Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta9025.04.20136

4485-2013 (313)

Torin kulma -toiminnan vakinaistaminen

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveystoimi ja seurakunta kehittivät Remontti-hankkeessa Torin kulma-toiminnan, joka on ryhmämuotoista tukea pikkulapsiperheille. Toiminnasta ja yhteistyöstä on saatu hyvät kokemukset. Toiminta esitetään vakinaistettavaksi osana Turun lapsiperheille tarjoamia ennaltaehkäiseviä palveluja.

Sosterla § 90

Palvelujohtaja Sirpa Kuronen ja ehkäisevän terveydenhuollon johtaja Pirjo-Riitta Liuksila 12.4.2013

Torin kulma –toiminta on kehitetty Remontti-hankkeessa yhdessä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa. Torin kulma järjestää ryhmämuotoista ohjausta, neuvontaa ja tukea neuvolan palveluun ohjaamille perheille, jotka tarvitsevat apua lapsen kanssa ja perheenä toimimiseen sekä lapsiperheen arjen hallintaan. Tavoitteena on tukea perheitä itsenäiseen pärjäämiseen. Toiminta liittyy neuvolan työhön ja erityisesti neuvolan vauvaperheille tarkoitettuun perhetukeen. Remontti-hankkeen aikana on luotu toimintamalli, asiakkaiden ohjauskäytännöt sekä työnjako kaupungin ja seurakuntayhtymän välillä. Remontti-hanke päättyy kokonaisuudessaan 30.4.2013, Torin kulman pilottivaihe päättyi 31.3.2013. Toiminnasta ja yhteistyöstä saadut kokemukset ovat hyvät. Hyvinvointitoimialalla ja seurakuntakuntayhtymässä ollaan yksimielisiä siitä, että toiminta voidaan vakinaistaa.

Toiminnan tarve ja strategianmukaisuus

Turku pystyy järjestämään ehkäisevää perhetyötä ja neuvolan perhetukea vain hieman yli sadalle perheelle. Lastensuojelulaki ja neuvolan toimintaa ohjaava asetus 338/2011 velvoittavat kuntaa näiden palvelujen järjestämiseen. Torin kulma täydentää kaupungin lapsiperheiden ehkäisevien palvelujen valikkoa ja osaltaan parantaa perheiden mahdollisuuksia saada apua riittävän aikaisin. Perheiden tukeminen riittävän varhain on hyvinvointitoimialan sopimustavoitteita. Ehkäisevän työn lisääminen on mukana Turun asukkaiden hyvinvointiohjelmassa ja hyvinvointitoimialan sopimuksissa.

Sopimus toiminnasta

Torin kulman toiminnan ja talouden järjestämiseksi Turun kaupungin hyvinvointitoimiala ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä solmivat sopimuksen toimintaperiaatteista, hallinnoinnista ja organisaatiosta. Sopimuksen kesto on 1.4.2013 - 31.12.2015. Sopimuksen tekeminen kuuluu toimialajohtajan toimivaltaan.

Asema organisaatiossa

Hyvinvointitoimialan organisaatiossa Torin kulma on osa neuvolan toimintaa. Toimintaa ohjaa ohjausryhmä, jossa on kummankin sopimuskumppanin edustus.

Asiakkaat

Toiminnan kohderyhmänä ovat lasta odottavat perheet ja lapsiperheet, joiden perheessä on alle 7-vuotiaita lapsia, ja joiden neuvola on arvioinut tarvitsevan varhaisen vaiheen tukea

Torin kulmassa on ollut sen toiminnan aikana 59 asiakasperhettä. Nykyisellä resurssilla palvelun piirissä voi olla samaan aikaan n. kuusi perhettä, tukijakson pituus on maksimissaan 6 kk. Varsinaisen ryhmätoiminnan lisäksi neuvolan Torin kulmassa toimiva perheohjaaja työskentelee myös työparina neuvolan työntekijöiden kotikäynneillä. Torin kulman asiakasohjauksen piirissä vuonna 2012 oli kaikkineen 134 perhettä. 

Toiminnan kustannukset ja niiden jakaminen hyvinvointitoimialan ja seurakuntayhtymän kesken

Hallinnoinnista vastaa hyvinvointitoimiala.  Vuotuiset kustannukset ovat n. 140.000 €, josta hyvinvointitoimialan osuus on n. 60.000 €. Kustannus koostuu palkoista ja toimintakuluista. Tarvittava määräraha on varattu perusterveydenhuollon tulosalueen budjettiin. Seurakuntayhtymä vastaa osasta palkkakustannusta sekä tilakustannuksista.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tiedokseen Torin kulma –toiminnan vakinaistamisen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli vs. toimialajohtaja Petri Virtanen.

Jakelu

tpvKuronen Sirpa
tpvLiuksila Pirjo-Riitta