Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta13322.05.20131

1253-2013 (065, 636)

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan työ- ja päivätoiminnan sekä erityisammattikoulun kuljetuspalvelut ajalle 1.8.2013 - 31.7.2015

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta. Turun kaupungin hyvinvointitoimialan työ- ja päivätoiminnan sekä erityisammattikoulun kuljetuspalveluista on pyydetty tarjoukset ajalle 1.8.2013 - 31.7.2015 (optio). Kuljetuspalvelusta on saatu neljä tarjousta. Puitesopimus esitetään solmittavaksi kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouk-sen jättäneen palveluntuottajan kanssa. Kuljetuspalveluja ostetaan vuosittain noin 360 000 eurolla.

Sosterla § 133

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta.

Tulosaluejohtaja Jukka Juvonen, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski, sekä hankinta- ja logistiikkakeskuksen osuus hankinta-asiantuntija Outi Pudas 10.5.2012:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi työ- ja päivätoiminnan ja erityisammattikoulun kuljetuspalvelujen kilpailuttamisasiakirjat kokouksessaan 6.3.2013 § 62.

Hankinta- ja logistiikkakeskus on hyvinvointitoimialan toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia työ- ja päivätoiminnan sekä erityisammattikoulun kuljetuspalveluista ajalle 1.8.2013(tavoite)–31.7.2015, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin kahdella vuodella, ajalle 1.8.2015–31.7.2017 (optio).

Hankintailmoitus EU-kynnysarvon ylittävänä palveluhankintana julkaistiin 27.3.2013 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä internetissä Turun kaupungin sivuilla osoitteessa www.turku.fi/tarjouspyynnot. Yhteenveto hankintaan liittyvistä kysymyksistä ja niihin annetuista vastauksista julkaistiin 19.4.2013 osoitteessa www.turku.fi/tarjouspyynnot.

Tarjouspyynnön kohteena olivat kehitysvammaisten henkilöiden työ- ja päivätoiminnan asiakkaiden kuljetuspalvelut sekä erityisammattikoulun opiskelijoiden kuljetuspalvelut vammaisten kuljetuksiin soveltuvalla, matkustajapaikoiltaan vähintään 10- ja enintään 16-paikkaisilla matalalattiaisilla tai hissillisillä autoilla.

Tarjous tuli antaa tarjouspyynnön liitteenä olleella tarjouslomakkeella (liite 1).

Määräaikaan 7.5.2013 klo 11 mennessä saatiin seuraavat tarjoukset: Peimarin Liikenne Oy, Tilausliikenne Erikoisjope Oy, Turun Invataksit Oy ja Kimppabus Oy.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjouksia ei hyväksytä ja vaihtoehtoisia tarjouksia ei hyväksytä.

Tarjoushinta tuli ilmoittaa arvonlisäverottomana hintana €/km kahden desimaalin tarkkuudella huomioiden hinnoittelussa, että veloitus alkaa ensimmäisen asiakkaan noustessa kyytiin ja päättyy määräosoitteeseen. Paluukyydeissä hinnoittelu alkaa nouto-osoitteesta (toimintakeskukselta / oppilaitokselta) ja päättyy viimeisen asiakkaan poistuessa kyydistä. Kun autossa ei ole kuljetettavia, katsotaan se siirtoajoksi eikä siitä makseta korvausta.

Hankinnasta tehdään puitesopimus valitun palveluntuottajan kanssa.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen, 3) tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu.

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua palvelujen tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arvioinnin ja tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailun suorittivat tulosaluejohtaja Jukka Juvonen, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski ja hankinta-asiantuntija Outi Pudas.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut vaatimukset sekä tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin muun ohella, että kuljetuskaluston tulee täyttää standardin SFS 5912 mukaiset vaatimukset kiinnitysjärjestelmille. Pyörätuolin kiinnitys tapahtuu nelipistekiinnityksellä ja pyörätuolissa oleva henkilö saadaan kiinnitettyä auton kolmipisteturvavyöllä tai vähintään auton rakenteisiin kiinnitettävällä lantioturvavyöllä. Tarjouksessa tulee ilmoittaa auton varustelu ja standardin täyttyminen tältä osin.

Tarjouksessa ilmoitettiin, että

Hankintalain 46.1 §:n mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjouksensa olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun periaate edellyttää, että tarjouksia arvioidaan lähtökohtaisesti sellaisina kuin ne on toimitettu hankintayksikölle tarjousten jättämiselle asetettuun määräaikaan mennessä. Tarjoaja kantaa osaltaan vastuun tarjouksensa sisällöstä.

Tarjousvertailussa tarjoajien tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu voi toteutua ainoastaan, jos tarjoukset ovat keskenään yhteismitallisia ja vertailukelpoisia. Hankintayksikkö on velvollinen hylkäämään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen silloin, kun tarjouksen puutteellisuus tai tarjouspyynnön vastaisuus vaarantaa tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun tarjousvertailussa.

Peimarin Liikenne Oy:n tarjoama kuljetuskalusto ei yhden auton osalta täyttänyt esitettyjä vaatimuksia siltä osin, että pyörätuolin kiinnitys tapahtuu nelipistekiinnityksellä ja asiakkaan kiinnitys kolmipisteturvavyöllä tai auton rakenteisiin kiinnitettävällä lantioturvavyöllä sekä kiinnitysjärjestelmät täyttävät standardin SFS5912 mukaiset vaatimukset. Tarjous ei vastaa tarjouspyynnön vaatimuksia, eikä sitä voida vertailla. Tarjous tulisi hylätä tarjouspyynnön vastaisena.

Tilausliikenne Erikoisjope Oy:n, Turun Invataksit Oy:n ja Kimppabus Oy:n tarjoukset täyttävät tarjouspyynnön vaatimukset.

Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu ja tarjouksen valinta

Valinnan perusteeksi ilmoitettiin kokonaistaloudellinen edullisuus huomioiden hinta ja ympäristövaikutukset. Vertailussa halvin arvonlisäveroton hinta saa 95 pistettä ja kuljetuksiin tarjottu Euro 5 päästönormin vaatimukset täyttävä kalusto saa 5 pistettä tai kuljetuksiin tarjottu Euro 4 päästönormin vaatimukset täyttävä kalusto saa 2,5 pistettä.

Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu:

 Tilausliikenne Erikoisjope OyTurun Invataksit OyKimppabus Oy
Hinta €/km1,653,863,15
Hintapisteet95,0040,6149,76
Päästönormi (tarjotun kaluston minimin mukaan)Euro 5Euro 5Euro 3
Pisteet ympäristövaikutukset550
Kokonaispisteet100,0045,6149,76

Tarjousasiakirjat ovat nähtävänä kokouksessa ja ennen kokousta hyvinvointitoimialan hallinnossa.

Kuljetuspalveluista saatiin kolme tarjouspyynnön mukaista tarjousta, joiden tarjoushinnat vaihtelevat välillä 1,65–3,86 €/km.

Tarjousten arvioinnin ja vertailun perusteella esitämme, että hyvinvointitoimialan työ- ja päivätoiminnan sekä erityisammattikoulun kuljetuspalveluja koskeva puitesopimus solmittaisiin ajalle 1.8.2013–31.7.2015 tarjotulla hinnalla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin Tilausliikenne Erikoisjope Oy:n kanssa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 13.5.2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä hankintapäätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKimppabus Oy Heikki Alinen
aoPeimarin Liikenne Oy
aoTilausliikenne Erikoisjope Oy
aoTurun Invataksit Oy
ilmJuvonen Jukka
tpvKiiski Kaisa
tiedKoljonen Mia
tiedLindberg Merja
tiedPudas Outi