Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta18203.09.20137

5497-2013 (310)

Vastaus valtuutettu Pirjo Lammen ym. aloitteeseen terveyskeskuspalvelujen käytön tarkemmasta analyysista

Tiivistelmä:

Pirjo Lampi ja Perussuomalaisten valtuustoryhmä on tehnyt aloitteen terveyskeskuspalvelujen käytön tarkemmasta analyysista. Terveyspalvelujen palveluvirta-analyysi on tehty vuonna 2012 ja tekeillä on väitöskirjatyö terveyskeskuspalveluja paljon tarvitsevista potilaista. Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille-hanke (PPPR) luo uudenlaisia palveluita terveys- ja sosiaalipalveluita paljon tarvitseville.

Sosterla § 182

Palvelujohtajat Maisa Kuusela 19.8.2013:

Pirjo Lampi ja Perussuomalaisten valtuustoryhmä on tehnyt aloitteen sen selvittämiseksi, minkälaisen palvelun tarpeessa terveyspalveluita runsaasti käyttävät turkulaiset ovat ja voitaisiinko heitä auttaa jollain muulla hyvinvointitoimialan sektorilla. Aloitteen taustalla on tieto, että 20 % asukkaista käyttää 80 % terveyspalveluista.

Palveluiden käytön epätasaisen jakautumisen suurin syy on sairastavuuden epätasainen jakautuminen. Sairastavuuteen vaikuttavat mm. ikä ja sosioekonomiset taustatekijät. Kunnallisten terveyskeskuspalveluiden epätasainen käyttö johtuu myös sosioekonomisista tekijöistä. Työelämän piirissä olevat käyttävät enemmän työterveyshuollon ja yksityisen sektorin palveluita eivätkä välttämättä ollenkaan terveyskeskuksen palveluita.

Vain pieni osa ”suurkäytöstä” on ns. turhaa käyttöä, valtaosa palveluita paljon käyttävistä käyttää niitä vain rajoitetun ajan esimerkiksi syöpähoitojen takia.

Osa terveyspalveluiden runsaasta käytöstä saattaa johtua palvelujärjestelmästä, palvelut ovat pirstoutuneet eri organisaatioihin niin, että potilaat joutuvat hakemaan palvelunsa useasta eri pisteestä. Palvelujärjestelmä ei aina osaa vastata potilaiden tarpeeseen, mistä aiheutuu tuottajan ja toisaalta palvelun tarvitsijankin kannalta ”turhia” käyntejä.

Turussa selvitettiin kevään 2012 aikana laaja-alaisesti terveydenhuollon potilasvirtoja Selvityksen mukaan puolet turkulaisista käyttää terveyspalveluja satunnaisesti ja harvoin, mutta kuitenkin noin 82 %:lla väestöstä on ollut tarkasteluajanjaksona ainakin yksi kontakti julkiseen terveydenhuoltoon. Eniten terveydenhuollon kontakteja oli lapsilla ja eläkeläisillä. Palveluita eniten käyttävät ovat pääasiassa iäkkäitä, monisairaita henkilöitä tai mielenterveysongelmaisia työikäisiä henkilöitä.  Eniten palveluita käyttävillä selkeästi suurin diagnoosiryhmä oli mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt ja seuraavaksi suurimmat ryhmät virtsa- ja sukupuolielinten sairaudet sekä tuki- ja liikuntaelinten sekä sidekudoksen sairaudet. Eniten palveluita käyttävän potilasryhmän jäsenillä oli keskimäärin diagnooseja yli neljästä eri ryhmästä.

Lisäksi tekeillä on väitöskirjatyö terveyspalveluiden suurkuluttajista, jossa analysoidaan nimenomaan turkulaisia palveluiden käyttäjiä ja palvelun tarvetta.

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Turun hyvinvointitoimialan Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille – hankkeelle (PPPR) valtion-avustusta 6.3.2013 tehdyllä päätöksellä Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kehittämiseksi. Kolmevuotinen hankkeen päätarkoituksena on riski-ryhmien osallisuuden, hyvinvoinnin ja terveyden lisääminen rakenteita muuttamalla. Hankkeen kohderyhmänä ovat erityisesti palvelujen suurkäyttäjät ja päihde- ja mielenterveyshuollon asiakkaat. Hankkeessa etsitään uusia palvelumuotoja, joiden avulla palvelujen päällekkäiskäyttöä voidaan vähentää.

Liite 1Pirjo Lammen aloite          

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 23.08.2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa edellä olevan vastauksen Pirjo Lammen ja Perussuomalaisten Turun valtuustoryhmän aloitteeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastPerussuomalaisten Turun valtuustoryhmä
vastLampi Pirjo


Liitteet:

Sosterla § 182
Liite 1:Aloite