Tilaaja:

 

Sosiaali- ja terveystoimi

Resurssien hallinta / Erikoissairaanhoidon palvelut ja Kuntoutumispalvelut

Kristiinankatu 1

PL 670

20101 Turku

 

Hanke:

Lasten ja nuorten psykiatrian poliklinikoiden ja Psykologiyksikön tilatarve/ Kunnallisairaalantie 20 rakennus 5 muutostarpeet

 

Jukka Juvonen, Antti Penttinen, Jyrki Heikkilä

 

 

TILATARVESELVITYS

 

 

Tässä tarveselvityksessä kuvataan lasten ja nuorten psykiatrian poliklinikoiden ja Psykologiyksikön Kurjenmäen toimipisteen tilatarpeet.

 

Tarveselvityksessä ei oteta kantaa toiminnallisiin muutoksiin. Sen sijaan otetaan kantaa rakennus 5 tiloihin.

 


Tilanhankinnan tarpeellisuus

 

Lasten ja nuorten psykiatrian poliklinikat toimivat syksystä 2003 Rauhankatu 14:ssä. Tilaongelmista ja/tai sisäilmaongelmista johtuvien epätyydyttävien työolosuhteiden ja terveysongelmien vuoksi osa henkilökunnasta on vuosien aikana jouduttu sijoittamaan väliaikaisesti useihin eri toimitiloihin, mm. Luolavuorentie 2, Linnakatu 23 sekä Linnankatu 14. Syksystä 2010 koko lasten psykiatrian poliklinikka muutti sisäilmaongelmien vuoksi Rauhankadulta Linnankatu 14:ään ja nuorten psykiatrian poliklinikka jatkoi toimintaa Rauhankadulla huonoissa työolosuhteissa.

Maalikuussa 2011 lasten ja nuorten psykiatrian poliklinikat muuttivat Linnankatu 23 sosiaalikeskuksen 6 krs:een. Tilat ovat lasten ja nuorten psykiatrian poliklinikoiden käytössä toistaiseksi, kuitenkin enintään kahdeksi vuodeksi (Eskelin perusparannus). Toistuvat muutot, toimiminen hajasijoitettuna, puutteelliset työolosuhteet ja sisäilmaongelmat ovat kuormittaneet henkilökuntaa sekä asiakkaita viime vuosina ja heikentäneet toiminnan ja hoidon jatkuvuutta. Jatkuva epävarmuus sijoituksesta ja tilapäisjärjestelyt eivät tue tuloksellista toimintaa ja tarkoituksenmukainen lasten ja nuorten hoito vaarantuu. Muutot ja niihin liittyvät menot, mm. hälytysjärjestelmien uusinnat ovat aiheuttaneet ylimääräisiä kustannuksia.

 

Lasten ja nuorten psykiatrian poliklinikoiden toiminta edellyttää uusien pysyvien toimitilojen saamista viimeistään keväällä 2013.

 

Osa Psykologiyksiköstä on toiminut Kurjenmäessä rakennus 33:ssa vuodesta 2001. Tilat ovat vanhat, ahtaat ja huonokuntoiset eivätkä täytä nykypäivän vaatimuksia vastaanottotiloista. Kokoustilat ovat riittämättömät, joten osa kokouksista joudutaan pitämään muualla. Tiloissa on ollut toistuvia kosteusvaurioita. Työsuojeluvaltuutettu on antanut tehdyn katselmuksen perusteella kielteisen lausunnon tilojen soveltuvuudesta nykyiseen käyttöön.

Rakennukselle on suunniteltu muuta käyttöä eikä se ole enää tulevaisuudessa sosiaali- ja terveystoimen käytettävissä.

 

 

2. Tavoitteiden määrittely

2.1 Toiminnan kuvaus

 

2.1.1 Lasten ja nuorten psykiatrian poliklinikan nykyinen toiminta

 

Lasten ja nuorten psykiatrian poliklinikat järjestävät avohoidossa toteutettavaa psykiatrista erikoissairaanhoitoa 0 -18 –vuotiaille turkulaisille lapsille ja nuorille. Poliklinikalla hoidetaan masennus-, ahdistus-, jännittyneisyys-, unihäiriö-, psykoosiepäily-, syömishäiriö-, ADHD- ja käytöshäiriöoireista kärsiviä potilaita ja heidän perheitään. Poliklinikka vastaa perusterveydenhuollon konsultaatioihin sekä toimii yhteistyössä muiden lasten ja nuorten hoitoon liittyvien toimijoiden kanssa. Hoitomuotoina on yksilökäyntien lisäksi runsaasti perhe-, verkosto- ja ryhmäkäyntejä. Vuonna 2010 suoritemäärä oli n.10.000 (noin 50 suoritetta /työpäivä).

 

 

2.1.2 Psykososiaalisen kuntoutuksen nykyinen toiminta

 

Psykososiaalisen kuntoutuksen (Kasvatus- ja perheneuvola ja Psykologiyksikkö) tehtävänä on tuottaa palveluja operatiivisen palvelusopimuksen mukaisella tavalla eri ydinprosesseille.

 

Osa terveydenhuoltoon annetuista psykologipalveluista sekä kasvatus- ja perheneuvonnan palvelut on keskitetty Kurjenmäen alueelle. Hajautettuja palveluja ovat terveysasemilla ja neuvoloissa sekä erikoissairaanhoidon poliklinikoilla, osastoilla ja työryhmissä ja Paletissa annetut psykologipalvelut.

 

Psykososiaalinen kuntoutus palvelee turkulaisia lapsia, nuoria, aikuisia ja ikäihmisiä yksilöinä ja perheenjäseninä. Lapsille, nuorille ja lapsiperheille on suunnattu palveluja, joihin he voivat hakeutua itse yhteyttä ottamalla tai tulla terveydenhuollon, sosiaalityön, varhaiskasvatuksen tai opetustoimen ammattihenkilön lähettäminä. Muihin palveluihimme tarvitaan yleensä lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön lähete.

 

 

2.2 Henkilökunta

 

Lasten ja nuorten psykiatrinen

poliklinikka

(Psykososiaalisen kuntoutuksen)

Psykologiyksikkö

1 ylilääkäri

7 erikoislääkäriä

5 psykologia

4 sosiaalityöntekijää

1 osastonhoitaja

6 sairaanhoitajaa

2 toimintaterapeuttia

2 osastonsihteeriä

yht. 28 henkilöä

1 yksikön johtaja

10 psykologia (4 neuvolatyössä, 6 nuoriso- ja aikuistyössä)

1 psykologi varahenkilö

1 psykologiharjoittelija

1 toimistovirkailija

 

 

 

yht. 14 henkilöä

 


2.3 Nykyiset tilat ja niiden puutteet

 

2.3.1 Lasten ja nuorten psykiatrian poliklinikka

 

Lasten ja nuorten psykiatrin poliklinikat muuttivat maaliskuussa 2011 Linnankatu 23, 6krs. Tilat ovat riittävät toiminnan turvaamiseksi tällä hetkellä. Tilat ovat määräaikaiset, tilojen käytöstä sovittu maaliskuulle 2013. Käytössä olevat tilat eivät palvele toimintaa. Perhetapaamiset ja verkostot ovat keskeisiä menetelmiä lasten ja nuorten psykiatrisessa hoidossa ja tutkimuksessa. Työhuoneet ovat kuitenkin liian pieniä perhetapaamisille, verkostoille ja kokouksille. Neuvotteluhuoneita on vain yksi, jonka ilmanvaihto ei riitä isolle henkilömäärälle. Poliklinikan henkilökuntamäärä on kasvamassa, mikä entisestään kasvattaa lisätilan tarvetta. Vakituisen henkilökunnan lisäksi tiloja käyttävät lääketieteen, psykologian ja sairaanhoidon opiskelijat. Nykyisissä tiloissa opiskelijoille ei voida tarjota mitään työskentelytilaa käyttöön. Poliklinikalla on myös tarve peilihuoneelle, joka mahdollistaisi erilaisten tutkimus- ja hoitomenetelmien käytön. Nykyisessä tilassa ei ole ryhmätilaa toimintaterapeutin käyttöön.

 

Poliklinikan sosiaalitilat ovat riittämättömät sekä henkilökunnan että potilaiden kannalta. Esimerkiksi lastenhoitoon ja vaipan vaihtoon soveltuvia tiloja ei ole. Lapsille ei ole tarjota erillisiä leikkitiloja ja nyt lasten leikit sijoittuvat poliklinikan käytäville.

 

 

2.3.2 Psykologiyksikkö

 

Rakennuksen 33B toisessa ja kolmannessa kerroksessa toimii Psykologiyksikkö, jossa työskentelee 10 psykologia ja toimistotyöntekijä.

 

Työsuojeluvaltuutettu tuo lausunnossaan esiin mm. seuraavia asioita:

 

Tiloja on kunnostettu 2000–2001.

Rakenteiden kosteuskartoitus on tehty 2006. Sisäilman mittauksia ei ole tehty. Rakennuksessa on kosteusvaurioita. Vesivuotoja on ollut 2010 ja 2011.

 

Työhuoneitten ikkunoista tuntuu vetoa. Vesivuotoja on useassa työhuoneessa.

 

Kaikissa työhuoneissa ei ole poistumistietä.

 

Rakennuksessa on ahtaat käytävät ja paljon rappusia. Tilat eivät ole esteettömiä. Talossa ei ole hissiä. Apuvälineillä liikkuvat asiakkaat joudutaan ottamaan vastaan Runosmäen terveysasemalla tai Varissuon asemalla tai jossain muussa tilassa.

 

Asiakkaat joutuvat jättämään lasten vaunut ulos, jonne on tehty katos sitä varten. Katoksessa oli käyntihetkellä hiekkalaatikko, joten siihen ei mahdu vaunuja/rattaita.

 

Työturvallisuuslain 8 §:n 1 mom. mukaan työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä.

 

Työturvallisuuslain 33 §:n mukaan työpaikalla tulee olla riittävästi kelvollista hengitysilmaa, vähintään 10 m3/henkilö.

 

Työsuojelulaki 48 § mukaan työntekijöillä on oltava asianmukaiset ja riittävät peseytymis-, pukeutumis- ja vaatteiden säilytystilat, ruokailu-, lepo ja käymälätilat, sekä muut henkilöstötilat.

 

Nykyiset tilat eivät täytä vaatimuksia, jossa nykyisen kaltaista toimintaa voi turvallisesti tehdä.

 

 

Kurjenmäen rakennus 33 ei ole enää sosiaali- ja terveystoimen käytössä ja siellä tällä hetkellä työskenteleville Psykologiyksikön työntekijöille on löydettävä uudet tilat.

 

 

2.3.3 Rakennus 5, 3. ja 4. kerros

 

Rakennuksen 5 kolmannessa kerroksessa toimii tällä hetkellä psykiatrian päiväyksikkö A5, tilat soveltuvat hyvin nykyiseen toimintaan. Lisäksi kerroksessa on työhuoneita muun avohoitopsykiatrian työntekijöille sekä toimintaterapeutille.

 

Rakennuksen 5 neljännessä kerroksessa toimii psykiatrian toimintaterapiayksikkö. Kerroksessa on kaksi erillistä toimistohuonetta, yksi maisemakonttori usealle työntekijälle, lisäksi kaksi ryhmätilaa ja liikuntasali. Liikuntasalin käyttöä oleellisesti rajoittavat lattialla olevat kannatustolpat/tukipilarit. Muutostarpeena nähdään vesipisteiden saaminen ryhmätiloihin sekä harjoituskeittiö. Myös henkilökunnan taukohuone minikeittiöineen puuttuu.

 


2.4 Toiminnalliset muutokset

 

Lasten ja nuorten psykiatrian poliklinikat tarvitsevat yhteiset, riittävät ja pysyvät tilat toiminnan turvaamiseksi maaliskuuhun 2013 mennessä. Toiminnan sujuvuuden, yhteistyön, henkilöstön ja esimiestyön kannalta on tärkeää, että sekä lasten- että nuorten psykiatrian poliklinikat ja kaikki niiden työntekijät toimivat samoissa tiloissa. Psykiatrisen erikoissairaanhoidon sisäisten toiminnallisten järjestelyiden, työntekijöiden osa-aikaisuuden lisääntymisen ja mahdollisen lääkärityövoiman lisätarpeen vuoksi on syytä varautua työhuoneiden lisätarpeeseen sekä tiloihin lääketieteen - ja sairaanhoidonopiskelijoille.

 

Alustava huoneohjelma:

 

Lasten ja nuorten psykiatrinen poliklinikka

(Psykososiaalisen kuntoutuksen)

Psykologiyksik

VO- JA TSTOTILAT

m2

 VO- JA TSTOTILAT

m2

Ylilääkärin huone

25

 4 kpl vo-huoneita á 20 m2

80

Osastonhoitajan huone

25

 6 kpl vo-huoneita á 16 m2

96

14 kpl vo-huoneita á 18 m2

252

 2 kpl vo-huoneita á 15 m2

30

14 kpl vo-huoneita á 18 m2

252

 1 perhehuone

20

2 kpl terapiahuoneita á 40 m2+ toisen terapiahuoneen yhteyteen peilihuone 14m2. Keittiövarustus ja yhteys wc:hen (toimintaterapia)

80

1 kpl ryhmähuone

22

1 kpl tsto-huone

18

1 kpl työhuone

10

1 kpl tsto-huone

15

1 kpl tsto-huone

20

Taukotila (keittiövarustus)

35

1 kpl leikkitila

20

Yht.

716

 

298

YHTEISET TILAT

 

 

 

Arkisto- ja kopiointitilat

20

1 kpl kokoustila 

50

Kokoustilat 2 X 30

60

1 kpl työ- ja pienneuvotteluhuone

23

Pukuhuoneet (N ja M)

45

Käsikirjasto 

20

Hlökunnan wc:t 2 X 3

6

Sosiaalitila

25

Siivouskomerot yms.

12

2 kpl odotustila á 45 m2

90

Aula- ja odotustilat/leikkitila

50

3 kpl Siivous/varasto/tekninen tila á 3 m2

9

Varastotilat

12

3 kpl WC á 2 m2 

6

Asiakaswc:t 2 X 3

6

3 kpl asiakasWC:t á 2 m2

6

Inva-wc/lastenhoitohuone

4

1 kpl Lastenhoitohuone/WC

4

 

 

1 kpl inva-WC

5,5

Yht.

215

 

238,5

Kaikki yhteensä

931

 

536,5

 

Rakennus 5:n 3. ja 4. kerros säilyvät vähäisin huonemuutoksin poliklinikkatoiminnassa. Tässä esitetty tilatarve polikliiniseen vastaanottotyöhön vastaa suurin piirtein rakennuksen 1. ja 2. kerroksen tiloja.

2.5 Toiminnalliset vaatimukset ja rajoitukset

Vaatimukset:

-turvallisuus

-soveltuvuus lapsille ja nuorille

-riittävät tilat, jotka soveltuvat potilasvastaanottoon

-esteettömyys

-hyvä äänieristys

-hyvä sisäilma

-erilliset odotustilat lapsille ja nuorille

-henkilöstötilat

-kokous- ja neuvottelutilat