Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta9525.04.201311

4351-2013 (065)

Työnetsijä-palvelumallin toteuttamisen kilpailutus

Tiivistelmä:

Hyvinvointitoimiala ja hankinta- ja logistiikkakeskus ovat valmistelleet uudentyyppistä innovatiivista hankintaa työelämäkuntoutuksen työnetsijä-mallin toteuttamiseksi. Hankinnan arvo on enintään 150 000 €. Valmistelu perustuu kaupunginvaltuuston 3.12.2012 § 237 talousarviokäsittelyssä kirjattuun velvoitteeseen kokeilla hyvinvointitoimialalla vuonna 2013 uudenlaista innovatiivista hankintaa. Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että työnetsijä-palvelumallin toteuttamisen kilpailutus käynnistetään ja että hankintamenettelynä käytetään neuvottelumenettelyä.

Sosterla § 95

Hyvinvointitoimiala, palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen ja hankinta- ja logistiikkakeskuksen johtaja Pauliina Lautiainen ja hankinta-asiantuntija Janina Puistovaara, 12.4.2013:

Taustaa

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 3.12.2012 § 237 kokouksessaan talousarvion vuodelle 2013. Kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä s. 25 mainitaan kaupunkitasoisena kehittämisasiana seuraavaa: ”Pilotoidaan hyvinvointitoimialalla t&k –toiminnan vahvistamista palvelutuotannossa ja –hankinnoissa, jota koskeva toimintamalli on määritelty 2012 uuden innovaatiopolitiikan työryhmävalmistelussa (Kuntapalvelut tuotekehitys- ja innovaatioalustaksi). Huomioidaan myös hankintastrategian valmistelussa.”

Lisäksi on syytä todeta, että Turku jätti helmikuun lopussa työ- ja elinkeinoministeriölle aiehakemuksen niin sanottuun INKA-ohjelmaan. Aiehakemuksessa keskeisessä asemassa on hankintaprosessin uudistaminen ja hyvinvointitoimialan kyseessä ollessa toimialan yritysten ja järjestöjen entistä tiiviimpi kytkentä toisiinsa myös strategisesta näkökulmasta. Tavoitteena on rakentaa uudentyyppinen hyvinvoinnin ekosysteemi, jossa olisi luonteva työnjako kaupungin ja toimialan yritysten ja järjestöjen kanssa. Tämä edellyttää käytännössä aktiivisen markkinavuoron käymistä hankintojen yhteydessä alan yritysten kanssa.

Työnetsijä-palvelumalli

Työnetsijä-palvelumallin avulla on tarkoitus työllistää 120-150 asiakasta avoimille työmarkkinoille vuoden 2013 aikana. Uuden palvelun tehtävä on uusien työllistämisen muotojen etsintä ja kokeilu, jonka avulla voidaan kehittää kaupungin pysyviä työllistämisen käytäntöjä. Työnetsijäpalvelun kehittäminen tapahtuu innovatiivisena hankinta, joka pitää sisällään markkinavuoropuhelun, hankinnan mallintamisen ja sopimusten hallinnan.

Vuoden 2013 työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelmaan koskevan päätöksen yhteydessä kaupunginhallitus päätti 26.3.2013 § 166 uutena työllisyydenhoidon kehittämistoimenpiteenä kaupungin työllistämistoimien osittaisen suuntaamisen avoimille työmarkkinoille. Kokeiluun on varattu 75 000 €.

Hyvinvointitoimialalla on valmisteltu seuraavassa kuvatulla tavalla työnetsijä-palvelumallin toteuttamista vuonna 2013 ajatuksella, että palvelumalli toteutetaan sekä kaupungin omalla työllistämisrahalla (työllistämismäärärahoihin varatuilla ostopalveluresursseilla) että Varissuolla toteutettavan kuntakokeilun resurssien puitteissa. ELY-keskus on myöntänyt hyvinvointitoimialalle työ- ja elinkeinoministeriön Turun kuntakokeiluun liittyen ostopalvelumääräresurssin, jota voidaan käyttää työnetsijä-palvelumallin kehittämiseen. Näin ollen hankinnan kokonaisarvo olisi 150 000 € (koostuen siis kaupunginhallituksen hyväksymään työllisyysmäärärahaan sisällytetystä 75 000 € ostopalveluvarauksesta ja Kuntakokeiluun varatuista ostopalveluvarauksesta 75 000 €).

Tavoitteena on rakentaa palvelukonsepti, joka toimii aitona siltana asiakkaan tukityöjakson jälkeen kohti avoimia työmarkkinoita ja vakaampaa työuraa. Palvelun avulla on tarkoitus työllistää 120-150 asiakasta avoimille työmarkkinoille vuoden 2013 aikana. Uuden palvelun tehtävä on uusien työllistämisen muotojen etsintä ja kokeilu, jonka avulla voidaan kehittää kaupungin pysyviä työllistämisen käytäntöjä.  

Työnetsijä-palvelumalli tukee työelämäkuntoutuksen muita työhön kuntouttamisen keinoja, joita myös parhaillaan uudistetaan, osana pitkäaikaistyöttömyyden katkaisemiseksi ja niin sanotun Kela-listan läpikäymiseen ja siihen liittyvien toimenpiteiden uudistamiseen liittyen. Viimeaikaiset tutkimustulokset ovat osoittaneet, että sosiaalisen ja terveydellisen kuntoutuksen merkitys on suuri nimenomaan pitkäaikaistyöttömien kohdalla (esim. Harkko et al. 2012: keitä ovat vaikeasti työllistyvät ja tarvitsevatko he sosiaalista kuntoutusta? Kuntoutus 4/2012, s. 54-60).

Hankinnan toteutustapa

Hankinnan toteutustapa on kuvattu seuraavassa. Ennen kilpailutuksen varsinaista aloittamista järjestetään markkinavuoropuhelu 23.4.2013 kaikkiaan neljäntoista (14) potentiaalisten palveluntuottajien kanssa. Vuoropuhelun tarkoituksena on kartoittaa uusia toimintamallivaihtoehtoja. Tuloksena syntyy alustava ratkaisu siitä, millainen toimintamalli ja palvelu parhaiten vastaisivat tarvetta.

Varsinainen kilpailutus on tarkoitus toteuttaa neuvottelumenettelyllä. Neuvottelumenettely sopii hyvin hankintoihin, joissa etsitään uusia ja innovatiivisia toimintamalleja ja joissa hankinnan lopullista sisältöä tai tehtävämäärittelyä ei etukäteen pystytä niin tarkasti määrittelemään, että paras tarjous voitaisiin valita avointa menettelyä käyttäen.

Neuvottelumenettelyssä Hilma-ilmoituskanavassa julkaistaan hankintailmoitus ja osallistumiskutsu, joissa pyydetään tarjoajia jättämään osallistumishakemuksensa tarjouskilpailuun. Osallistumishakemuksen jättäneistä palveluntarjoajista valitaan ilmoitetuin valintaperustein 3-5 tarjoajaa sisältömäärityksistä käytäviin määrämuotoisiin neuvotteluihin.

Neuvottelujen aikana määritellään tulevan sopimuksen lopullinen sisältö sekä tavoitteet, jotka kannustavat sopimusosapuolia kehittämään toimintaa haluttuun suuntaan myös sopimuskauden aikana. Neuvottelujen pohjalta valmistellaan lopullinen tarjouspyyntö, joka lähetetään valituille tarjoajille ja jonka valintaperustein palveluntuottaja valitaan.

Kilpailutuksen lopputuloksena syntyvälle hankintasopimukselle luodaan sopimuksen elinkaaren hallintamalli, jolla varmistetaan osapuolien sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin.

Hankinnan toteuttaminen vielä tämän vuoden aikana edellyttää sitä, että hankintasopimus astuisi voimaan viimeistään elokuussa, jotta palveluntuottajalle jää riittävästi aikaa suorittaa sopimuksen mukaiset työllistämistoimet. Tämän vuoksi esitetään, että toimialajohtajalle annetaan riittävät valtuudet hyväksyä ja allekirjoittaa tähän hankintaan tarvittavat asiakirjat. Käytäntö on yleinen kaupungin muilla toimialoilla. Alustavan aikataulun mukaisesti hankintapäätös tehtäisiin viikolla 25 eli ennen lomakauden alkua.

Yhteenvetona edellisestä voidaan todeta, että hyvinvointitoimiala ja hankinta- ja logistiikkakeskus esittää, että edellä kuvattu Työnetsijä-palvelumallin toteuttamisen kilpailutus käynnistetään ja että hankintamenettelynä käytetään neuvottelumenettelyä. Kilpailutusasiakirjat valmistellaan hyvinvointitoimialan ja hankinta- ja logistiikkakeskuksen yhteistyönä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 12.4.2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli vs. toimialajohtaja Petri Virtanen.

Jakelu

tpvLautiainen Pauliina
tiedLiuksa Riitta
tpvPuistovaara Janina
tpvVirtanen Petri