Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta17803.09.20133

3400-2013 (045)

Hyvinvointitoimialan talous ja toiminta 1-7/2013 ja talousarviovuotta koskeva ennuste

Tiivistelmä: -

Sosterla § 178

Palvelujohtajat Sirpa Kuronen, Maisa Kuusela ja Seija Arve 26.8.013:

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat toteutuneet pääosin sopimusten mukaisesti, mutta talousarvioon sisältyneet riskit ovat edelleen lisääntyneet. Suurimmat talousarvion ylitysuhat liittyvät Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin toimintaan, lastensuojeluun, mielenterveyskuntoutujien ja kehitysvammaisten henkilöiden palveluasumiseen sekä työmarkkinatuen kuntaosuuteen.  Lisäksi vanhuspalveluiden tulot eivät toteudu talousarvion mukaisesti.

Uudistamisohjelman on sisällytetty useita toimenpiteitä, joilla pyritään talousarvion tasapainottamiseen. Suurin osa näistä toimenpiteistä on jo käynnistetty.

Lasten ja nuorten palveluissa on lisätty varhaista tukea ja ehkäisevän lastensuojelun palveluja. Ryhmämuotoista perhetyötä tekevä Torin kulma on vakinaistettu ja lapsiperheiden kotipalvelu on käynnistymässä. Alkuvuoden aikana on erityisesti teini-ikäisiä otettu huostaan tai sijoitettu kiireellisesti poikkeuksellisen paljon. Sijoitukset ovat suurelta osin jouduttu tekemään ostopalvelulaitoksiin, joka on kasvattanut edelleen lastensuojelun kustannuksia. Nuorten ja heidän perheidensä tilanteita autetaan mm. intensiivisellä perhetyöllä. Terveydenhuollossa saatavuusongelmia on opiskelijaterveydenhuollon palveluissa. 

Työllistämisen tehostamistoimenpiteet eivät ole olleet riittäviä lisääntyvään työttömyyteen nähden. Mielenterveyskuntoutujien palveluasumisen arviointiprosessi on lähtenyt hyvin käyntiin ja sosiaalityön tulosalue on käynyt hintaneuvotteluja palveluntuottajien kanssa. Kehitysvammaisten henkilöiden laitoshoidon purkamista on jouduttu jarruttamaan, koska palveluasumisen kustannukset ovat noin 1,4-kertaiset laitoshoitoon nähden.

Kotihoidon kriteereitä on tarkennettu ja välittömän työajan lisäämisestä on sovittu. Ikäihmisten sairaanhoitopiirin päivystyksen sekä oman että sairaanhoitopiirin osastohoidon käyttöä on onnistuttu vähentämään geriatrian poliklinikan käynnistyttyä toukokuun alussa.

Talousarvion tasapainottamiseksi lastensuojelun, mielenterveyskuntoutujien palveluasumisen, työllistämis- ja kotihoidon toimenpiteitä on edelleen tehostettava.

Resurssijohtaja Max Lönnqvist 27.8.2013:

Taloudenpidon kannalta hyvinvointitoimiala ei ole saavuttanut alkuperäistä tavoitettaan. Talousarvion laadinnan yhteydessä tavoiteltiin tuotantotasoa, joka vastaisi pääosin vuoden 2012 toteutumaa mutta vuoden kuluessa on osoittautunut että määrärahat eivät tule riittämään. Suunnitellut rakennemuutos- ja kehittämishankkeet ovat riittämättömiä kattamaan mm. lastensuojelun kasvaneesta tarpeesta aiheutuneita menoja. Lisäksi työmarkkinatuen kuntaosuus on kasvanut vuodesta 2012 ja VSSHP:n Turun maksuosuuden ja sairaanhoitopiirin varaaman kuntatuoton ero oli jo lähtökohtaisesti 5M€. Lisäksi vammaispalveluiden menot ovat kasvaneet sekä volyymimuutoksen, että palvelusisällön muutoksen vuoksi. Edelliseen ennusteeseen nähden säästötoimenpiteet näyttävät toteutuneen ainakin osittain. Kokonaispoikkeama netosta on nyt noin 18,5M€ kun se oli edellisellä raportointikaudella noin 19,5M€. Kehityksessä on otettava huomioon, että kesän aikana lastensuojelun menot ovat kasvaneet noin 0,7M€ ja VSSHP:n poikkeama noin 1,4M€. Säästöjen arvioitu vaikutus (vuositasolla) on siten noin 3,1M€ edelliseen ennusteeseen nähden. Talousarvion poikkeamat ovat pääosin ostopalveluissa ja avustuksissa yksityisille. Lisäksi toimintatuotot näyttävät jäävän jonkin verran alle budjetoidun erityisesti vanhustenhuollossa.

Liite 1Osavuosikatsaus 2

Liite 2Toiminnan seuranta heinäkuu 2013

Liite 3Yhteenveto hyvinvointitoimialan ennusteesta toimialoittain 2013

Toimialajohtaja Riitta Liuksa, 29.8.2013:

Sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt 12.6.2013 §149, että hyvinvointitoimialan kaikilla tulosalueilla valmistellaan hyväksytyn sopeuttamissuunnitelman lisäksi toimenpiteitä

Toimenpiteitä on valmisteltu kesän kuluessa ensi vuoden talousarvion laadinnan ohella. Vuoden 2013 toimenpiteet muodostavat pohjaa vuoden 2014 talousarviolle ja sen hallinnalle.

Keväällä aloitettujen sopeuttamistoimenpiteiden ja vakauttamisohjelmassa olevien tavoitteiden vaikutuksia näkyy jo nyt käsittelyssä olevassa ennusteessa, mutta euromääräisten tavoitteiden saavuttamista on vaikeuttanut ennalta arvaamattomat lisäkustannukset.

Vahvistettuja ja uusia operatiivisia tasapainottamistoimenpiteitä on ryhdytty toteuttamaan välittömästi. Tällaisia toimenpiteitä ovat mm. maksu- tai korvauspäätösten nopeutettu käsittely (lisätyövoiman avulla) ja perinnän tehostaminen. Lisäksi meneillään ovat lääkärintodistusten tarvearvio, erikoislääkärikonsultaatioiden toteuttamisen selvittely sairaanhoitopiirin kanssa. Henkilökunnan sairauspoissaoloihin vaikutetaan influenssarokotusten kattavuutta parantamalla. Lautakunnan päätöstä edellyttäviä toimenpiteitä kuten joulunajan sulkuja valmistellaan.

Lastensuojelun palvelurakenteen muuttaminen, kotihoidon tehokkuuden kasvattaminen ja työllistämistoiminnan tehostaminen ovat omina projekteinaan toteutuksessa. Etenemisestä ja tavoitteiden toteutumisesta raportoidaan erikseen lautakunnalle.

Tulospalkkiokriteereitä arvioidaan uudelleen, ja muita toimenpiteitä toimintayksiköiden kannustamiseksi tehokkuuden lisäämiseksi toimenpiteistä kehitetään.

Kaikkien edellä mainittujen seikkojen perusteella on todettava, että hyvinvointitoimialan talousarvion ylitystä ei voida kattaa omin toimenpitein v. 2013 aikana. Toimialan toiminnan turvaamiseksi ja kaupunkia velvoittavien maksujen suorittamiseksi tarvitaan lisämäärärahaa yhteensä 17.400.000 euroa. Toiminnallisesti korotukset liittyvät seuraaviin eriin:

Sosiaalityö

Erikoissairaanhoito

Kuntoutumispalvelut

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että hyvinvointitoimialan määrärahaa korotetaan v. 2013 yhteensä 17,4 miljoonaa euroa.

PäätösSosiaali- ja terveyslautakunta palautti asian Rosenlöfin ehdotuksesta Harjanteen kannattamana yksimielisesti.

Jakelu

tpvLönnqvist Max


Liitteet:

Sosterla § 178
Liite 1:Osavuosikatsaus 2
Liite 2:Toiminnan seuranta heinäkuu 2013
Liite 3:Yhteenveto hyvinvointitoimialan ennusteesta tulosalueittain 2013