Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta19417.09.20135

9965-2013 (444, 015)

Kotouttavan verkosto- ja yhteistyön -hanke

Tiivistelmä:

Hanketta on valmisteltu Hyvinvointitoimialalla Sosiaalityön tulosalueen Ulkomaalaistoimistossa kesäkuusta 2013 alkaen, jolloin saatiin tieto mahdollisuudesta hakea hankerahoitusta sisäasiainministeriön hallinnoimasta SOLID -rahastoihin kuuluvasta Euroopan pakolaisrahastosta. Hankesuunnitelmaa on käsitelty Sosiaalityön tulosalueen johtoryhmässä 26.8.2013 sekä Hyvinvointitoimialan johtoryhmässä 4.9.2013. Kummassakin kokouksessa hanketta on puollettu. Hankehakemus on jätetty sisä-asiainministeriölle viimeisenä hakemuksenjättöpäivänä 6.9.2013 ehdollisena siten, että hakemukselle tarvitaan vielä Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksyntä.

Sosterla § 194

Tutkimus- ja kehitysjohtaja Päivi Sannola, erityissosiaalityöntekijä Päivi Talvinen ja johtava sosiaalityöntekijä Jyri Mikkola 6.9.2013:

Hanke on tarkoitus toteuttaa ajalla 1.1.2014–30.6.2015. Toteuttajaorganisaationa on Turun kaupungin hyvinvointitoimialan sosiaalityön tulosalueen Ulkomaalaistoimisto. Ulkomaalaistoimistossa on tehty eriytettyä kotouttamistyötä vuodesta 1996 alkaen ja toiminnan erityisyytenä on ollut kotouttamislain mukaisten palveluiden tuottaminen yhteistoiminnallisesti paikallisten yhdistysten kanssa. 2000-luvulla paikkakunnalle on kuitenkin perustettu runsaasti omakielisiä ja uskonnollisia yhdistyksiä, joiden piirissä olevia, pakolaistaustaisia, erityisesti luku- ja kirjoitustaidottomia aikuisia ei ole riittävästi tavoitettu lain mukaiseen kotouttamistoimintaan. Uusien etnisten ja uskonnollisten yhdistysten kanssa ei ole onnistuttu luomaan toimivaa kahdensuuntaista vuorovaikutusta alkuvaiheen kotouttamistyön pohjaksi. Huolena onkin pakolaisperheiden eriytyminen/eristäytyminen omakielisiin ja uskonnollisiin yhteisöihin.

Hankkeen kohderyhmänä on ulkomaalaistoimiston asiakaskunta, eli yksittäiset pakolaistaustaiset asiakkaat ja asiakasperheet maassa asumisen alkuvaiheessa. Hankkeessa on tarkoituksena luoda ulkomaalaistoimiston ja kolmannen sektorin maahanmuuttajatoimijoiden välille käytännön kotouttamistyöhön pysyvä yhteistyömalli, jolla tuetaan ja nopeutetaan Turkuun muuttavien maahanmuuttajien kotoutumista ja samalla sitoutetaan ja kannustetaan maahanmuuttajayhdistyksiä ja yhteisöjä entistä tiiviimpään yhteistyöhön viranomaistoimijoiden kanssa. Tavoitteena on, että yhdistysten ja yhteisöjen kanssa yhdessä suunnitellut ja toteutetut kotouttamistoimenpiteet ovat tehokkaampia ja asiakaskeskeisempiä kuin puhtaasti viranomaistoimin toteutettu toiminta.

Hankkeen keskeiset tavoitteet ovat seuraavat: 1. selvittää maahanmuuttajayhdistysten ja -yhteisöjen sekä viranomaistoimijoiden tarpeet ja valmiudet yhteistyölle kotouttamistyössä. 2. Kehittää ja laajentaa hyviä etnisiä suhteita toteuttavaa alkuvaiheen kotouttamistyön yhteistyöverkostoa. 3. Suunnitella ja luoda alkuvaiheen kotouttamistyöhön viranomaisten ja kolmannen sektorin välille yhteistyömalli, joka olisi tarvittaessa hyödynnettävissä työvälineenä yleisemminkin maahanmuuttajien kanssa tehtävässä sosiaalityössä. Hanke on tarkoitus toteuttaa tiiviissä yhteistyössä Ulkomaalaistoimiston KOTO -toiminnan vakituisen henkilöstön kanssa, millä varmistetaan hankkeen tulosten integroituminen osaksi kaupungin jo olemassa olevaan kotouttamistyötä.

Toimialan kannalta hankkeen toteuttaminen tukee maahanmuuttajien kotouttamislakien mukaista toimintaa. Hankkeen hallinnoijana ja koordinoijana toimii Turun kaupungin hyvinvointitoimialan kehittämisyksikkö. Hankkeen omistaja on palvelujohtaja Maisa Kuusela. Käytännön hanketyön ohjaamisesta vastaa sosiaalityön tulosalueen Ulkomaalaistoimisto. Hankkeeseen palkataan henkilöstöksi projektijohtaja sekä kaksi projektityöntekijää.

Hanke kohdistuu sisäasiainministeriön hallinnoiman SOLID -rahastoihin kuuluvan Euroopan pakolaisrahaston painopisteeseen 1, toimintalinja B: pakolaisten kotouttaminen. Hankkeen kokonaisbudjetti on vuodelle 2014 154.408 euroa ja vuodelle 2015 77.204 euroa. Hankkeen omarahoitusosuus on 50 %, eli vuosille 2014 - 2015 yhteensä 115.806 €. Omarahoitusosuus sisältyy vuoden 2014 talousarvioehdotukseen.

Liite 1Hankehakemus liitteineen

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 10.9.2013

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä hankehakemuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmSisäasiainministeriö
tiedKuusela Maisa
tpvMikkola Jyri
tiedSannola Päivi
tiedTalvinen Päivi
tiedVisa Leila


Liitteet:

Sosterla § 194
Liite 1:Sisäasiainministeriön rahoituspäätös
Liite 1:Hankehakemus liitteineen