Sosiaali- ja terveystoimen kuntoutumispalveluiden tilatarveselvitys

 

1. Tilahankkeen tarpeellisuus

 

Kun sosiaali- ja terveydenhuolto yhdistettiin, erilainen kuntoutus, niin fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen kuin taloudellinen ja ammatillinen ja sitä tekevä henkilökunta sijoitettiin uudelle kuntoutumispalvelujen tulosalueelle.

 

Kuntoutumispalveluista muodostui uudenlainen kokonaisuus, jossa uusi toimintamalli perustuu moniammatillisuuteen ja uusille ikäkaaren mukaisille prosesseille.

 

Myös tilaratkaisut pitäisi järjestää tämän uuden ajattelun ja organisaation mukaisesti, jotta tilat tukisivat uusia asiakaslähtöisiä prosesseja ja asiakaspalvelu olisi sujuvaa.

 

Osa tiloista on myös sellaisessa kunnossa, että on pakko hakea uusia toimitiloja ja osassa vuokra-aika päättyy.

 

 

2.Tavoitteiden määrittely

 

2.1 Toiminnan kuvaus

 

Kuntoutumispalvelut toteutetaan asiakkaan kotona, eri sosiaali- ja terveystoimen avopisteissä ja toimintakeskuksissa sekä ympärivuorokautisessa laitoshoidossa. Osa palveluista myös ostetaan ulkopuolisilta palveluntuottajilta.

 

2.2 Toiminnan mitoitustarpeet ja alustava tilaohjelma

 

Liite 1a,b         Nykyiset tilat

 

2.3 Toiminnalliset vaatimukset ja rajoitukset

 

Tiloissa tulee olla WC-tilat ja vesipisteet. Tiloihin pitää olla esteetön pääsy, koska asiakkailla on erilaisia toimintakyvyn rajoitteita. Se, kuinka paljon toimintakyvyn rajoitteita on, määrää tarvittavat apuvälineet, joilla puolestaan on vaikutusta siihen millaisia tilojen pitäisi olla kooltaan ja rakenteeltaan.

 

2.4 Taloudelliset tavoitteet

 

Taloudellinen tavoite on kustannuksia säästävä, koska nykyisin yksittäisten tilojen kustannukset ovat suuret. Järjestämällä tiloja toiminnan kannalta järkevästi saavutetaan säästöä kokonaiskustannuksissa ja yksittäisistä hajallaan olevista tiloista voidaan luopua.

 

 

3. Tilatarpeet yksiköittäin tai prosesseittain

 

3.1 Lasten kuntoutumispalvelujen kokonaisuus

 

Lasten kuntoutumispalveluja on järkevää lähteä suunnittelemaan kokonaisuutena.

 

Toiminnallisesti ja tilojen suhteen tähän kokonaisuuteen olisi järkevää sijoittaa seuraavat toiminnot:

lastenneurologinen yksikkö

o1 uusi lääkäri + 1 uusi terveydenhoitaja, tällä hetkellä ei työhuonetta

lasten terapeutit

ofysio-, toiminta- ja puheterapeutit

vammaispalveluista seuraavat toiminnot:

oPaletti yht. 5 henkilöä (+ Psykologiyksikön psykologi)

o2 palveluohjaajaa (lasten palvelut)

o1 iltapäivätoiminnasta vastaava toiminnanohjaaja

kasvatus- ja perheneuvola (ns. vammaispsykologi)

psykososiaalinen kuntoutus

okuntoutustyöryhmiin osallistuvat psykologit.

 

Liite 2a, b         Lasten kuntoutumispalvelujen

         tilasuunnitelma

 

Tilanhankintavaihtoehto 1               Turun kaupungin sairaala-alue, Mäntymäen alue, rak. 1.

 

Tilanhankintavaihtoehto 2                              Lastentalo –hanke.

 

3.2 Psykososiaalinen kuntoutus

 

Psykologiyksikkö ja kasvatus- ja perheneuvola yhdistetään samaksi yksiköksi, siksi olisi järkevää keskittää psykososiaalinen kuntoutus samaan rakennukseen.

 

Tilanhankintavaihtoehto 1      Turun kaupungin sairaala-alue,

         Kurjenmäen alue, rak. 31

 

 

3.3 Vammaispalvelutoimisto

 

Varhaiskuntoutuksen, avotyön ohjaajien ja Paletin lisätarpeet ratkaistaan keskittämällä ne lasten kuntoutuspalvelujen kokonaisuuteen.

 

Koskikodissa järjestetään ympärivuorokautista tilapäishoitoa sekä päivähoitoa ja päivätoimintaa kotona asuville vaikeasti vammaisille lapsille, nuorille ja aikuisille. Nykyiset tilat Halisissa, rivitalon päädyssä ovat ahtaat eivätkä ne vastaa liikuntaesteisille henkilöille tarkoitettuja vammaismitoitettuja tiloja. Koskikodin toiminnalle on löydettävä paremmat tilat jonkin suuremman palvelukokonaisuuden yhteydestä.

 

Tilanhankintavaihtoehto 1               YH Länsi Oy v. 2012

 

Itäharjun toimintakeskus toimii osoitteessa Vanha Littoistentie 312, keskellä kehittyvää teollisuusaluetta. Tilat eivät enää sovellut työtoiminnalle (ilman laatu sekä kosteusvauriot).

 

Tilanhankintavaihtoehto 1               Toimintakeskukselle vuokrataan uudet tilat keväällä 2011 Lausteen nuorisotalolta.

 

Harakkakallion kerhossa järjestetään kehitysvammaisille koululaisille iltapäivätoimintaa. Tilat eivät vastaa toiminnalle asetettuja vaatimuksia. Tilat ovat erittäin ahtaat ja epätarkoituksenmukaiset.

 

Tilanhankintavaihtoehto 1                              Kerholle vuokrataan uudet tilat ke                                             väällä 2012.               

 

 

3.4 Lääkinnällinen kuntoutus

 

Lääkinnällisen kuntoutuksen avopisteet tulee organisoida uudelleen terveyskeskusverkoston mukaisesti niin että avokuntoutuspisteet tukevat perusterveydenhuollon toimintaa.

 

Tilanhankintavaihtoehto 1               Lääkinnällisen kuntoutuksen avopisteet keskitetään Turun kaupungin sairaala-alueelle, rak. 1, Käsityöläiskatu 2:een ja Varissuon terveysasemalle.

 

3.5 Työelämäkuntoutus

 

TYPYn toimistotila on siirtynyt väliaikaisesti osoitteeseen Linnakatu 55. Tilat ovat ahtaat ja lisäksi työvoiman palvelukeskuksia ohjaava lainsäädäntö edellyttää, että kaupungin ja työvoimahallinnon on järjestettävä yhteiset palvelukeskuksen tilat, joissa yhteisiä asiakkaita voidaan palvella samassa toimipisteessä.

 

Tilanhankintavaihtoehto 1               Hankitaan TYPYn ja työhallinnon yhteiset toimistotilat vuokraamalla ulkopuolelta.

 

Työkeskuksen toimitilat Itäharjulla osoitteessa Vanha Littoistentie 312 ovat huonokuntoiset. Niissä on home- ja kosteusongelmia ja vuokrasopimus päättyy 2010. Työtiloissa on konesali, hiontasali, verhoomo, työnjohtotila, maalaamo ja varastotiloja.

 

Tilanhankintavaihtoehto 1Vuokrataan ulkopuolelta Vanhan Littoistentien työkeskukselle uudet toimitilat.

 

Yksiköiden käytössä on tällä hetkellä 14 159 m2.

 

Tilat, jotka vaativat uudelleenjärjestelyjä

 

Yksikkö

 

 

m2

 

3.1

 

Lasten ja nuorten pkl

 

240

 

 

Fysio- ja toimintaterapia,

Uudenmaankatu

 

257

 

3.2

 

Psykososiaalinen kokonaisuus

 

350

 

3.3

 

Vammaispalvelut

 

 

 

Koskikoti

314

 

 

Vanha Littoistentie

 

 

 

Itäharjun toimintakeskus

+ työkeskus

 

3 000

 

3.4

 

Lääkinnällinen kuntoutus

 

 

 

Kirkkotie

200

 

 

Muut terapeutit

120

 

3.5

 

Työelämäkuntoutus + työkeskus

Lisätarve

644

 

ks. kohta 3.3

 

 

 

4. Hankepäätösesitys

 

Kuntoutumispalveluiden tarveselvitys esitellään sosiaali- ja terveystoimen johtoryhmässä. Tämän jälkeen johtoryhmä tekee päätöksen tilojen kartoitustyön aloittamiseksi. Yhdessä tilalaitoksen kanssa kartoitetaan erilaisia tiloja ja kun tila jollekin lähipalvelualueelle löytyy, tehdään päätös tilan vuokraamisesta yhdessä sosiaali- ja terveystoimen resurssiyksikön kanssa.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ylilääkäri Hanna Suhonen-Polvi

Lastenneurologinen yksikkö 15.2.2011

 

KUPAn tilatarveselvitys Liite 2a

 

 

 

TILASUUNNITELMA

 

 

LASTEN KUNTOUTUMISPALVELUT

LASTENNEUROLOGINEN YKSIKKÖ

 

 

 

Lastenneurologinen yksikkö vastaa turkulaisten lasten ja nuorten 0-18 v (uudet lähetteet alle 16v) lastenneurologisesta tutkimuksesta, diagnostiikasta ja hoidosta sekä lastenneurologises-ta kuntoutuksesta sekä erityiskoulujen kouluterveydenhuolllosta. Toiminta on moniammatillista ja tiivistä, yhteistyötä toiminnallisesti on useita kertoja viikossa lääkinnällisen kuntoutuksen lasten terapeuttien kanssa sekä Psykososiaalisen Kuntoutuksen psykologien kanssa. Yhteis-työtä on myös tiiviisti vammaispalvelujen kanssa (Paletti = ent. Aikuisten erityisneuvola, lasten omaishoidon tuki, vammaisten lasten iltapäivähoito.

 

Lastenneurologisessa yksikössä toteuttettiin pintaremontti v. 2004 silmäpkl:n remontin yhtey-dessä ja tuolloin luovutettiin huoneita silmäpkl:lle, koska suunnitelmissa oli muutto ns. Lasten-taloon, joka ei ole toteutunut. Lastenneurologisen yksikön nykyiset tilat Luolavuorentie 2:ssa ovat toiminnallisesti täysin riittämättömät; 1 lääkärinhuone puuttuu, samoin yksikössä ei ole neuvottelutilaa kuntoutustyöryhmän palavereille (vähintään 8 henkilöä). Yksikkö jakaa pienen ikkunattoman sosiaalitilan Paletin kanssa. Vammaispalveluista siirtyi erityislastentarhanopetta-ja ( kotiin annettava varhaiskuntoutus) 3/2010 lastenneurologisen yksikön työntekijäksi, hänel-le ei ole tarjota työtilaa yksikön tiloista, vaan työhuone sijaitsee Eskelissä. Tilat todettiin rittä-mättömiksi myös syksyllä 2010 toteutetussa sisäisessä auditoinnissa.

 

Sosiaali-ja terveystoimen yhdistyessä 1.1.2009 Lastenneurologinen yksikkö siirtyi uudelle Kuntoutumispalvelujen tulosalueelle. Koska kaikki edellä mainitut yksikön tärkeimmät yhteis-työkumppanit ovat samalla tulosalueella, on järkevää lähteä suunnittelemaan Lasten kuntou-tumispalveluja kokonaisuutena ja yhtenä tilasuunnitelmana. Toiminnallisesti ja tilojen suhteen samaan kokonaisuuteen olisi järkevää sijoittaa seuraavat toiminnot

 

-   Lastenneurologinen yksikkö

-   Lasten terapeutit (fysio-toiminta-ja puheterapeutit)

-   Vammaispalveluista seuraavat toiminnot: Paletti, lasten omaishoidosta vastaavat työn-tekijät, iltapäivätoiminnoista vastaava henkilö

-   Psykososiaalinen kuntoutus: kuntoutustyöryhmiin osallistuvat psykologit

 

Tämä kokonaisuus muodostaa Kuntoutumispalvelujen lasten kokonaisuuden. sijoittuminen lähekkäin mahdolllistaisi toimintojen uudelleen suunnittelua entistä asiakaslähtöisemmäksi ja vähentäisi työntekijöiden siirtymisiä nykyisistä työpisteistä eri puolilla kaupunkia .

 

Liitteenä lastenneurologisen yksikön tilasuunnitelman huonekortit, suunnitelmasta puuttuu so-siaalitila, jota voitaisiin suunnitella yhteiseksi esim. Paletin kanssa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuntoutumispalvelujen tulosalue

Vammaispalvelut 18.2.2011

 

 

KUPAn tilatarveselvitys Liite 3

 

 

 

TILASUUNNITELMA

 

 

VAMMAISPALVELUJEN TOIMIPISTEET

 

 

Vammaispalveluihin kuuluu 15 eri toimipistettä eripuolilla Turkua. Tilojen osalta on tällä hetkellä tiedossa vuosien 2011 - 2012 seuraavat tarpeet:

 

Paletti:

 

Paletin aikuisten palvelut järjestetään Luolavuorentie 2 tiloissa, joissa on työhuoneet 2 sosiaalityöntekijälle, psykologille ja kanslistille. Toiminnan tehostamiseksi Paletin kaikkien työntekijöiden, niin lasten kuin aikuisten palveluiden osalta, tulee olla samoissa työtiloissa. Tällä hetkellä työntekijöitä on Luolavuorentiellä, Eskelissä ja Orikedon toimintakes-kuksessa. Työtilojen tarve on seuraava:

 

sosiaalityöntekijät       2 työhuonetta

ohjaajat          2 työhuone

palveluohjaajat       2 työhuonetta

vammaisten lasten kerhotoiminta    1 työhuone

työhönvalmentajat       2 työhuonetta

kanslisti          1 työhuone

YHTEENSÄ          10 työhuonetta

(psykologi:psykologiyksikkö)   1 työhuone)

 

Lisäksi sosiaalitilat, neuvottelutilat

 

 

Lasten kuntoutumispalveluiden kokonaisuus on kuvattu lastenneurologisen yksikön tila-suunnitelmassa. Paletin ja lastenneurologisen yksikön yhteisillä tiloilla saadaan aikaan huomattavaa toimintojen tehostumista ja palvelujen laadun parantumista, kun asiakkaat ja perheet voivat hoitaa monia asioita samassa palvelupisteessä.

 

Koskikoti:

 

Koskikodissa järjestetään ympärivuorokautista tilapäishoitoa sekä päivähoitoa ja päivä-toimintaa kotona asuville vaikeasti vammaisille lapsille, nuorille ja aikuisille. Nykyiset tilat Halisissa rivitalon päädyssä ovat ahtaat eivätkä ne vastaa liikuntaesteisille henkilöille tar-koitettuja vammaismitoitettuja tiloja. Lisäksi Koskikodin sijainti (kaukana muista kaupungin toimipisteistä) on henkilöstöresurssien tehokkaan käytön kannalta ongelmallinen. So-siaalilautakunta on kokouksessaan 12.9.2007 § 1207 edellyttänyt, että Koskikodille tulee etsiä toimintaan paremmin soveltuvat ja taloudellisten resurssien kannalta tarkoituksen-mukaisemmat tilat jonkin suuremman palvelukokonaisuuden yhteydestä. Asiakas-paikkoja voi olla enemmän kuin nykyiset kahdeksan paikkaa.

 

Suunnitteilla on vuokrata tilat YH Länsi Oy:n rakennuttamista uusista tiloista vuonna 2012. Tilapäishoidon paikkamäärä lisääntyisi 10 paikkaan ja lisäksi samaan kerrokseen tulisi 8 asumispalveluiden paikkaa.

 

Itäharjun toimintakeskus:

 

Itäharjun toimintakeskus toimii osoitteessa Vanha Littoistentie 312 keskellä kehittyvää te-ollisuusaluetta. Toimintakeskuksessa järjestetään työtoimintaa n. 70 kehitysvammaiselle asiakkaalle seitsemässä ryhmässä. Tilat ovat sokkeloiset eivätkä ne täytä esteettömyyden eivätkä paloturvallisuuden vaatimuksia. Sisäilman laadun osalta tilat eivät enää ole käyttökelpoiset. Vuoden 2010 – 2011 aikana toimintakeskuksessa on ollut mittavat kos-teusvauriot.

 

Tilojen tulee olla esteettömät ja hyvien kulkuyhteyksien varrella, niin että linja-autoa käyt-tävien asiakkaiden on helppo tulla toimintakeskukseen. Ympäristössä tulisi olla hyvät ul-koilumahdollisuudet. Toimintakeskus tulisi jakaa kahteen pienempää, suhteellisen lähek-käin sijaitsevaan toimipisteeseen, jolloin voidaan hyödyntää yhteisiä taksikuljetuksia ja esim. yhteistä ruokailutilaa sekä henkilöstön joustavaa siirtymistä tarpeen mukaan. Keittiön tulee vastata jakelukeittiölle tarvittavia tiloja. Varastotilaa tulee olla riittävästi, sillä toi-mintakeskuksessa tehdään paljon alihankintatöitä.

 

Suunnitelma: korvaavien tilojen vuokraaminen Lausteen nuorisotalosta 3/2011.

 

Työhönvalmentajat:

 

Kehitysvammahuollon kaksi työhönvalmentajaa tarvitsee 1-2 työhuonetta Paletin tulevien tilojen yhteyteen. Työhönvalmentajat käyttävät nyt Orikedon toimintakeskuksen toimistotilaa, joka on liian pieni koko toimintakeskuksen työntekijöiden käyttöön. Lisäksi toimintakeskus sijaitsee syrjässä kehitysvammaisten asiakkaiden työpaikkoihin nähden, jolloin aikaa ja matkakustannuksia kertyy paljon.

 

 

Harakkakallion kerho:

 

Harakkakallion kerho toimii epätarkoituksenmukaisissa tiloissa Luolavuorentiellä. Kerhon tilat ovat ahtaat ja meluisat, koska tiloja ei voida jakaa järkevästi pienempiin kokonai-suuksiin. Kerholle pitää saada uudet tilat viimeistään kevään 2012 aikana, jotta toiminta pääsisi alkamaan syksyllä 2012 uusissa tiloissa koulujen lukuvuoden alkaessa.

 

Kaisa Kiiski

Vammaispalvelujohtaja