Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta14912.06.20131

3400-2013 (045)

Hyvinvointitoimialan talouden sopeuttamistoimenpiteet vuonna 2013 ja suunnitelmakaudella

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on 21.5.2013 § 247 edellyttänyt 13.6.2013 mennessä toimialoilta suunnitelmia talouden sopeuttamistoimenpiteiksi kuluvaa talousarviovuotta koskien. Suunnitelmassa tulee ottaa kantaa sijaisten käytön vähentämiseen, materiaali- ja palveluostojen vähentämiseen sekä muihin kustannuksia säästäviin ja toimintaa tehostaviin toimenpiteisiin. Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi toimenpidekokonaisuus, joka koostuu kaikkiaan 28 toimenpiteestä ja jonka kustannusvaikutus toteutuessaan on noin - 9,0 M€.

Sosterla § 149

Toimialajohtaja Riitta Liuksa, palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen ja resurssijohtaja Max Lönnqvist, 5.6.2013:

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli talousarviovuoden ensimmäistä ennustetta huhtikuun lopussa (25.4.2013 § 108). Hyvinvointitoimialan ensimmäisen koko talousarviovuotta koskevan ennusteen mukaan poikkeama tuli kuluvana vuonna olemaan noin 17.36 M€ (netto). Summa koostuu kulupuolen ylityksestä noin 13.45 M€ ja tiettyjen tuloerien toteutumatta jäämisestä 3.91 M€:n osalta. Ennustetta on sittemmin täsmennetty toukokuun lopussa tammi-huhtikuun tilanteen mukaisesti hyvinvointitoimialan johtoryhmässä 22.5.2013: tammi-huhtikuun tilanteen perusteella hyvinvointitoimialan nettopoikkeama tulee koko vuoden osalta olemaan noin 19.5 M€ (netto).

Kaupunginhallitus käsitteli koko kaupungin talousennustetta 21.5.2013 § 247. Talousennusteen mukaan tilikauden 2013 alijäämä tulee olemaan tammi-maaliskuun toteutuman perusteella noin 34,6 M€. Keskeiset syyt uhkaavaan alijäämään todettiin olevan hyvinvointitoimialan nettomenojen 17,4 M€ ja sivistystoimialan nettomenojen 6,1 M€ ennakoidut ylitykset. Hyvinvointitoimialan nettomenojen ennuste arvioitiin kaupunginhallituksessa tammi-maaliskuun osalta olevan yhteensä 592,2 M€.

Hyvinvointitoimialalla keskeiset syyt ennustetuille määrärahaylityksille ovat tammi-maaliskuun talousennusteen perusteella lastensuojelun avo-, sijais- ja jälkihuollon ostopalvelut, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin maksuosuudet, työmarkkinatuen kuntaosuudessa, vanhuspalvelujen toimintatulojen kertymättä jääminen muun muassa johtuen ostopalvelutoiminnan tulokertymän laskusta sekä budjetointivirheestä.

Kaupunginhallitus on 21.5.2013 § 247 edellyttänyt,

- että toimialoilla käynnistetään toimenpiteet sijaisten käytön vähentämiseksi sekä materiaali- ja palveluostojen vähentämiseksi ja raportoivat toimenpiteistä 13.6.2013 mennessä,

- ja että sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksymät välittömät toimenpiteet talouden tasapainottamiseksi valmistellaan ja sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksymä yksilöity suunnitelma toimenpiteiden toteuttamiseksi tuodaan kaupunginhallitukselle 13.6.2013 mennessä.

Hyvinvointitoimiala on valmistellut kaupunginhallituksen edellyttämiä tehostamistoimenpiteitä ja asiaa on käsitelty sekä hyvinvointitoimialan johtoryhmässä 8.5. ja 22.5.2013 että hyvinvointitoimialan yhteistoimintaelimessä 20.5.2013 § 20 ja 7.6.2013.

Hyvinvointitoimialan suunnitelma talouden sopeuttamiseksi on valmisteltu siten, että se pitää sisällään kaupunginhallituksen edellyttämät toimenpiteet sijaisten käytön vähentämiseksi sekä materiaali- ja palveluostojen vähentämiseksi. Valmisteltu suunnitelma kohdistuu seuraaviin asiakokonaisuuksiin ja pitää sisällään kaiken kaikkiaan 28 toimenpidettä, joiden kustannusvaikutus toteutuessaan on vuoden 2013 kaupunginhallituksen 21.5.2013 § 247 käsittelemään talousennusteeseen nähden – 9,0 M€:

- Toiminnan tehostamiseen ja hallittuun supistamiseen tähtäävät toimenpiteet (muun muassa: yleiset säästäväisyysohjeet, opiskelijaohjauksen korvaukset, joulunaikainen toiminta, oman toiminnan käyttökapasiteetin maksimointi, sijaisten käyttäminen, talkoovapaat, avustusstrategian uudistaminen)

- Toiminnan uudelleen organisointiin liittyvät toimenpiteet (muun muassa: lastensuojelun perhetyön ja intensiivisen perhetyön yhdistäminen, sosiaalipäivystyksen ja neuvolan perhetyön vahvistaminen, lapsiperheiden kotipalvelu, uudenlainen kokeilutoiminta)

- Edunvalvontaan liittyvät toimenpiteet (muun muassa: VSSHP, erityishuoltopiiri, ostopalvelutoimittajahallinta ja hankintakäytäntöjen uudistaminen)

- Ostopalvelujen vähentämiseen liittyvät toimenpiteet (muun muassa: lastensuojelun ostopalvelut, suhtautuminen sopimusten hinnankorotuksiin)

- Tulojen lisäämiseen liittyvät toimenpiteet (muun muassa: asiakasmaksujen perinnän tehostaminen, kehittämishankkeiden rahoituspotentiaalin parempi hyödyntäminen esimerkiksi Sitrasta, Tekesistä ja ministeriöistä)

Yksilöity suunnitelma aikatauluineen, vastuuhenkilöineen ja kustannusvaikutuksineen on esitetty erillisellä liitteellä.

Liite 1Hyvinvointitoimialan sopeuttamistoimenpiteet v. 2013

Sosiaali- ja terveyslautakunnan seminaarissa 4.6.2013 esitelty uudistamisohjelma liitteineen jaetaan lautakunnan kokouksessa 12.6.2013.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa, 5.6.2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy esitetyt sopeuttamissuunnitelman ja lähettää sen edelleen tiedoksi toimenpiteitä varten kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta totesi yksimielisesti kantanaan puheenjohtaja Rosenlöfin ehdotuksesta varapuheenjohtaja Harjanteen kannattamana, että esitetyt toimenpiteet ovat oikean suuntaisia, mutta talouden ylitysuhkaan nähden riittämättömiä. Vielä lautakunta päätti, että hyvinvointitoimialan kaikilla tulosalueilla valmistellaan edellä mainittujen lisäksi toimenpiteitä

Asiakkaille turvataan parhaat mahdolliset palvelut.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, talous- ja strategiaryhmä


Liitteet:

Sosterla § 149
Liite 1:Hyvinvointitoimialan sopeuttamistoimenpiteet v. 2013