Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta16613.08.201316

6561-2013 (043)

Turun ensi- ja turvakoti ry:n ensikotipalvelujen laskutustavan muuttaminen

Tiivistelmä:

Turun Ensi- ja turvakoti ry:n ensikotipalvelujen osalta on syytä muuttaa laskutustapaa niin, että ensikotipalveluista laskutetaan vain yksi hoitopäivämaksu. Tähän asti laskutus on muodostunut asiakasosuudesta sekä kuntaosuudesta ja jatkossa olisi tarkoituksenmukaista yksinkertaistaa laskutuskäytäntöä. Suurin osa ensikotipalveluja saavista asiakkaista saa toimeentulotukea asiakasosuuteen, jolloin lasku kuitenkin kokonaisuudessaan tulee kunnan maksettavaksi. Turvakotipalvelujen osalta kilpailutuksen (sopimus on ollut voimassa ajalla 1.5.2012 - 30.4.2016) yhteydessä luovuttiin asiakasosuudesta ja siirryttiin yhteen hoitopäivämaksuun. Tällä vältetään kaksinkertainen laskutus ja samalla säästyy työaikaa.

Sosterla § 166

Tulosaluejohtaja Leila Visa ja avohuollon sosiaalityön toimistopäällikkö Minna Virta 30.5.2013:

Ensikoti on paikka, jossa tuetaan perheitä vanhemmuudessa ja elämänhallinnassa. Äiti voi tulla ensikotiin odotusaikana tai pienen vauvan kanssa. Tarvittaessa myös isä voi asua ensikodissa. Asumisaika sovitaan perheen tarpeiden mukaan. Ensikoti tarjoaa apua vauvaa odottaville ja vauvan jo saaneille perheille, joiden vanhemmat ovat hyvin nuoria, uupuneita tai heillä on vaikeuksia vauvan hoidossa. Monilla perheillä on mielenterveys- ja/tai päihdeongelmia tai perheessä on ongelmia. Ensikodissa on 7 perhepaikkaa.

Työskentelystä tehdään yhdessä perheen ja lähettävän tahon kanssa asiakassuunnitelma, jota tarkistetaan säännöllisesti ensikotijakson aikana. Työskentely suunnitellaan asiakkaiden tarpeiden mukaan ja se pitää sisällään mm. arjen elämistä, yksilö- ja ryhmätyöskentelyä sekä vauvan että vanhemman kanssa. Vuorovaikutussuhteen muodostumiseen ja vahvistumiseen käytetään erilaisia toiminnallisia menetelmiä. Tärkeä osa työskentelyä on yhteistyö perheen läheis- ja viranomaisverkoston kanssa.

Ensikotikuntoutuksen viitekehys muodostuu sosiaali- ja terveydenhuollon osaamisten yhdistämisestä ja pitää sisällään kiintymyssuhdeymmärrystä, vakauttavan arjen kuntouttavasta voimasta ja vauvaerityisyydestä. Toiminta on pitkälle erikoistunutta pikkulapsiperheiden kanssa tehtävää työtä.

Ensikotityö on ympärivuorokautista, suunnitelmallista ja tavoitteellista työtä vauvan hyvinvoinnin, vauvan ja vanhemman vuorovaikutussuhteen sekä vanhemmuuden ja vauvaperheen arjen tukemiseksi.

Toiminnan tavoitteena on vauvan kasvun ja kehityksen turvaaminen, myönteisen kiintymyssuhteen muodostuminen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukeminen vanhemman ja vauvan välillä. Ensikodissa opetellaan hoitamaan vauvaa ja eletään yhdessä vauvaperheen arkea.

Ensikotipalvelujen osalta on syytä muuttaa laskutustapaa niin, että ensikotipalveluista laskutetaan vain yksi lasku. Tähän asti laskutus on muodostunut asiakasosuudesta sekä kuntaosuudesta. Jatkossa olisi tarkoituksenmukaista yksinkertaistaa laskutuskäytäntöä. Suurin osa ensikotipalveluja saavista asiakkaista saa toimeentulotukea asiakasosuuteen, jolloin lasku kuitenkin kokonaisuudessaan tulee kunnan maksettavaksi. Muut kunnat, jotka ovat tehneet sopimuksen ensikotipalveluista Turun Ensi- ja Turvakodin kanssa, noudattavat hoitopäivämaksukäytäntöä. Turvakotipalvelujen osalta Turussa kilpailutuksen yhteydessä luovuttiin asiakasosuudesta ja siirryttiin yhteen maksuun.

Hinnasto nyt/vrk:

AIKUINEN KUNTAOSUUS165,00
AIKUINEN ASIAKASOSUUS 15,00
RASKAANA OLEVA ÄITI KUNTAOSUUS245,00
RASKAANA OLEVA ÄITI ASIAKASOSUUS 15,00
LAPSI KUNTAOSUUS 92,00
LASPI ASIAKASOSUUS 8,00

Hinnasto 1.9.2013 alkaen/vrk

AIKUINEN 180,00
RASKAANA OLEVA ÄITI 260,00
LAPSI 100,00
  

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää luopua ensikotipalvelujen asiakasosuusmaksuista siten, että maksu jatkossa koostuu vain yhdestä hoitomaksusta 1.9.2013 alkaen:

AIKUINEN 180,00
RASKAANA OLEVA ÄITI 260,00
LAPSI 100,00

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLönnqvist Max
tiedPitkäkari Ritva
tpvVirta Minna
ilmVisa Leila