Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta16013.08.201310

7469-2013 (015)

Vastaus Perussuomalaisten valtuustoryhmän aloitteeseen tutkimusryhmän perustamisesta

Tiivistelmä:

Perussuomalaisten valtuustoryhmä on tehnyt aloitteen tutkimusryhmän perustamisesta sen selvittämiseksi, miksi viidennes turkulaisista käyttää kaupungin terveyspalveluista 80 prosenttia. Vastauksessa kerrotaan ilmiön olevan yleinen ja sen syynä on pääosin sairastavuuden kasautuminen.

Sosterla § 160

Palvelujohtaja Maisa Kuusela 6.8.2013:

Perussuomalaisten valtuustoryhmä on tehnyt aloitteen tutkimusryhmän perustamisesta sen selvittämiseksi, miksi viidennes turkulaisista käyttää kaupungin terveyspalveluista 80 prosenttia.

Liite 1Perussuomalaisten valtuustoryhmän aloite

Palveluiden käytön epätasainen jakautuminen on yleinen ilmiö, joka on tunnettu jo kauan. Samansuuntaisia löydöksiä on saatu mm. Oulun kaupungissa, jossa on tutkittu sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöä. Suurin syy palveluiden käytön epätasaiseen jakautumiseen on sairastavuuden kasautuminen – toiset tarvitsevat terveyspalveluita enemmän kuin toiset. Väestöryhmien välisiä terveyseroja selittävät mm. sukupuoli ja siviilisääty. Sosioekonomiset tekijät ovat kuitenkin suurin terveyserojen syy.

Kunnallisten palveluiden epätasainen käyttö johtuu myös sosioekonomisista tekijöistä. Työelämän piirissä olevat käyttävät enemmän työterveyshuollon ja yksityisen sektorin palveluita eivätkä välttämättä ollenkaan julkisia (avo)terveydenhuollon palveluita.

Osa terveyspalveluiden runsaasta käytöstä saattaa johtua palvelujärjestelmästä, palvelut ovat pirstoutuneet eri organisaatioihin niin, että potilaat joutuvat hakemaan palvelunsa useasta eri pisteestä. Palvelujärjestelmä ei aina osaa vastata potilaiden tarpeeseen, mistä aiheutuu tuottajan kannalta ”turhia” käyntejä.

Palveluiden käyttö Turussa

Turussa selvitettiin kevään 2012 aikana laaja-alaisesti terveydenhuollon potilasvirtoja, jossa todettiin palvelujen käytön epätasapaino. Selvityksessä kävi ilmi, että Turussa eniten palveluita käyttävillä selkeästi suurin diagnoosiryhmä oli mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt ja seuraavaksi suurimmat ryhmät virtsa- ja sukupuolielinten sairaudet sekä tuki- ja liikuntaelinten sekä sidekudoksen sairaudet. Eniten palveluita käyttävän potilasryhmän jäsenillä oli keskimäärin diagnooseja yli neljästä eri ryhmästä.

Turun hyvinvointitoimialan toimenpiteet

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Turun hyvinvointitoimialan Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille – hankkeelle (PPPR) valtionavustusta 6.3.2013 tehdyllä päätöksellä Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kehittämiseksi. Kolmevuotinen hankkeen päätarkoituksena on riskiryhmien osallisuuden, hyvinvoinnin ja terveyden lisääminen rakenteita muuttamalla. Hankkeen kohderyhmänä ovat erityisesti palvelujen suurkäyttäjät ja päihde- ja mielenterveyshuollon asiakkaat.

Kansanterveyden ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän tutkimus

Terveydenhuoltolain mukaan terveyskeskuksen on huolehdittava asianmukaisella tavalla moniammatillisen tutkimus-, koulutus- ja kehittämistoiminnan järjestämisestä. Yliopistotasoiseen terveyden tutkimukseen on mahdollista hakea rahoitusta Tyks erityisvastuualueen (ERVA) valtion tutkimusrahoituksesta (entinen EVO-rahoitus).

Terveyserot ja palvelujärjestelmän käytön epätasainen jakautuminen ei ole vain Turun ongelma ja ko. tutkimusta tehdään jatkuvasti. Omaa tutkimusryhmää ei ole syytä tätä varten perustaa. Turku on ollut mukana mm. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksissa. Lisäksi virkavapaalla oleva perusterveydenhuollon tulosaluejohtaja Anne Santalahti tekee väitöskirjatyötä terveyspalveluiden suurkuluttajista.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 7.8.2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa edellä olevan vastauksen Perussuomalaisten Turun valtuustoryhmän aloitteeseen tutkimusryhmän perustamisesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastPerussuomalaisten Turun valtuustoryhmä
tiedKuusela Maisa


Liitteet:

Sosterla § 160
Liite 1:Perussuomalaisten valtuustoryhmän aloite