Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta12222.05.201310

9794-2012 (441)

Vastaus kaupunginvaltuutettu Ulla-Maija Vierimaan valtuustoaloitteeseen koskien vanhusneuvolan perustamista

Tiivistelmä:

Valtuutettu Ulla-Maija Vierimaa ym. aloitteessa esitetään vanhusneuvolan perustamista Turkuun niin, että vanhusneuvolassa työskentelisi geriatri. Neuvolatoiminta synnyttäisi säästöjä ennaltaehkäisevällä toiminnallaan.

Sosterla § 122

Palvelujohtaja Seija Arve 5.5.2013:

Valtuutettu Ulla-Maija Vierimaa ym. ovat valtuustoaloitteessaan edellyttäneet toimenpiteitä vanhusneuvolan perustamiseksi Turkuun.  Aloitteessa tuodaan esille, että neuvolassa työskentelisi geriatri, joka pystyisi ehkäisemään vanhusten mahdollista liikalääkitystä ja siellä otettaisiin myös laboratorionäytteitä. Neuvolalla saataisiin aikaa säästöjä ja tehokkuutta, kun vanhukset eivät joutuisi odottamaan terveyskeskuksissa ja saisivat myös ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa.

Liite 1Ulla-Maija Vierimaan ym. valtuustoaloite

Turun hyvinvointitoimialalla on vuonna 2012 aloitettu kohtaamispaikka Poijun toiminta-ajatuksen laajentaminen ohjaus- ja neuvontapisteeksi, jossa sijaitsee myös vanhusneuvola. Tälle yhdistetylle asiakaspalvelupisteelle on löydetty keskeinen sijaintipaikka, jonne on esteetön kulkumahdollisuus. Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti asiasta kokouksessaan 25.4.2013 § 96.

Vanhusneuvolan henkilöstörakenteen tavoitteena on kokopäivätoiminen sairaan-/terveydenhoitaja ja osa-aikainen geriatri. Vanhusneuvolan  hoitajan kanssa pääsee keskustelemaan ilman ajanvarausta. Geriatrin roolia vanhusneuvolassa kehitetään yhteistyössä lääkäreiden kanssa. Vanhusneuvolan toiminta painottuu terveysongelmien varhaiseen tunnistamiseen, terveysongelmien ennaltaehkäisyyn, omaehtoisen terveyden ylläpitämisen ohjaukseen sekä elämänhallinnan parantamiseen. Neuvolatoiminnan avulla tavoitteena on myös mahdollistaa ikäihmisten fyysisen, kognitiivisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn ylläpitämistä tai parantamista ohjaamalla ikäihmisiä sellaisten palvelujen tai toimintojen piiriin, joista hänen toimintakyvyn arvioidaan parhaiten hyötyvän.

Hyvinvointitoimiala, toimialajohtaja Riitta Liuksa 13.5.2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa edellä olevan vastauksen kaupunginvaltuutettu Ulla-Maija Vierimaan ym. valtuustoaloitteeseen vanhusneuvolan perustamiseksi Turkuun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastVierimaa Ulla-Maija


Liitteet:

Sosterla § 122
Liite 1:Aloite