Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta3606.03.201314

12015-2012 (649)

Vastaus Sauli Saarisen ym. aloitteeseen pitkäaikaisasunnottomuuden aiesopimuksesta ja asunnottomuuden poistamisesta

Tiivistelmä: -

Sosterla § 36

Suunnittelupäällikkö Ossi Niininen, palvelujohtajat Sirpa Kuronen ja Maisa Kuusela 24.1.2013:

Kaupunginvaltuutettu Sauli Saarinen ja Vasemmistoliiton valtuustoryhmä ovat tehneet 29.10.2012 aloitteen pitkäaikaisasunnottomuuden aiesopimuksesta ja asunnottomuuden poistamisesta.

Aloitteessa todetaan, että Turun kaupungin talousarvioon 2012 sisältyvästä lausekkeesta aiesopimuksen saamiseksi valtion kanssa ei ole raportoitu riittävästi. Lisäksi aloitteessa edellytettiin TVT Oy:n raportointia kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakennuttamisesta.

Liite 1Valtuutettu Saarisen ym. aloite

Valtion ja Turun kaupungin aiesopimus pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi

Valtioneuvosto päätti 15.12.2011 pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmasta vuosille 2012-2015. Turku on solminut valtion kanssa asiaa koskevan aiesopimuksen.

Liite 2Valtion ja Turun kaupungin aiesopimus pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi vuosina 2012-2015

Asunnottomuus Turussa

Marraskuussa 2012 tehdyn asunnottomuusselvityksen mukaan Asunnottomuuden vähentämisohjelma Turussa on tuottanut odotettua tulosta:

Edelliseen vuoteen verrattuna ulkona ja tilapäissuojissa majailevien määrä on vähentynyt. Vastaavasti sukulaisten ja tuttavien luona asunnon puutteen vuoksi asuvien määrä on kasvanut. Nuoria asunnottomia on arvioitu olevan enemmän kuin aikaisemmin.

Nuorten asunnottomuuskartoitus (Viitanen 2012) maaliskuulta 2012 arvioi asunnottomia nuoria olevan Turussa vähintään sata. Nykyiset asunnottomien palvelut eivät vastaa nuorten tarpeisiin. Myös nuorilla asunnottomuus yhdistyy usein päihdeongelmiin ja muihin syrjäytymisen riskitekijöihin.

Liite 3ARA:n Asunnottomuuskartoitus http://netku/Public/download.aspx?ID=167765&GUID={9846E9A1-990A-47BC-BF2F-219AEE3B5EFA}    

Asunnottomuuskartoituksen huoltokotityyppisissä asumispalveluyksiköissä asuvista 144 asiakkaista valtaosa on asiakkaita, jotka hoidon, hoivan ja kuntoutuksen perusteella ovat päihdehuollon asumispalveluiden tarpeessa. Paattisten huoltokodin ja Niuskalan hoitokodin toiminta tulee siirtymään suunnitteilla olevaan Orikedon palvelukeskukseen, johon TVT Asunnot Oy on saanut ARA:n investointirahoitusta.

Asunnottomuutta on pystytty vähentämään

Tuetun asumisen lisäämis- ja kehittämishanke (TALK) on luonut toimivan väylän päihdeongelmaisten siirtymiseen palveluasumisesta kevyemmin tuettuihin asumismuotoihin ja edelleen normaaliasumisen piiriin.  Hankkeen päätyttyä toiminta vakinaistettiin vuoden 2012 alusta.

TALKin tavoitteena oli tarjota asuntoa vailla oleville pitkäaikaisasunnottomille mahdollisuus omaan vuokra-asuntoon lisäämällä tukiasuntoja ja tarjoamalla riittävät tukipalvelut asumisen onnistumiseksi. TALK-hanke sai STM:n Kaste-ohjelman hankerahoituksen. Hanke saavutti sille asetetut tavoitteet ja sen toimintamalli todettiin erittäin toimivaksi. Hankkeella parannettiin vailla vakinaista asuntoa olevien turkulaisten asemaa, palveluiden saatavuutta ja oikeaa kohdentumista sekä asiakaslähtöisten asumisratkaisujen löytymistä.

Hankkeen aikana Turussa syntyi erittäin toimiva yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollon ja kaupungin vuokra-asuntoja hallinnoivan yhtiön (TVT-asunnot) välillä. Hankkeen päätyttyä yhteistyö on jatkunut hankkeessa kehitetyn mallin mukaisena. Tukiasuntoja osoitetaan kaupungin omasta vuokra-asuntokannasta. Hankkeen aikana asuntoja saatiin 60. Ohjaajien tuella ja muilla tarvittavilla tukipalveluilla henkilöiden asuminen uudessa asunnossaan on myös onnistunut. Asiakkaalle osoitettu asunto ei ole väliaikainen, vaan pysyvä ja asukas voi asua siinä niin pitkään kuin asuminen sujuu normaalisti. Kun asiakas ei enää tarvitse tukea asumisessaan, niin tukea vähennetään ja lopetetaan kokonaan kun sen aika on, mutta asunto säilyy edelleen asiakkaan hallussa. Uusille, tukea tarvitseville asiakkaille haetaan uusia tukiasuntoja vuokra-asuntokannasta ja järjestetään heille yksilöity, tarpeellinen tuki. 

Uusilla toimenpiteillä vähennetään nuorten asunnottomuutta

TALK-toiminnasta saatuja hyviä kokemuksia hyödynnetään nyt nuorten asunnottomuuden vähentämisessä. TALKin toimintamallia sovelletaan nuorten erityistarpeisiin ja kehitetään heille soveltuvat työmuodot. Vuoden 2013 alusta lähtien neljä ohjaajaa työskentelee erityisesti lastensuojelun jälkihuollon asiakkaina olevien asunnottomien tai vielä laitoksissa sijoitettuna olevien nuorten kanssa. Vuoden aikana palvelussa voi olla n. 40 nuorta. TVT –asunnot osoittaa myös nuorten tukiasunnoiksi tarvittavat vuokra-asunnot. Nuorten asumiseen liittyvien palvelujen kehittämistä varten on STM:ltä haettu Kaste-ohjelman rahoitusta.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 25.2.2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa oheisen vastauksen Sauli Saarisen ym. aloitteeseen pitkäaikaisasunnottomuuden aiesopimuksesta ja asunnottomuuden poistamisesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastKaupunginhallitus
vastSaarinen Sauli


Liitteet:

Sosterla § 36
Liite 1:Valtuutettu Saarisen ym. aloite
Liite 2:Valtion ja Turun kaupungin aiesopimus pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi vuosina 2012-2015
Liite 3:Aran asunnottomuuskartoitus