Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta6726.03.20135

3215-2013 (440, 249)

Ikääntymispoliittisen strategian valmisteluprosessi

Tiivistelmä:

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemiseksi sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista edellyttää kunnalta suunnitelmaa toimenpiteistä väestön hyvinvoinnin, terveyden, toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen tukemiseksi sekä iäkkäiden henkilöiden tarvitsemien palvelujen ja omaishoidon järjestämiseksi ja kehittämiseksi. Suunnitelma on laadittava valtuustokausittain osana kunnan strategista suunnittelua. Suunnitelman tulee olla kaupunginvaltuuston hyväksymä 1.1.2014 mennessä.

Sosterla § 67

Hyvinvointitoimiala, palvelujohtaja Seija Arve ja palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen, 15.3.2013:

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista tulee voimaa 1.7.2013 lukuun ottamatta §§ 5 ja 6, jotka tulevat voimaan 1.1.2014 ja §§ 17 ja 23 tulevat voimaan 1.1.2015. Kunnan on laadittava suunnitelma toimenpiteistään, suunnitelman hyväksyy kunnanvaltuusto ja se on tarkistettava valtuustokausittain. Suunnitelma on osa kaupungin strategista suunnittelua.

Kaupunginhallitus on kokouksessaan 11.3.2013 § 139 ja 18.3.2013 käsitellyt kaupungin strategiahierarkiaan liittyviä kysymyksiä. Tarkoitus on, että valtuustotason strategisiin ohjelmiin (esim. kilpailukykyohjelma ja hyvinvointiohjelma) sisällytetään tarkoituksenmukaisella tavalla nykyisten ohjelmien kattamat kehittämisteemat ja muut strategian näkökulmasta keskeiset asiakokonaisuudet. Teemoille luodaan yhtenäiset tavoitteet ja mittarit, joiden määrää vähennetään nykyisestä. Strategisiin ohjelmiin pyritään sisällyttämään myös ne lakisääteiset ohjelmat, jotka on säädetty valtuuston hyväksyttäväksi, minkä lisäksi ohjelmat voivat sisältää tarpeellisen määrän suunnittelua täsmentävää ja toimintaa ohjaavaa liitemateriaalia. Tarkoitus on siis kytkeä ikääntymispoliittinen strategia laadittavaksi tulevaan kaupunkitasoiseen hyvinvointiohjelmaan vuoden 2013 aikana.

Tarkoituksena on nyt laatia lain edellyttämä suunnitelma Turun kaupungin ikääntymispoliittiseksi strategiaksi niin, että siinä otetaan erityisesti kantaa vuoden 2016 lopussa päättyvään valtuustokauteen, mutta sen lisäksi viitteellisesti myös seuraavan valtuustokauden (2017 - 2020) aikana toteutettaviin toimenpiteisiin. Muun muassa ympärivuorokautisen hoidon palvelutuotannon suunnittelu edellyttää vanhuspalvelujen hoitoyksiköiden korjaussuunnitelmien osalta pitempää tarkasteluajanjaksoa kuin vuoden 2016 lopussa. Sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli vuoteen 2023 ulottuvaa ympärivuorokautisen hoidon tuotantosuunnitelmaa 6.3.2013 § 58 ja teki tiettyjä tilainvestointeja koskevat esitykset kaupunginhallitukselle otettavaksi huomioon lyhyen ja pitkän tähtäimen toimitilaratkaisuissa.

Turun ikääntymispoliittinen strategia vuosille 2009 - 2012 laadittiin poikkihallinnollisesti kaupungin eri toimialojen yhteistyönä. Valmistelussa kuultiin yhdistysten, järjestöjen, yksityisten palvelutuottajien sekä seurakunnan kehittämisehdotuksia sekä saatiin lausunto vanhusneuvostolta. Uusi ikääntymispoliittinen strategia valmistellaan samalla toimintatavalla, yhteistyössä alan yritysten, järjestöjen ja sidosryhmien kanssa.

Nyt alkava ikääntymispoliittisen strategian valmistelutyö muodostuu neljän työryhmän työskentelystä - hyvinvointia edistävät vanhuspalvelut, kotihoidon palvelut, ympärivuorokautisen hoidon palvelut sekä sairaanhoidolliset palvelut. Työryhmien jäsenet muodostuvat ikäihmisten ydinprosessin omista asiantuntijoista ja käytännön toimijoista edellä kuvatulla tavalla. Oleellinen idea on, että strategia laaditaan yhteistyössä alan toimijoiden kanssa.

Strategiaprosessissa vanhusneuvostolla on merkittävä rooli. Se otetaan mukaan suunnitelman valmisteluun sekä kuulemalla neuvoston näkemyksiä erikseen että pyytämällä lausunto suunnitelmasta.  Strategiaprosessiin otetaan mukaan myös seurakunnan, vammaispalvelujen, muistiyhdistyksen ja maahanmuuttajayhdistyksen edustajia. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin edustaja on mukana sairaanhoidon työryhmässä.

Työryhmille annetaan vanhuslakiin perustuvat toimeksiannot suunnitelman tekemiseksi omien asiakasryhmien osalta koskien vuosia 2014 - 2016.  Työskentelyaikataulussa on otettava huomioon, että sosiaali- ja terveysministeriö uusii myös ikäihmisten palvelujen laatusuositukset, jotka valmistuvat 1.7.2013 mennessä. Näiden suositusten sisältö tulee myös ikääntymispoliittista strategiaa tehtäessä. Työryhmien esitykset ovat valmiina elokuun loppuun mennessä.

Ikääntymispoliittisen strategian valmistelua koordinoi hyvinvointitoimialalla palvelujohdon ja palvelutuotannon yhteinen ohjausryhmä, jonka toimialajohtaja asettaa ensi tilassa. Ikääntymispoliittinen strategia kytketään yhteen valmistumassa olevan kaupunkistrategian ja valmisteilla olevien erillisstrategioiden kanssa. Strategian valmistelussa käytetään hyväksi mahdollisimman laajaa tietoperustaa (tilastot, tutkimukset, intressiryhmien näkökulmat, ikäihmisten omat preferenssit).

Kaupunginvaltuuston peruspalvelulautakunnalta vuoden 2013 talousarvioehdotuksen käsittelyn yhteydessä 3.12.2012 § 237 pyytämä selvitys vanhustenhuollon tilanteesta koskien muun muassa vanhusten hoitopaikkojen tarkoituksenmukaisuutta ja vastaavuutta hoidontarvetta ajatellen sekä kotihoidon painotuksen tarkoituksenmukaisuutta valmistellaan osana ikääntymispoliittista strategiaa, joka valmistuu syksyllä 2013.

Vs. toimialajohtaja Petri Virtanen 19.3.2013;

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tiedokseen selvityksen ikääntymispoliittisen strategian valmistelusta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.