Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta7526.03.201313

2340-2013 (032, 065, 021)

Vammaispalvelujen ja kehitysvammahuollon hankkimien asiakaspalvelujen suoritehinnat vuonna 2013

Tiivistelmä: -

Sosterla § 75

Vammaispalvelut, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski ja vammaispalvelusuunnittelija Anita Lehtonen:

Vammaispalvelujen yksikkö hankkii vaikeavammaisille henkilöille palveluasumista ja päivätoimintaa sekä kehitysvammaisille henkilöille laitoshoitoa, asumispalvelua sekä työ- ja päivätoimintaa kuntayhtymiltä ja eri palveluntuottajilta. Palveluasumisen/asumispalvelujen käyttöpäivähinnan suuruuteen vaikuttaa muun muassa asiakkaan toimintakyky sekä hoidon ja huolenpidon tarve. Peruspalvelulautakunta on 25.4.2012 § 185 viimeksi hyväksynyt vammaispalvelujen hankkimien asiakaspalvelujen suoritehinnat vuodelle 2012.

Vammaispalvelulain mukaan kunnan on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle mm. päivätoimintaa sekä palveluasuminen, jos henkilö vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista (Vammaispalvelulaki 8 §). Vaikeavammaisten henkilöiden palveluasuminen kilpailutettiin syksyllä 2011 ja uudet viisivuotiset puitesopimukset yhden vuoden optiolla tehtiin 1.1.2012 alkaen. Kaikille asiakkaille ei ole ollut mahdollista järjestää asiakkaan toimintakyvyn edellyttämää palveluasumista puitesopimuksen piiriin kuuluvilta palveluntuottajilta. Lisäksi

palvelun tarjoajan vaihtaminen olisi ilmeisen kohtuutonta tai erityisen epätarkoituksenmukaista asiakkaiden kannalta merkittävän hoito- tai asiakassuhteen turvaamiseksi (Hankintalaki 67 §).

Vammaispalvelulain mukaista palveluasumista hankitaan tällä hetkellä 93 asiakkaalle puitesopimuksilla kolmelta (63 asiakasta) ja suorahankinnalla 10 eri järjestöltä ja yksityiseltä palveluntuottajalta. Vaikeavammaisten palveluasumisen hankintaan on käytetty vuonna 2012 noin 4,3 miljoonaa euroa.

Laissa kehitysvammaisten erityishuollosta todetaan, että erityishuoltoon kuuluvia palveluja ovat mm. työtoiminnan ja asumisen järjestäminen sekä yksilöllinen hoito ja muu huolenpito (laki kehitysvammaisten erityishuollosta 2 §). Kehitysvammaisten laitos-, asumis- työ- ja päivätoimintapalvelujen asiakaspalvelujen hankintaan muilta on käytetty vuonna 2012 noin 20,3 miljoonaa euroa.

Kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelut kilpailutettiin 2010 ja uudet neljävuotiset puitesopimukset yhden vuoden optiolla tehtiin seitsemän palveluntuottajan kanssa 1.4.2010 alkaen. Puitesopimuksilla palvelua järjestetään tällä hetkellä 136 asiakkaalle. Kaikille asiakkaille ei ole ollut mahdollista järjestää asumispalveluja puitesopimuksen piiriin kuuluvilta palveluntuottajilta paikkojen riittämättömyyden tai asiakaskohtaisten syiden takia. Niiden kehitysvammaisten asiakkaiden osalta, jotka asuivat jo ennen kilpailutusta puitesopimuksen ulkopuolelle jäävissä asumispalveluyksiköissä, on tehty asiakaskohtaiset arvioinnit. Suorahankinnan edellytysten täyttyessä sopimusta on jatkettu saman palveluntuottajan kanssa. Asiakaskohtaisilla sopimuksilla hankitaan tällä hetkellä asumispalveluja 36 asiakkaalle 14 eri palveluntuottajalta.

Asiakaskohtaisilla sopimuksilla hankittavista vammaispalvelulain ja kehitysvammalain mukaisista palveluista laaditaan palveluntuottajan kanssa asiakaskohtaiset sopimukset puitesopimuksen sisältämin ehdoin. Suurin osa yksityisistä palveluntuottajista on ilmoittanut vuoden 2013 hinnoista loppuvuoden 2012 aikana. Kehitysvammaisten asumispalvelujen osalta puitesopimuksen piiriin kuuluvat palveluntuottajat ovat tehneet esitykset hintojen korottamisesta 2,4 – 4,3 % mukaan. Puitesopimuksen mukaan sopimushinta on kiinteä 31.3.2012 asti. Tämän jälkeen hintojen tarkistamisen perusteena ovat henkilökustannusten ja yleisen kustannustason muutokset 1.4.2011 jälkeen. Henkilöstökustannusten muutosta arvioidaan alan yleissitovan työehtosopimuksen ansiotason muutoksen perusteella. Muiden kustannusten muutosta arvioidaan elinkustannusindeksin muutoksen perusteella. Korotus ei kuitenkaan voi ylittää 5 prosenttia. Hintojen tarkistamisen arvioinnissa käytetään viimeisiä saatavissa olevia valtakunnallisia tilastotietoja.

Edellisen kerran kehitysvammaisten asumispalvelujen hintoja korotettiin 2,1 % 1.4.2012. Tilastokeskuksen palkansaajien toimialakohtaisen ansiotasoindeksin viimeisin käytettävissä oleva indeksiluku sosiaalipalveluiden toimialalla on vuoden 2012 viimeisen neljänneksen luku, joka on 105,9. Vuoden 2012 ensimmäisen neljänneksen vastaava indeksiluku on 105,3. Tästä saadaan henkilöstökustannusten muutokseksi sosiaalipalveluiden toimialalla 1.4.2012 jälkeen 0,6 %. Tilastokeskuksen elinkustannusindeksin viimeisin käytettävissä oleva indeksiluku on helmikuulta 2013, joka on 1881. Vuoden 2012 huhtikuun elinkustannusindeksin indeksiluku on puolestaan 1863. Tästä saadaan yleisen kustannustason muutokseksi 1.4.2012 jälkeen 1,0 %. Jos oletetaan, että sosiaalipalveluiden kustannusrakenteesta 70 % muodostuu henkilöstökustannuksista ja 30 % muista kustannuksista, niin saadaan puitesopimuksen mukaiseksi hintojen korotukseksi 1.4.2013 alkaen 0,7 %.

Kehitysvammaisten asumispalvelujen 0,7 % hinnantarkistuksen kustannusvaikutus on tänä vuonna noin 40.000 euroa. Vammaispalvelujen palveluasumisen puitesopimuksen mukaisia hintoja voidaan tarkistaa aikaisintaan 1.1.2014 alkaen.

Valviran valtakunnallisen valvontaohjelman 2012–2014 mukaan vammaisten henkilöiden ympärivuorokautisissa asumispalveluissa voidaan periä aterioista vain raaka-ainekustannukset, mutta ei ruoan valmistukseen tai kuljetukseen liittyviä työvoimakustannuksia. Asumispalveluiden palveluntuottajia on helmikuussa 2013 ohjeistettu tarkistamaan ateriamaksut Valviran ohjeiden mukaisiksi. Osa palveluntuottajista on tarkistanut ateriamaksut jo aikaisemmin ja osa on ilmoittanut tarkistavansa maksuja parhaillaan. Puitesopimuksen mukaan asiakas vastaa itse asumis- ja ateriakustannuksistaan, jotka palveluntuottaja laskuttaa suoraan asiakkaalta. Tilaaja maksaa asiakaskohtaisesti sovitun palvelutason mukaisen palvelun osuuden. Muilta osin kustannukset jakautuvat tarjouspyyntöasiakirjoissa olleen kustannusvastuujakotaulukon mukaisesti. Näin ollen mahdollisia ateriamaksujen kompensaatioita ei ote huomioon.

Liite 1Vammaispalvelujen asiakaspalvelujen suoritehinnat vuonna 2013

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 18.3.2013:

Esitän, että sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy vammaispalvelujen hankkimien asiakaspalvelujen suoritehinnat vuodelle 2013.

Vs. toimialajohtaja Petri Virtanen 19.3.2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä vammaispalvelujen hankkimien asiakaspalvelujen suoritehinnat vuodelle 2013.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedEsperi Care Oy
tiedKVPS Tukena Oy, Raision Neliapilan palvelukoti
tiedMediverkko Hoivapalvelut Oy
tiedNuorten Ystävät
tiedSerenuskodit Oy (Päivärinta Pia ja Pärssinen Ulla)/Sisukoti
tiedTurun seudun vammaisten asuntotukiyhdistys ry
tiedVilla Luohti Oy
tiedYrjö&Hanna Oy, Palvelutalo Pihlajakoti


Liitteet:

Sosterla § 75
Liite 1:Vammaispalvelujen asiakaspalvelujen suoritehinnat vuonna 2013