Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta13912.06.20134

11379-2012 (101, 042)

Kaupungin työllistämistoimenpiteiden suuntaaminen avoimille työmarkkinoille

Tiivistelmä:

Työmarkkinatuen kuntaosuuslistalla on alkuvuoden 2013 osalta ollut kuukausittain noin 2700 henkilöä. Tämän hetkisen (touko-kesäkuun vaihde) tilanteen mukaan työmarkkinatuen kuntaosuuteen tulee kulumaan noin 12,6 milj. euroa kun talousarvioon on varattu 9,9 milj. euroa. Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi suunnitelma palkkatukityöllistämiseen varattujen määrärahojen kohdentamisen 170 000 euron osalta pitkäaikaistyöttömien edelleen sijoittamiseen alueen yrityksiin työllistämistoimenpiteiden vauhdittamiseksi. Edelleen sijoittaminen on palkkatuella palkatun työntekijän siirtämistä toisen työnantajan eli käyttäjäyrityksen käyttöön. Palkkatuen saava varsinainen työnantaja (Turun kaupunki) ja työn järjestävä käyttäjäyritys voivat vapaasti sopia työntekijän sijoittamisesta ja työllistämisestä maksettavasta palkkiosta.

Sosterla § 139

Tulosaluejohtaja Jukka Juvonen, toimistopäällikkö Jaana Malen, urasuunnittelija Jussi Rantalainen, projektipäällikkö Ari Montonen ja palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen, 29.5.2013:

Taustaa

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistoissa oli huhtikuun 2013 lopussa 25 000 työtöntä työnhakijaa. Viime vuoden huhtikuusta määrä kasvoi 5 000 henkilöllä eli 24,7 prosentilla, kun koko maassa työttömien määrä kasvoi 16,8 prosentilla. Turussa työttömiä oli 12 382 henkilöä työttömyysasteen ollessa 13,9 %.  Nuorisotyöttömyys ja pitkäaikaistyöttömien määrä kasvaa koko maassa. Turussa pitkäaikaistyöttömiä oli huhtikuussa 2013 yhteensä 3 175. Nuorten, alle 25-vuotiaiden, työttömien määrä oli 1 663 henkilöä.

Työmarkkinatuen kuntaosuuden kehityksestä alkuvuodesta 2013

Työmarkkinatuen kuntaosuuslistalla on ollut alkuvuodesta 2013 keskimäärin noin 2700 henkilöä kuukaudessa. Vuoden 2013 työmarkkinatuen kuntaosuuden ennuste kolmelta ensimmäisen kuukauden perusteella vuodelle 2013 oli 12 milj. euroa kun talousarvioon on kuluvalle vuodelle varattu 9,9 milj. euroa. Tämän hetkisen (touko-kesäkuun vaihde) tilanteen mukaan työmarkkinatuen kuntaosuuteen tulee kulumaan noin 12,6 milj. euroa.

Valtioneuvoston kehysriihessä maaliskuussa 2013 esitettiin kunnille uusia tehtäviä. Alustavien suunnitelmien mukaan työmarkkinatuen rahoitusuudistuksella luodaan mahdollisuuksia yli 300 päivää työmarkkinatuella olleiden pääsyyn aktiivitoimenpiteiden piiriin. Tämä muutos on tarkoitus toteuttaa vuoden 2015 alusta osana kuntien tehtävien arviointia ja työllisyyspolitiikan vastuunjaon tarkistusta. Samassa yhteydessä esitetään kunnille merkittävää kustannusvastuun siirtämistä pitkäaikaistyöttömyyden hoidossa.

Hyvinvointitoimialalla sosiaalityön, perusterveydenhuollon ja kuntoutumispalvelujen tulosalueilla on ollut alkuvuonna 2013 käynnissä laaja selvitystyö, joka on tähdännyt toimintasuunnitelmaan työmarkkinatuen kuntaosuuden kasvun pysäyttämiseksi sekä palvelujen paremman kohdentumisen kehittämiseksi.

Työmarkkinatuen kuntaosuuden ja nuorisotyöttömyyden kasvu sekä nuorisotakuun toteuttaminen pakottavat kaupungin työllisyydenhoidon toimijoita etsimään uusia työkäytäntöjä ja yhteistyömalleja, esimerkiksi alueen yritysten kanssa sekä tiivistämällä keskeisten tulosalueitten välistä yhteistyötä, pitkiä asiakasprosesseja.

Tarkoituksena on kehittää ja kokeilla vielä vuoden 2013 aikana muun muassa kuntoutumispalveluiden uusia työllistämistoimenpiteitä, sosiaalityön sosiaalisen kuntoutuksen palveluja sekä perusterveydenhuollossa työttömien terveyspalveluja. Uusia malleja on tarkoitus huomioida vuoden 2014 työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelmaa laadittaessa.  

Uusia toimintamalleja avoimille työmarkkinoille suuntautuvaan työllistämiseen

Kaupunginhallituksen 26.3.2013 § 166 hyväksymä kuluvan vuoden työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelma sisälsi uutena työllisyydenhoidon avauksena kaupungin työllistämistoimien osittaisen suuntaamisen avoimille työmarkkinoille.

Kuntoutumispalvelujen tulosalueen työelämäkuntoutuksen tulosyksikkö ja Varissuon kuntakokeilu testaavat edellä mainittuun työllisyydenhoitosuunnitelmaan liittyen yhteistyössä uusia palvelumalleja.

Edelleen sijoittaminen yrityksiin

Edelleen sijoittaminen tarkoittaa palkkatuella palkatun työntekijän siirtämistä toisen työnantajan eli käyttäjäyrityksen käyttöön. Työllistettävät henkilöt tekevät ensimmäiseksi työsopimuksen työllistymispalveluyksikön kanssa, minkä jälkeen työelämäkuntoutuksen tulosyksikkö edelleen sijoittaa nämä henkilöt suoraan yrityksiin ja hakee kaupungille valtion palkkatuen. Kaupunki ei veloita edelleen sijoittamistaan henkilöistä yrityksiltä mitään palkkiota. Mallin idea on palkkatukityöllistämisen vaikuttavuuden parantamisessa sekä asiakaslähtöisen toiminnan lisäämisessä. Olemassa oleva tilanne pitkäaikaistyöttömyyden osalta edellyttää uudentyyppisiä toimintatapoja työllistämiseen, mistä syystä uudelleen sijoittamisen käytäntöjä on alettu hyvinvointitoimialalla selvittämään.

Edelleen sijoittamisesta ei ole toistaiseksi olemassa sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöstä eikä asiasta ole mainintaa kaupunginhallituksen maaliskuussa hyväksymässä työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelmassa. Asia tuodaan nyt päätettäväksi sosiaali- ja terveyslautakunnalle ja edelleen kaupunginhallitukselle tiedoksi saatettavaksi, koska vaikka asia – edelleen sijoitus yrityksiin – on luonteeltaan pienimuotoinen ja taloudellisilta vaikutuksiltaan vähäinen toimintasuunnitelmaan tehtävä täsmennys, mutta periaatteellinen muutos entisiin työllistämiskäytäntöihin.

Edelleen sijoittamiseen liittyvän menettelytavan tarkoituksenmukaisuudesta ja juridisesta perustasta on etukäteen kysytty Varsinais-Suomen Ely-keskuksen kantaa. Ely-keskuksen työvoimapalveluasiantuntija Sari Säippä on sähköpostitse 22.2.2012 lausunut hyvinvointitoimialalle, etteivät voimassa olevat säännökset estä edellä kuvattu kuvattua työllistämistoimintaa. Ely-keskuksen lausunnon mukaan kyseessä on uudentyyppinen käytäntö, jossa työllistettävät tekevät työsopimuksen kuntouttamispalveluiden työelämäkuntoutuksen tulosyksikön kanssa, joka hakee työllistämiseen tarvittavan palkkatuen, mutta työllistettävät edelleen sijoitetaan suoraan työsuhteen alkaessa kunnan liikelaitoksiin tai yksityisiin yrityksiin. Palkkatukea hakee kunta, johon ei sovelleta elinkeinonharjoittajan palkkatukisäädöksiä, mutta työllistettävät työskentelevät koko tukiajan elinkeinonharjoittajiksi luokiteltavilla työnantajilla. Ely-keskus on ilmoituksensa mukaan konsultoinut asiassa myös työ- ja elinkeinoministeriötä, jonka mukaan olemassa oleva lainsäädäntö ei aseta rajoituksia kunnan mahdollisuuksiin edelleen sijoittamiseen. Kuntaan tuella palkattavien siirtäminen toisen työnjärjestäjän tehtäviin on mahdollista vastaanottavan työnantajan sektorista riippumatta. Tässä tapauksessa ei olisi kyse elinkeinotoiminnasta, vaan työllistämistoiminnasta, jota tehtäisiin ilman ansiotarkoitusta.

Työllisyysmäärärahan palkkatukityöllistämisen varauksesta kiintiöidään 170 000 euroa työllistettyjen edelleen sijoittamiseen alueen yrityksiin. Määräraha mahdollistaa noin 40 henkilön edelleen sijoittamisen kuuden kuukauden pituisiin työsuhteisiin.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa, 29.5.2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tiedoksi edellä olleen selvityksen ja hyväksyy palkkatukityöllistämiseen varattujen määrärahojen kohdentamisen 170 000 euron osalta pitkäaikaistyöttömien edelleen sijoittamiseen alueen yrityksiin edellä kuvatulla tavalla ja lähettää päätöksen tiedoksi kaupunginhallitukselle vuoden 2013 työllisyysmäärärahojen käyttösuunnitelman täsmennyksenä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus