Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta11922.05.20137

2340-2013 (032, 065, 021)

Yrjö & Hanna Oy:n oikaisuvaatimus kehitysvammahuollon asumispalveluja koskevassa asiassa

Tiivistelmä: -

Sosterla § 119

Tulosaluejohtaja Jukka Juvonen, hallintojohtaja Antti Perälä ja vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski:

Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta on kokouksessaan 26.3.2013 § 75 hyväksynyt vammaispalvelujen hankkimien asiakaspalvelujen suoritehinnat vuodelle 2013. Lautakunta päätti, että kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelujen hinnankorotus on 0,7 % 1.4.2013 alkaen tilastokeskuksen palkansaajien toimialakohtaisen ansiotasoindeksin ja elinkustannusindeksin viimeisimmästä käytettävissä olevasta indeksiluvusta laskettuna. Samalla lautakunta päätti, että kaupunki ei kompensoi Valviran valtakunnallisen valvontaohjelman mukaan tarkistettuja ateriamaksuja.

Yrjö & Hanna Oy on tehnyt tästä päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jonka mukaan asiakkaan maksaman ateriahinnan pieneneminen (kuukausihintojen erotus) täytyy huomioida tilaajan maksamassa hoitopäivähinnassa vastaavalla korotuksella.

Liite 1Yrjö & Hanna Oy:n oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksen johdosta todetaan seuraavaa:

Kehitysvammaisten asumispalvelujen puitesopimuksessa todetaan, että ”mikäli alakohtainen lainsäädäntö tai viranomaisohjeet edellyttävät ja ostajan kanssa sovitaan palvelun sisällössä tai järjestämisessä olennaisia muutoksia, hintaa voidaan tarkistaa muutosta vastaavasti”. Sopimusehto edellyttää ostajan suostumusta hinnan tarkistamiseen.

Valviran valtakunnallisen valvontaohjelman 2012–2014 mukaan vammaisten henkilöiden ympärivuorokautisissa asumispalveluissa voidaan periä aterioista vain raaka-ainekustannukset, mutta ei ruoan valmistukseen tai kuljetukseen liittyviä työvoimakustannuksia. Kaikkia asumispalveluiden palveluntuottajia on helmikuussa 2013 ohjeistettu tarkistamaan ateriamaksut Valviran ohjeiden mukaisiksi. Osa palveluntuottajista on tarkistanut ateriamaksut jo aikaisemmin ja osa on ilmoittanut tarkistavansa maksuja parhaillaan. Puitesopimuksen mukaan asiakas vastaa itse asumis- ja ateriakustannuksistaan, jotka palveluntuottaja laskuttaa suoraan asiakkaalta. Tilaaja maksaa asiakaskohtaisesti sovitun palvelutason mukaisen palvelun osuuden. Muilta osin kustannukset jakautuvat tarjouspyyntöasiakirjoissa olleen kustannusvastuujakotaulukon mukaisesti. Näin ollen mahdollisia ateriamaksujen kompensaatioita ei tule ottaa huomioon.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 14.5.2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hylätä Yrjö & Hanna Oy:n oikaisuvaatimuksen edellä esitetyin perustein.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoYrjö&Hanna Oy
ilmJuvonen Jukka
ilmKiiski Kaisa
ilmPerälä Antti


Liitteet:

Sosterla § 119
Liite 1:Yrjö & Hanna Oy:n oikaisuvaatimus