Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta18403.09.20139

7853-2012 (002, 341)

Käsityöläiskadun kuvantamisyksikön lakkauttaminen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 184

Vs. tulosaluejohtaja Katariina Korkeila 26.8.13:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän sairaanhoidollisten palvelujen (TYKS-SAPA) liikelaitoksen johtokunta hyväksyi kokouksessaan 12.6.2012 Varsinais-Suomen kuvantamiskeskuksen (VSKK) Käsityöläiskadun kuvantamisyksikön lakkauttamisen valmistelun aloittamisen. Tämä tarkoittaa nykymuotoisen kuvantamistoiminnan loppumista Käsityöläiskadulta, jos korvaavaa toimintaa ei saada muualta. Turun kaupungin perusterveydenhuolto totesi lausunnossaan TYKS-SAPAlle (peruspalvelulautakunta 15.8.2012 § 288) röntgentoiminnan suunnitellun lopettamisen heikentävän turkulaisten palvelutasoa, hankaloittavan hoitoprosesseja sekä lisäävän potilaiden terveydenhuollon kustannuksia.

Turun kaupungin perusterveydenhuollon esittämästä lausunnosta huolimatta VSKK:n johtokunta toimitti 8.10.2012 sosiaali- ja terveystoimelle tiedoksi pöytäkirjanotteen, josta kävi ilmi, että Käsityöläiskadun kuvantamisyksikön toiminta lopetetaan vuoden 2013 alussa. Erillisissä neuvotteluissa päädyttiin kuitenkin siihen, että kuvantamista jatketaan vielä syksyyn 2013, mutta ei pidempään. TYKS-SAPA liikelaitos on 20.12.2012 irtisanonut vuokrasopimuksen Käsityöläiskatu 2 röntgenosaston osalta päättymään 31.12.2013. Vuokrasopimuksen päättyessä liikelaitokselle kuuluvien koneiden ja laitteiden tulee olla poissa röntgenyksikön tiloista, ja tilojen tulee olla käytettävissä muuhun toimintaan. Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta on pyydetty ilmoitusta siitä, mikä on sen kannalta mahdollinen sulkemisajankohta.

Perusterveydenhuolto esittää toimintojen jatkuvan nykyisissä tiloissa niin pitkään kuin mahdollista, käytännössä 30.11.2013 saakka, minkä jälkeen TYKS-SAPA liikelaitos palauttaa vuokra-ajan puitteissa tilat sellaiseen kuntoon kuin vuokrasopimuksessa on mainittu.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 29.8.2013:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän sairaanhoidollisten palvelujen (TYKS-SAPA) liikelaitoksen johtokunnan päätös lakkauttaa toiminta Käsityöläiskadun toimipisteessä perustuu toimintojen ja siten myös resurssien keskittämisellä T-sairaalan toimipisteeseen. Kaupungin alueelle jää siten toimipisteet TYKS:n lisäksi kaupunginsairaalaan ja Turunmaan sairaalaan. Nämä toimipisteet ovat edelleen turkulaisten käytössä kuten tähänkin asti.

Käsityöläiskadun röntgen on palvellut hyvin keskustassa asuvaa ja terveysaseman palveluja käyttävää väestöä. Kuvantamismäärät ovat ylittäneet erilliselle yksikölle asetetut vähimmäismäärät. Käsityöläiskadulla oleva laitteisto on liikelaitoksen omistamaa mutta käyttöiältään vanhaa. Mikäli kaupunki itse tuottaisi kyseisissä tiloissa palveluja, tulisi sen lunastaa laitteet, palkata tarvittava henkilöstö sekä hankkia tarvittavat sairaalafyysikon palvelut. Laitteiden ikä huomioiden, niiden lunastaminen ei ole tarkoituksenmukaista. Mikäli toiminta kilpailutettaisiin tapahtuvaksi samoissa tiloissa, voidaan olettaa, että tuotantokustannukset ylittävät nykyiset kustannukset em. laiteinvestointeihin perustuen.

Hoitotarvikejakelu sijaitsee nykyisin Puutarhakadulla tiloissa, joihin sivistystoimialalla olisi merkittävä tarve. Jakelupisteelle on haettu sopivia tiloja hyvien kulkuyhteyksien päästä mm. sairaala-alueelta. Nyt Käsityöläiskadun terveysaseman vapautuvia tiloja voidaan käyttää tähän tarkoitukseen.

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee asian tiedokseen.

Samalla lautakunta päättää siirtää perusterveydenhuollon hoitotarvikejakelun Käsityöläiskatu 2:een röntgentoiminnalta vapautuneeseen tilaan ja irtisanoa hoitotarvikejakelun nykyiset tilat Puutarhakatu 14:stä 1.1.2014 lukien Kiinteistöliikelaitoksen kanssa sovitusti ilman irtisanomisaikaa.

PäätösSosiaali- ja terveyslautakunta palautti asian Lammen ehdotuksesta Höltän kannattamana yksimielisesti lisäselvitysten saamiseksi.

Jakelu

tpvKorkeila Katariina
tpvLönnqvist Max