakirjat ja oikeuttaa hyvinvointitoimialan tekemään vähäisiä teknisluonteisia tarkistuksia tarjouspyyntöasiakirjoihin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAsikainen Johanna
ilmKuusela Maisa
ilmLehti Pasi
tiedLindberg Merja
ilmNiinimäki Merja
tpvPuistovaara Janina
ilmVisa Leila


Liitteet:

Sosterla § 226
Liite 1:Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:n lausunto