Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta4006.03.201318

11379-2012 (101, 042)

Kaupungin rahoituksen myöntäminen kolmannen sektorin työllisyyshankkeille vuonna 2013

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on päättänyt (Kh 19.2.2007 § 59), että erillinen työllisyysmääräraha (474100 Muut avustukset yhteisöille, 22404 ST/Kolmannen sektorin työllistämistoimet) käytetään sekä kaupungin omien että kolmannen sektorin toteuttamien työllisyyshankkeiden rahoittamiseen. Vuoden 2013 työllisyysmäärärahassa on edellä mainituille hankkeille tehty 250 000€ varaus.

Sosterla § 40

Kuntoutumispalvelut, Työelämäkuntoutus, urasuunnittelija Jussi Rantalainen, toimistopäällikkö Jaana Malén, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 13.2.2013:

Kaupungin rahoituksen myöntäminen työllisyyshankkeille

Kaupungin rahoituksesta päätettäessä kiinnitetään erityistä huomiota hankkeille asetettuihin määrällisiin ja laadullisiin tavoitteisiin, hankkeiden tarvelähtöisyyteen sekä hankkeiden toiminnalliseen kytkeytymiseen kaupungin työllistymispalveluyksikön ja työvoiman palvelukeskuksen toiminnan kanssa. Työllistymispalveluyksikön toimintaa tukevia tavoitteita ovat esim. tukityöllistämisen organisoiminen yhdistyksissä ja kaupungin strategisia tavoitteita tukevien erityisryhmien työllistymistä edistävien palvelujen tuottaminen.

Kaupungin hankerahoituksen myöntämisen perusteena on yhteistyö muiden rahoittajien kanssa. Tämä tarkoittaa että kaupungin rahoituspäätös tehdään hankkeen päärahoittajan päätöksen jälkeen. Tämä vaikuttaa kaupungin rahoittamien hankkeiden määrään vuosittain. Usean vuoden ajan kaupunki on rahoittanut hankkeita, joissa Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on ollut päärahoittajana. Turun kaupunki on toiminut osarahoittajana ja rahoittanut hankkeiden omavastuuosuuksia. Kaupungilla ei ole eriteltyjä kriteerejä hankeavustuksen myöntämiselle. Hyväksytyn hankkeen tulee tukea kaupungin työllisyyden hoitoa. Vuoden 2013 hankevalmistelussa kaupunki on yhtä hanketta lukuun ottamatta hankkeiden osarahoittaja. Vuonna 2013 kaupungin hankevalmisteluun on otettu 13 hanketta, jolloin haetun rahoituksen suuruudeksi muodostui 336 042 €.

Kolmannen sektorin projektien tarpeellisuudesta tehdään aina hankearviointi kaupungin työllistymispalveluyksikössä. Vuoden 2013 hankehakemuksissa hankkeiden kohderyhmänä ovat ensisijaisesti pitkään työttömänä olleet vaikeasti työllistyvät ja pitkäaikaistyöttömät henkilöt. Hankkeet tarjoavat työ- ja harjoittelumahdollisuuksia mm. palkkatuettua työtä ja työmarkkinatoimenpiteitä sekä työllistyneiden jatkotyöllistymistä tukevia palveluita mm. koulutusta työn ohessa, yksilöllistä tukea ja ohjausta. Kolmannen sektorin hanketoiminta tähtää asiakkaan työllistymiseen avoimille työmarkkinoille. Hankehakemuksissa vuonna 2013 nousee esille hankkeiden ja yritysten välisen yhteistyön lisääminen ja kehittäminen.

Vuoden 2013 hankerahoituksen valmistelu ja työllisyyspoliittista avustusta koskeva lakimuutos 1.1.2013

Vuoden 2013 hankevalmisteluissa on otettu huomioon lakimuutos koskien ELY-keskuksen myöntämää työllisyyspoliittista avustusta. Yhdeksän hanketta on anonut Varsinais-Suomen ELY-keskukselta hankkeeseen työllisyyspoliittista avustusta. Työllisyyspoliittisella avustuksella järjestettävällä toiminnalla parannetaan työttömien työnhakijoiden työmarkkinavalmiuksia ja edistetään heidän työllistymistään. Avustusta voidaan myöntää toimintaan, jossa työttömille työnhakijoille järjestetään ja kehitetään työmahdollisuuksia tai työkokeiluja sekä niihin liittyviä palveluja ja toimintamalleja (Laki julkisesta työvoimapalvelusta luku 14, 39 §).

Uudessa laissa julkisesta työvoimapalvelusta määritellään, että ELY-keskuksen työllisyyspoliittista avustusta ei voida myöntää

  1. elinkeinotoimintaan liittyviin kustannuksiin,
  2. julkisina työvoima- ja yrityspalveluina tuotettaviin palveluihin,
  3. sellaisten palvelujen tuottamiseen tai hankkimiseen, jotka kunta tai kuntayhtymä on lain mukaan velvollinen järjestämään,
  4. investointeihin ja irtaimen käyttöomaisuuden hankintamenoihin,
  5. vuokrakustannuksiin (Laki julkisesta työvoimapalvelusta luku 14, 42 §).

Uusi asetus työllisyyspoliittisen avustuksen myöntämisestä on tullut voimaan 1.1.2013. Näin ollen kolmannen sektorin hankkeet ovat hakeneet avustusta kaupungilta hankkeen osarahoitukseksi vanhojen työllisyyspoliittista avustusta koskevien säädösten mukaisesti.

Keskeisin muutos työllisyyspoliittisen avustuksen myöntämisessä on, että ELY-keskus ei enää myönnä avustusta hankkeiden vuokrakuluihin. Kaupungilla ei ole eriteltyjä kriteerejä hankeavustuksen myöntämiselle. Näin ollen Työllistymispalveluyksikkö on pyytänyt hankkeilta haettua avustusta koskevan lisäselvityspyynnön 25.1.2013, koska haluttiin selvittää vuokrien osuus haetusta avustuksesta. Lisäselvityspyynnön jälkeen kaupungilta haetut avustukset nousivat 380 346 euroon eriteltyjen vuokrakulujen suuruuden vaihdellessa 0%-100% lisäselvityksessä ilmoitetusta summasta.

Työllistymispalveluyksikkö on käsitellyt yhteisesti sekä 16.11.2012 mennessä saapuneet varsinaiset hankehakemukset että 25.1 2012 saapuneet lisäselvityspyynnöt. Työllistymispalveluyksikkö on arvioinut avustusta hakeneet toimijat tukevan toiminnallaan kaupungin työllisyyden hoidon toimintoja sekä kaupunginhallituksen työllisyyden hoidon linjauksia. Työllistymispalveluyksikkö ehdottaa että hankkeiden avustukset vuonna 2013 myönnetään tasapuolisesti siten että tehty hankevaraus työllisyysmäärärahaan 250 000 € ei ylity. Linjaus koskee kaikki hankkeita.

Esitämme, että sosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä edellä esitetyt hankevalmistelujen linjaukset tiedoksi ja että hankkeiden avustukset vuonna 2013 myönnetään tasapuolisesti siten että työllisyysmäärärahaan tehty hankevaraus 250 000 € ei ylity.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 27.2.2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä edellä esitetyt hankevalmistelujen linjaukset tiedoksi ja että hankkeiden avustukset vuonna 2013 myönnetään tasapuolisesti siten että työllisyysmäärärahaan tehty hankevaraus 250 000 € ei ylity.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvJuvonen Jukka
tpvMalen Jaana
tpvRantalainen Jussi