Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta20017.09.201311

10003-2013 (032)

Asiakasmaksujen tarkistus ympärivuorokautisen hoidon tehostetun palveluasumisen toimintayksiköissä ja lyhytaikaishoidossa 1.1.2014 alkaen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 200

Tulosaluejohtaja Sari Ahonen, ympärivuorokautisen hoidon vs. johtaja Kirsi Kiviniemi ja controller Jutta Nieminen 5.9.2013:

Asumispalveluiden järjestäminen perustuu sosiaalihuoltolain (10983/710) 17 §:n ja -asetuksen (1983/607) 10 §:n säädöksiin, joiden mukaan kunnan on huolehdittava asumispalveluiden järjestämisestä. Tehostettu palveluasuminen kohdentuu pääasiassa iäkkäisiin henkilöihin vanhuspalveluiden tulosalueella.

1.7.2013 voimaan astuneessa laissa ”Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista” todetaan, että iäkkään henkilön pitkäaikainen hoito on järjestettävä ensisijaisesti henkilön yksityiskotiin tai muuhun kodinomaiseen asuinpaikkaan järjestettävillä sosiaali- ja terveyspalveluilla. Turun kaupungin itse tuottamassa ympärivuorokautisen hoidon palveluasumisessa on 253 ns. tehostetun palveluasumisen paikkaa, jotka vastaavat lain edellytyksiä. Kaksitoista näistä paikoista on lyhytaikaishoidon paikkoja. Tehostettu palveluasuminen on avopalvelua, ja siellä on henkilökunta paikalla ympäri vuorokauden. Tehostettu palveluasuminen on tarkoitettu vanhuksille, jotka heikentyneen terveydentilansa ja toimintakykynsä vuoksi tarvitsevat ympärivuorokautista hoitoa ja huolenpitoa. Tehostettua palveluasumista on tarjolla erillisasunnoissa (Hövelin, Katariinanpuiston, Niittykodin, Portsakodin ja Sävelkodin palvelutalot) sekä ryhmäkodissa (Portsakodin Elsekoti, Kutomokoti, Mansikkapaikka ja Pohjantähti). Runosmäen vanhainkodin perusparannuksen C-osan valmistuttua marraskuussa 2013 tehostetun palveluasumisen paikat lisääntyvät 36 ryhmäkotipaikalla. Samanaikaisesti vanhainkotihoidosta vähenee 34 paikkaa. Ryhmäkodit on tarkoitettu ensisijaisesti muistisairaille iäkkäille henkilöille.

Hoito- ja palvelumaksu: pitkäaikaishoito, tehostettu palveluasuminen

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että tehostetun palveluasumisen hoito- ja palvelumaksua tarkistetaan 1.1.2014 lukien asiakkailla, joiden maksun suuruus yhden hengen taloudessa on vähemmän kuin 37 % (erillisasunto) bruttotulojen suojaosuuden 528 euroa ylittävältä osalta. Jotta korotus ei ole kohtuuttoman suuri yksittäiselle asiakkaalle, korotus voi olla enintään 20 prosenttia henkilön nykyiseen hoito- ja palvelumaksuun. Syyskuussa 2013 asiakkaita, joiden hoito- ja palvelumaksu on alle 37 % (erillisasunto) on noin 40 % asiakkaista (n = 165). Vuositasolla korotus tarkoittaa noin 47 000 € lisäystä asiakasmaksutuottoihin. Yksittäisen asiakkaan kohdalla korotus on 2,7 € - 133 € välillä.

Peruspalvelulautakunta päätti 16.1.2013 (Perla § 17), että hoito- ja palvelumaksun suuruus on 37 % (erillisasunto) yhden henkilön taloudessa 528 € ylittävistä bruttokuukausituloista (= kotona annettavan palvelun enimmäismaksu korotettuna, Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 1992/912). Kahden hengen taloudessa maksuprosentti on 24 bruttotulon suojaosuuden 975 € ylittävältä osalta. Maksut tulivat voimaan 1.4.2013. Edelleen lautakunta päätti, että yksittäisen asiakkaan kohdalla korotus voi olla enintään 20 prosenttia henkilön silloiseen hoito- ja palvelumaksuun. Tästä syystä osalla asiakkaista maksu jäi edelleen alle 37 prosentin (erillisasunto).

Asiakasmaksu saa olla kuitenkin enintään palvelun tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruinen. Tästä johtuen kuukausimaksu voi olla enintään 2.940 €.  Maksu jätetään perimättä tai sitä alennetaan siltä osin kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteutumista (Asiakasmaksulain 1992/874 2 § ja 11 §).

Hoito- ja palvelumaksua määritettäessä huomioon otettavat tulot ja tulot, joita ei oteta huomioon, ovat samat kuin kotona annettavissa palveluissa (Asiakasmaksuasetus 27 – 30 §).

Hoito- ja palvelumaksun kattama sisältö:

Tehostetun palveluasumisen ostopalvelupaikoilla olevien asiakkaiden asiakasmaksu on 85 % asiakkaan nettotuloista vähennettynä asiakkaan vuokran osuudella. Asiakkaalle tulee kuitenkin jäädä käyttövara, joka on vähintään 99 €/kk. Ostopalveluissa asiakkaan maksama asiakasmaksu kattaa siis hoito- ja palvelumaksun sekä ateriamaksun, vuokran asiakas maksaa suoraan palveluntuottajalle. Keskimäärin omassa palveluasumisessa ja ostopalveluissa maksettavaksi jää tällä hetkellä yhtä suuret asiakasmaksut, kun oman asumispalvelutuotannon kaikki maksut (ateria, tukipalvelumaksu, hoito- ja palvelumaksu) otetaan huomioon ja keskimääräisen vuokran osuus on noin 500e. Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut ajalle 14.1.2013 – 31.12.2013 työryhmän, jonka tehtävänä on valmistella hallituksen esitys palveluasumisen asiakasmaksuista. Tavoitteena on selkeyttä asumispalveluiden maksuperusteita yhdenmukaiseksi kaikissa kunnissa.

Ravintopäivämaksu: pitkäaikaishoito, tehostettu palveluasuminen

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että ravintopäivämaksu on 13,50 € 1.1.2014 lukien. Tämä tarkoittaa vuositasolla noin 44.000 € lisäystä ravintopäivämaksutuottoihin.

Perusteluna ateriapäivämaksun korotukselle on ruokapalvelut tuottavan Arkea ruokapalvelut /Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy:n 3,8 % korotus ateriamaksuihin. Edellisen kerran ravintopäivämaksua tarkistettiin 1.4.2013 peruspalvelulautakunnan päätöksellä (Perla 16.1.2013 § 17). Ravintopäivämaksuksi päätettiin tuolloin 13 €. Ravintopäivämaksu kattaa aamupalan, lounaan, välipalan/iltapäiväkahvin, päivällisen, iltapalan ja tarvittaessa yöpalan sekä erikseen tilattavat hedelmät ja juhlapäiviin liittyvät tarjoilut.

Jalkahoitomaksu: pitkäaikaishoito, tehostettu palveluasuminen ja ympärivuorokautisen hoidon lyhytaikaishoidon asiakkaat

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään jalkahoitomaksun korottamista seuraavasti:

Suppea jalkahoito               18 € (vanha hinta 15 €/krt)
 
Laaja jalkahoito                   30 € (vanha hinta 22 €/krt)

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 6.9.2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää vahvistaa, että Turun kaupungin vanhuspalveluiden omissa tehostetun palveluasumisen toimintayksiköissä 1.1.2014 alkaen

PäätösSosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle Rosenlöfin ehdotuksesta Harjanteen kannattamana yksimielisesti.

Jakelu

tpvAhonen Sari