Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta7026.03.20138

12174-2012 (011, 114)

Hyvinvointitoimialan sairaala-alueen eräiden kiinteistöhoito- ja huoltopalvelusopimusten irtisanominen

Tiivistelmä:

Peruspalvelulautakunta käsitteli viime syksynä sosiaali- ja terveystoimen sairaala-alueen teknisten huolto-, korjaus- ja ylläpitotoimintojen järjestelyjä 1.1.2013 lukien päättäen palauttaa asian joulukuun kokouksessa (4.12.12 § 403). Kiinteistöliikelaitos tilasi sairaala-alueen kiinteistöhoidon mitoituksen, joka valmistui helmikuussa. Hyvinvointitoimiala irtisanoo solmimansa ulkoalueidenhoidon erillissopimuksen 1.10.2013 lukien.

Sosterla § 70

Toimialan hallinto, tulosaluejohtaja Max Lönnqvist, hallintoylihoitaja Taina Soini ja sairaalainsinööri Yrjö Pönkkä 20.3.2013:

Turun kaupunki on omistajapolitiikan mukaisesti yhtiöittänyt kaupungin tuottajaliikelaitokset ja perustanut 1.1.2012 lukien mm. Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy:n, joka tuottaa kaupungille mm. siivous-, ruokahuolto- ja kiinteistönhoito- ja huoltopalveluita. Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy:lle myytiin liiketoimintakauppana alun perin Turun Kiinteistöpalveluliikelaitoksen kanssa tehdyt palvelusopimukset kiinteistönhoidosta. Nämä palvelusopimukset päättyvät asteittain vuosina 2015-2018 ja vuodesta 2015 alkaen osa näistä palvelusopimuksista tulee olemaan kilpailutettuja. Sairaala-alueen kiinteistönhoito ei sisältynyt liiketoimintakaupalla myytyyn sopimuskantaan. Tällä hetkellä kaupungilla ei ole enää omaa kiinteistönhoitohenkilöstöä muualla kuin hyvinvointitoimialan teknisessä huollossa, joka tuottaa itse kiinteistönhoito- ja huoltopalveluita pääasiassa sairaala-alueelle. Tämä järjestely poikkeaa Turun kaupungin noudattamasta yleisestä toimintamallista.

Hyvinvointitoimialan kannalta poikkeaminen yleistä toimintamallista on edellyttänyt kiinteistöjen hoitoon ja ylläpitoon liittyvän henkilöstön pitämistä palkkalistoilla ja sekä joitakin erillissopimuksia. Nyt on tarkoituksenmukaisinta, että myös sairaala-alueen osalta voidaan siirtyä muiden toimialojen käyttämään toimintamalliin kiinteistöjen ylläpidossa, jossa sisäisiin vuokriin sisältyy kunnossapito, kiinteistönhoito, ulkoalueiden hoito jne. Tällöin kiinteistöjen ylläpito järjestetään Kiinteistöliikelaitoksen toimesta. Käyttäjän kannalta on selkeämpää, että kaikilla kiinteistöillä on samanlainen vikapäivystys (ml. varallaolo) ja sopimustilanne.

Kiinteistöliikelaitos valmistelee sairaala-alueiden kiinteistöhoidon muuttamista yleisen toimintamallin mukaiseksi, jolloin myös sairaala-alueen kiinteistöjen ylläpito järjestetään yhdenmukaisesti Kiinteistöliikelaitoksen toimesta. Kiinteistöliikelaitos tilasi koko sairaala-alueen kiinteistöhoidon mitoituksen, joka valmistui helmikuussa. Jotta siirtyminen uuteen toimintamalliin voidaan hoitaa kokonaistaloudellisesti edullisimmin ja järkevimmin, pitää hyvinvointitoimialan irtisanoa erillissopimus ulkoalueiden hoidosta Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy:n kanssa. Tällöin alueen kiinteistöjen ylläpito voidaan valmistella yhtenä kokonaisuutena, eikä vastuualueista synny epäselvyyksiä ja mahdollisia päällekkäisyyksiä.

Kiinteistöhoidon mitoituksen yhteydessä teknisessä huollossa jatkettiin myös varsinaisten kiinteistöhoitotehtävien eriyttämistä toimialan vastuulle jäävistä käyttäjäpalveluista. Teknisen huollon henkilökunta jatkaa hyvinvointitoimialan palveluksessa huolehtien jatkossa käyttäjäpalveluista ja lääkintälaitehuollosta. Käyttäjäpalveluiden arviointiin ja seurantaan luodaan sähköinen järjestelmä, jotta työpyynnöt voidaan käsitellä ja ohjata oikealle taholle. Myös henkilöstön määrää tullaan tarkastelemaan kriittisesti ja eläköitymisen myötä se tulee supistumaan. Asia on käsitelty teknisen huollon työpaikkakokouksessa 20.3.13.

Vs. toimialajohtaja Petri Virtanen 19.3.2012:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää irtisanoa Turun seudun Kiinteistöpalvelu Oy:n kanssa solmitun sopimuksen ulkoalueiden hoidosta 1.10.2013 lukien.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Tämän pykälän osalta pöytäkirja tarkastettiin välittömästi kokouksessa.

Jakelu

ilmTurun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy
ilmKiinteistöliikelaitos, tilapalvelut
ilmLönnqvist Max
ilmPönkkä Yrjö
tiedRaitisto Pirjo
ilmSoini Taina