Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta7126.03.20139

7413-2011 (065, 315)

Katsaus Pansio-Pernon ulkoistetun terveysaseman toimintaan 2012

Tiivistelmä:

Peruspalvelulautakunta valitsi Mediverkko Terveyspalvelut Oy:n Pansio-Pernon terveysasemapalveluiden tuottajaksi. Toiminta aloitettiin elokuun puolivälissä ja se on käynnistynyt hyvin. Vuonna 2012 aseman kustannukset ja toiminta vastasivat suurin piirtein omaa toimintaa, joskin oman toiminnan tehtäväalue on ulkoistettua asemaa laajempi.

Sosterla § 71

Tulosaluejohtaja Anne Santalahti, ylilääkäri Päivi-Leena Honkinen, ylilääkäri Minna Kaarisalo, controller Joonas Välilä ja palvelujohtaja Maisa Kuusela 18.3.2013:

Kilpailutuksella Pansion terveysasemapalvelujen tuottajaksi valittu Mediverkko käynnisti toiminnan Pansion terveysasemalla elokuun puolivälissä kahden kokopäivätoimisen lääkärin, kahden sairaanhoitajan ja yhden terveyskeskusavustajan voimin. Lisäksi yksi yleislääketieteen erikoislääkäri on tehnyt noin yhden työpäivän viikossa. Sairaanhoitajat ja terveyskeskusavustaja siirtyivät kaupungin omasta toiminnasta Mediverkon palvelukseen.

Toiminta on sopimuksen mukaisesti pelkästään lääkärin ja hoitajan vastaanottopalveluiden tuottamista 6156 Pansion terveysaseman valinneelle asukkaalle.

Laboratorio- ja röntgenpalvelut on järjestetty TYKS-SAPA:lta, kuten muillakin kaupungin terveysasemilla ja niistä on laskutettu Mediverkolta käytön mukaan. Terveysasemalla tarvittavien hoitotarvikkeiden, lääkkeiden, tekstiilihuollon yms. osalta Mediverkko on tehnyt omat sopimuksensa omien kumppaneidensa kanssa. Toimintaa käynnistettäessä Keskustan terveysasema on avustanut mm. välinehuollon järjestämisessä.

Ulkoistetun aseman kustannuksia on vertailtu omien terveysasemien kustannuksiin kilpailutuksessa käytetyn kustannusvertailutaulukon mukaisesti. Kustannukset ovat vertailukelpoisia, joskin omien terveysasemien kustannuksia lisää jonkin verran toiminnot, joita ulkoistetulla terveysasemilla ei ole ja joita ei ole pystytty kustannuksista erottamaan. Näitä tehtäviä ovat mm. virkalääkärien tehtävät, ohjaus- ja opetustoiminta, opioidikorvaushoidon toteutus, yhteistyöryhmät (SAS, hoitoreitit ym.). Neuvola- ja kouluterveydenhuollon kustannukset on poistettu. Vertailuhinta ei ole palvelujen todellinen hinta.

Aseman väestöpeittävyys on elokuusta lähtien laskettuna 24 % (omat asemat keskimäärin 21 % ). Ulkoistetun aseman kustannukset/asukas vastaavat omien asemien kustannuksia, keskimääräinen vertailuhinta/asukas elo-joulukuulta on sama 39 €. Näistä kustannuksista laboratorio- ja kuvantamiskustannukset ovat ulkoistetulla asemalla 37 % omaa toimintaa matalammat.

Työ laadun eli hoitotulosten mittaamiseksi ei ole käytettävissä kattavaa mittaria, laadun vertailu olisi kuitenkin tärkeää kustannusten ohella. Odotusaikoja voidaan verrata: kiireettömien aikojen osalta Pansiossa on pysytty sopimuksen mukaisissa alle kahden viikon jonossa, kun omien terveysasemien jonotusaikojen mediaani vaihtelee 8-51 vuorokauteen. Asiakastyytyväisyydessä ei ole ollut eroja asemien välillä.

Toiminnan ja talouden raportit tullaan jatkossa esittämään lautakunnalle kahdesti vuodessa.

Vs. toimialajohtaja Petri Virtanen 19.3.2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tilannekatsauksen Pansio-Pernon ulkoistetun terveysaseman toimintaan v. 2012 tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.