Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta12022.05.20138

2340-2013 (032, 065, 021)

Turun Seudun Vammaisten Asuntotukiyhdistys ry:n oikaisuvaatimus kehitysvammahuollon asumispalveluja koskevassa asiassa

Tiivistelmä: -

Sosterla § 120

Tulosaluejohtaja Jukka Juvonen, hallintojohtaja Antti Perälä ja vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski:

Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta on kokouksessaan 26.3.2013 § 75 hyväksynyt vammaispalvelujen hankkimien asiakaspalvelujen suoritehinnat vuodelle 2013. Lautakunta päätti, että kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelujen hinnankorotus on 0,7 % 1.4.2013 alkaen tilastokeskuksen palkansaajien toimialakohtaisen ansiotasoindeksin ja elinkustannusindeksin viimeisimmästä käytettävissä olevasta indeksiluvusta laskettuna. Samalla lautakunta päätti, että kaupunki ei kompensoi Valviran valtakunnallisen valvontaohjelman mukaan tarkistettuja ateriamaksuja.

Turun Seudun Vammaisten Asuntotukiyhdistys ry on tehnyt tästä päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jonka mukaan ravinnon tuottamisen kustannukset kuuluvat asukkaiden palvelujen tilaajalle eli Turun kaupungille. Vaatimuksessa vedotaan mm. siihen, että kaupunki on hyväksynyt 2.4.2013 Asuntotukiyhdistyksen maaliskuun laskun, jossa oli mukana aterioiden tuotantokustannukset.

Hintojen korotusprosentiksi Turun Seudun Vammaisten Asuntotukiyhdistys ry esittää 1,6 % 1.4.2013 alkaen. Oikaisuvaatimuksessa vedotaan siihen, että henkilöstökustannusten muutosta arvioidaan alan yleissitovan työehtosopimuksen ansiotason muutoksen perusteella.

Liite 1Turun Seudun Vammaisten Asuntotukiyhdistys ry:n oikaisuvaatimus liitteineen

Oikaisuvaatimuksen johdosta todetaan seuraavaa:

Kehitysvammaisten asumispalvelujen osalta puitesopimuksen piiriin kuuluvat palveluntuottajat ovat tehneet esitykset hintojen korottamisesta 2,4 – 4,3 % mukaan. Puitesopimuksen mukaan sopimushinta on kiinteä 31.3.2012 asti. Tämän jälkeen hintojen tarkistamisen perusteena ovat henkilökustannusten ja yleisen kustannustason muutokset 1.4.2011 jälkeen. Henkilöstökustannusten muutosta arvioidaan alan yleissitovan työehtosopimuksen ansiotason muutoksen perusteella. Muiden kustannusten muutosta arvioidaan elinkustannusindeksin muutoksen perusteella. Korotus ei kuitenkaan voi ylittää 5 prosenttia. Hintojen tarkistamisen arvioinnissa käytetään viimeisiä saatavissa olevia valtakunnallisia tilastotietoja.

Edellisen kerran kehitysvammaisten asumispalvelujen hintoja korotettiin 2,1 % 1.4.2012. Tilastokeskuksen palkansaajien toimialakohtaisen ansiotasoindeksin viimeisin käytettävissä oleva indeksiluku sosiaalipalveluiden toimialalla on vuoden 2012 viimeisen neljänneksen luku, joka on 105,9. Vuoden 2012 ensimmäisen neljänneksen vastaava indeksiluku on 105,3. Tästä saadaan henkilöstökustannusten muutokseksi sosiaalipalveluiden toimialalla 1.4.2012 jälkeen 0,6 %. Tilastokeskuksen elinkustannusindeksin viimeisin käytettävissä oleva indeksiluku on helmikuulta 2013, joka on 1881. Vuoden 2012 huhtikuun elinkustannusindeksin indeksiluku on puolestaan 1863. Tästä saadaan yleisen kustannustason muutokseksi 1.4.2012 jälkeen 1,0 %. Jos oletetaan, että sosiaalipalveluiden kustannusrakenteesta 70 % muodostuu henkilöstökustannuksista ja 30 % muista kustannuksista, niin saadaan puitesopimuksen mukaiseksi hintojen korotukseksi 1.4.2013 alkaen 0,7 %.

Lautakunnan päätöksen jälkeinen ensimmäinen laskun hyväksyminen on perustunut Turun Seudun Vammaisten Asuntotukiyhdistys ry:n virheelliseen laskuun. Liikaa maksettu osuus vähennetään seuraavasta laskutuksesta.

Kehitysvammaisten asumispalvelujen puitesopimuksessa todetaan, että ”mikäli alakohtainen lainsäädäntö tai viranomaisohjeet edellyttävät ja ostajan kanssa sovitaan palvelun sisällössä tai järjestämisessä olennaisia muutoksia, hintaa voidaan tarkistaa muutosta vastaavasti”. Sopimusehto edellyttää ostajan suostumusta hinnan tarkistamiseen.

Valviran valtakunnallisen valvontaohjelman 2012–2014 mukaan vammaisten henkilöiden ympärivuorokautisissa asumispalveluissa voidaan periä aterioista vain raaka-ainekustannukset, mutta ei ruoan valmistukseen tai kuljetukseen liittyviä työvoimakustannuksia. Kaikkia asumispalveluiden palveluntuottajia on helmikuussa 2013 ohjeistettu tarkistamaan ateriamaksut Valviran ohjeiden mukaisiksi. Osa palveluntuottajista on tarkistanut ateriamaksut jo aikaisemmin ja osa on ilmoittanut tarkistavansa maksuja parhaillaan. Puitesopimuksen mukaan asiakas vastaa itse asumis- ja ateriakustannuksistaan, jotka palveluntuottaja laskuttaa suoraan asiakkaalta. Tilaaja maksaa asiakaskohtaisesti sovitun palvelutason mukaisen palvelun osuuden. Muilta osin kustannukset jakautuvat tarjouspyyntöasiakirjoissa olleen kustannusvastuujakotaulukon mukaisesti. Näin ollen mahdollisia ateriamaksujen kompensaatioita ei tule ottaa huomioon.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 14.5.2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hylätä Turun Seudun Vammaisten Asuntotukiyhdistys ry:n oikaisuvaatimuksen edellä esitetyin perustein.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun seudun vammaisten asuntotukiyhdistys ry
ilmJuvonen Jukka
ilmKiiski Kaisa
ilmPerälä Antti


Liitteet:

Sosterla § 120
Liite 1:Turun Seudun Vammaisten Asuntotukiyhdistys ry:n oikaisuvaatimus liitteineen