Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta16113.08.201311

2467-2013 (441)

Vastaus kaupunginvaltuutettu Pentti Huovisen valtuustoaloitteeseen koskien omaisneuvostojen perustamista vanhainkoteihin, ympärivuorokautisen hoidon yksiköihin

Tiivistelmä:

Valtuutettu Pentti Huovisen aloitteessa esitetään omaisneuvostojen perustamista ympärivuorokautisen hoidon yksiköihin, koska valtuutettu Huovisen tulleiden palautteiden perusteella vanhainkotien asukkaiden omaiset ovat kokeneet mahdollisuutensa vaikuttaa omaisensa hoitoon liittyviin asioihin rajallisiksi.

Sosterla § 161

Palvelujohtaja Seija Arve, tulosaluejohtaja Sari Ahonen, ympärivuorokautisen hoidon johtaja Kirsi Kiviniemi 19.7.2013:

Valtuutettu Pentti Huovinen esittää omaisneuvostotoiminnan perustamista ympärivuorokautisen hoidon yksiköihin kaupunkilaisilta saamiensa yhteydenottojen perusteella. Erityisesti vanhainkotien asukkaiden omaiset ovat joutuneet toistuvasti huomauttamaan ja puuttumaan asioihin, jotka vanhainkotien toimesta on luvattu hoitaa. Kyse ei ole ollut henkilöstön vähäisyydestä vaan johtamisesta ja henkilöstön asenteista työn suorittamisessa. Valtuutettu Huovinen katsoo, että tämä ei voi olla laadukkaan ja osallisuuteen pyrkivän toimintatavan mukaista. Koska luottamushenkilöillä ei ole mahdollisuutta puuttua vanhainkotien operatiiviseen toimintaan, valtuutettu Huovinen ehdottaa, että jokaiseen vanhainkotiin perustetaan omaisneuvosto, jonka tarkoituksena on kerätä palautetta omaisilta.

Liite 1Valtuutettu Pentti Huovisen valtuustoaloite

Turun kaupungissa osallisuushankkeessa on keskeistä mm. asukas- ja asiakaspalautteen kehittäminen. Näin voidaan entisestään parantaa kaupunkilaisten huomioiminen heitä koskevassa päätöksenteossa. Ympärivuorokautisessa hoidossa tehdään joka kevät asiakastyytyväisyyskysely, jossa palautetta kerätään vanhusten omaisilta/läheisiltä. Kysely tehdään vanhainkodeissa, pitkäaikaissairaanhoidon yksiköissä sekä tehostetun palveluasumisen yksiköissä. Palautteet käsitellään yksiköissä ja myös yksiköissä järjestettävissä omaisten illoissa. Huhtikuun lopulla ympärivuorokautisen hoidon tulosyksikkö arvioi omaa toimintaansa CAF-laatukriteeristöllä ja tämän perusteella yhdeksi kehittämiskohteeksi vahvistui ”asukasraadin” käynnistäminen v. 2014 ympärivuorokautisen hoidon alueen eri toimintayksiköissä. Asukasraati kokoontuu yhden kerran syksyllä ja keväällä. Myös omaiset saavat osallistua kyseiseen asukasneuvoston kokoukseen. Toiminnan kehittämiseen liitetään myös yksiköiden esitteiden päivittäminen, joissa välitetään tietoa toiminnasta eli kaiken kaikkiaan tavoitteena on omaisyhteistyön parantaminen.

Heinäkuun alusta voimaantuleva vanhuspalvelulaki edellyttää, että iäkkäällä henkilöllä on mahdollisuus vaikuttaa hänelle järjestettävien sosiaali- ja terveyspalvelujen sisältöön ja toteuttamistapaan sekä osaltaan päättää niitä koskevista valinnoista. Kyseisellä asukasraatitoiminnalla vastataan ympärivuorokautisen hoidon alueella lain tarkoittamaan osallisuuteen ja valtuutettu Pentti Huovisen aloitteessaan tarkoittamaan esitykseen. 

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 5.8..2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa kyseisen vastauksen kaupunginvaltuutettu Pentti Huovisen valtuustoaloitteeseen Omaisneuvosto vanhainkoteihin (ympärivuorokautisen hoidon yksiköihin).

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastHuovinen Pentti


Liitteet:

Sosterla § 161
Liite 1:Valtuutettu Pentti Huovisen valtuustoaloite