Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta15313.08.20133

1315-2013 (419, 033)

Kansalliset palveluprosessit ja sähköinen asiointi -hanke

Tiivistelmä:

Hyvinvointitoimialalla haettiin helmikuussa 2013 valtionavustusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sosiaalihuollon valtakunnallisten toimintaprosessien ja asiakirjojen sekä sähköisten palveluiden käyttöönottoon. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei myöntänyt hankkeelle valtionavustusta. Valtionavustuksen seuraava hakuaika on syksyllä 30.9.2013. Hyvinvointitoimialalla on valmisteltu valtionavustuksen hakemista uudelleen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Sosterla § 153

Tulosaluejohtaja Leila Visa ja projektityöntekijä Jaakko Penttinen 2.8.2013:

Sosiaalihuollon tiedonhallinnan ja tietoteknologian valtakunnallisen kehittämisen tilanne

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan sosiaali- ja terveydenhuollossa siirrytään valtakunnallisiin sähköisiin asiakastietojärjestelmiin. Kaikille mahdollistetaan pääsy omiin potilastietoihinsa ja niiden käyttöä koskeviin lokitietoihin sekä luotettavaan terveysinformaatioon. Sama tavoite koskee jatkossa myös sosiaalihuollon tietoja. Lisäksi kehitetään muita sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisiä asiointipalveluja. Tietojärjestelmiä kehitetään terveydenhuollon kansallisessa sähköisen tiedonhallinnan (KanTa-hanke) ja sosiaalihuollon sähköisen tiedonhallinnan hankkeissa.

Pääpaino kehittämistyössä on tähän mennessä ollut terveydenhuollon kansallisen sähköisen tiedonhallinnan (KanTa) palveluissa, joihin kuuluvat sähköinen resepti, potilastiedon arkisto, potilaan omien tietojen katselu ja potilaan tiedonhallintapalvelu. Sosiaalihuollossa on valmisteltavana terveydenhuollon mallia vastaava kokonaisuus, jossa keskeisessä roolissa on kansallinen sosiaalihuollon arkisto- ja tiedonvälityspalvelu. Sosiaalialan kansallista yhtenäistämistä on valmisteltu kansallisessa Tikesos-hankkeessa 2005–2011. Hankkeessa on laadittu sosiaalialan yhtenäiset tietomäärittelyt ja asiakirjakuvaukset, kuvattu toimintaprosesseja sekä laadittu kehittämispolku sosiaalialan tiedonhallinnan kansallisen kehittämisen seuraaville askelille. Tikesos-hankkeen päättymisen jälkeen sosiaalialan tiedonhallinnan ja tietoteknologian kehittäminen jatkuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tehtävänä. Vastuullisena yksikkönä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksella toimii sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon operatiivisen ohjauksen yksikkö (Oper).

Hyvinvointitoimialan Kansalliset palveluprosessit ja sähköinen asiointi -hanke

Hyvinvointitoimiala valmistelee uudelleen valtionavustuksen hakemista Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sosiaalihuollon valtakunnallisten toimintaprosessien ja asiakirjojen sekä sähköisten palveluiden käyttöönottoon. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut uuden valtionavustusten hakuohjeen, jossa sosiaalihuolto on otettu aiempaa paremmin huomioon.

Uuden hankehakemuksen yhteydessä Kansalliset palveluprosessit ja sähköinen asiointi -hankkeen laajuus, tavoitteet ja aikataulu määritellään uudelleen. Uusi hankesuunnitelma tuodaan Sosiaali- ja terveyslautakuntaan tiedoksi.

Hankkeen kokonaisbudjetin vuosille 2014–2015 on arvioitu olevan noin 400 000 euroa, josta suurin osa noin 85 % on henkilöstömenoja. Hankkeen osapuolten oman rahoitusosuuden tulee pääsääntöisesti olla vähintään 25 % valtionavustukseen oikeuttavista kustannuksista. Omarahoitusosuuteen on mahdollista sisällyttää hakijan hankkeeseen kohdentama oma asiantuntijatyö.

Hyvinvointitoimialan johtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä hankkeen tilanteen tiedokseen ja oikeuttaa hyvinvointitoimialan jatkovalmistelemaan valtionavustushakemusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvPenttinen Jaakko
tpvVisa Leila