Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta9125.04.20137

9782-2012 (312)

Vastaus Vuokko Puljujärvi-Seilan neuvolan perhetyötä koskevaan valtuustoaloitteeseen

Tiivistelmä:

Valtuutettu Vuokko Puljujärvi-Seilan aloitteessa esitetään henkilöstön lisäämistä neuvolan perhetyön henkilöstön lisäämistä. Vastauksessa todetaan hyvinvointitoimialan pyrkivän lisäämään neuvolan perheille antamaa tukea.

Sosterla § 91

Palvelujohtaja Sirpa Kuronen ja ehkäisevän terveydenhuollon johtaja Pirjo-Riitta Liuksila 12.4.2013

Valtuutettu Vuokko Puljujärvi-Seila on valtuustoaloitteessaan edellyttänyt neuvolan tekemän perhetyön riittävää resurssointia. Hän tuo esille ennaltaehkäisevän työn tärkeyden peruspalveluissa, jotka voivat antaa lapsiperheille matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa.  Perheiden hyvinvoinnin tukeminen parantaa lasten ja nuorten tilannetta myös pitkällä aikavälillä.

Liite 1Vuokko Puljujärvi-Seilan ym. valtuustoaloite

Neuvolat ovat ohjanneet varhaista tukea tarvitsevia perheitä neuvolan perhetyöhön, jota Turussa kutsutaan neuvolan perhetueksi. Perheohjaajien antama tuki räätälöidään perheen tarpeisiin ja mikäli on lastensuojelun tarvetta, perhe ohjataan aina lastensuojelun perhetyön piiriin. Neuvolan perhetukea voidaan tällä hetkellä tarjoa ainoastaan vauvaperheille. Vuonna 2012 neuvolan perhetuen palvelua sai 84 perhettä. Useat kunnat ovat liittäneet neuvolan yhteyteen perhetyön ja saaneet neuvolan perhetyön avulla vaikutettua lastensuojelutarpeen vähenemiseen tai tarpeen siirtymiseen myöhemmäksi. Ehkäisevä terveydenhuolto sai vuonna 2011 kaksi perheohjaajan tointa, jotka täytettiin vakinaisesti kesällä 2012. Keväällä 2013 saatiin lisäksi yksi tilapäinen perheohjaajan toimi. 

Perusterveydenhuolto on ollut mukana edellisen Kaste-ohjelman Remontti-hankkeessa osiolla, jossa kehitettiin ryhmämuotoista perhetyötä yhdessä seurakuntayhtymän lapsi- ja perheasiankeskuksen kanssa. Tämä Torinkulma –toiminta on pystynyt omalta osaltaan vastaamaan ennalta ehkäisevän perhetyön tarpeeseen.  Torinkulman toiminta liittyy kiinteästi neuvolan perhetukeen, mm. asiakkaat ohjataan sinne neuvolasta. Torinkulmassa perheet saavat käytännön opastusta ja neuvontaa vauvan kanssa elämiseen ja lapsiperheen arkielämässä pärjäämiseen. Torinkulman ryhmäkoko on n. 6 perhettä, tukijaksot ovat n. 3-6 kk. Torinkulman toiminnasta ja yhteistyöstä seurakuntayhtymän kanssa on saatu erinomaiset kokemukset ja toimintaa ollaan nyt vakinaistettavaksi. Viime vuonna Torinkulmassa oli 15 asiakasperhettä ( koko projektin aikana 59) .  

Sosiaalityön tulosalueella lastensuojelun perhetyö tekee myös ennalta ehkäisevää perhetyötä, mutta heidän resurssiensa vähäisyyden vuoksi neuvolat ovat voineet ohjata vain joitakin perheitä sitä kautta palvelujen piiriin. Lastensuojelun perhetyön ensisijainen kohderyhmä ovat lastensuojelun asiakasperheet. Ehkäisevän perhetyön palveluja sai viime vuonna 33 perhettä.  

Perheiden auttaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa on hyvinvointitoimialan sopimustavoitteita. Neuvolan perhetuki on tärkeä varhaisen tuen palvelu. Alkuvaiheessa tavoitteena on tilanne, jossa neuvoloissa toimisi 8 perheohjaajaa terveydenhoitajien työpareina ja lisäksi 1 perheohjaaja Torin kulmassa. Perheohjaajien toimia tulisikin lisätä siten, että tilapäisen perheohjaajan vakanssi vakinaistetaan ja nykyisen kahden ohjaajan lisäksi perustetaan 6 uutta vakanssia. Yhden perheohjaajan vuotuinen kustannus on noin 35 000 €. Varhaisella tuella halutaan vaikuttaa lastensuojelun tarvetta vähentävästi. Toiminnan kustannusvaikutukset näkyvät pidemmällä aikavälillä lastensuojelun kustannuksissa.

Ehkäisevän työn kustannusvaikutuksista löytyy tietoa mm. THL:n ja Lastensuojelun keskusliiton julkaisusta Miten lastensuojelun kustannukset kertyvät. http://www.lskl.fi/files/1518/Miten_lastensuojelun_kustannukset_kertyvat.pdf 

Vuonna 2012 järjestettiin ehkäisevässä terveydenhuollossa lapsiperheiden kotipalvelukokeilu. Tavoitteena oli luoda järjestelmä kotipalvelun järjestämiseksi lapsiperheille palvelusetelillä yksityisiltä palveluntuottajilta sekä saada kokemustietoa niin palvelua käyttäviltä perheiltä kuin yrittäjiltäkin. Toimintamalli saatiin valmiiksi ja syksyn aikana kotipalvelua sai 19 perhettä. Peruspalvelulautakunta lisäsi talousarviokäsittelyssään määrärahan palvelun käynnistämiseen. Talousarvio ei kuitenkaan toteutunut esitetyn laajuisena, joten vuoden 2013 sopimuksiin lapsiperheiden kotipalvelua ei pystytty sisällyttämään. Asiaan palataan vuoden 2014 talousarvion valmistelun yhteydessä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa oheisen vastauksen valtuutettu Vuokko Puljujärvi-Seilan valtuustoaloitteeseen.  

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli vs. toimialajohtaja Petri Virtanen.

Jakelu

vastPuljujärvi-Seila Vuokko


Liitteet:

Sosterla § 91
Liite 1:Aloite