Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta3906.03.201317

12382-2012 (310)

Turkulaisten syömishäiriöpotilaiden palveluntarve ja hoito

Tiivistelmä: -

Sosterla § 39

Tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen, ylilääkäri Minna Aromaa ja ylilääkäri Jyrki Heikkilä 20.2.2013:

Puheenjohtaja Jarmo Rosenlöf on peruspalvelulautakunnan yksilöasioiden jaostossa 6.11.2012 § 659 pyytänyt sosiaali- ja terveystoimelta selvityksen turkulaisten syömishäiriöistä kärsivien palveluntarpeesta, nykyisestä palveluntarjonnasta ja hoidosta (liite 1). Selvitys käsiteltiin peruspalvelulautakunnan yksilöasioiden jaostossa 11.12.2012 § 748 (liite 2). Yksilöasioiden jaosto päätti esittää peruspalvelulautakunnalle, että

Liite 1Peruspalvelulautakunnan yksilöasioiden jaoston päätös 6.11.2012 § 659

Liite 2Peruspalvelulautakunnan yksilöasioiden jaoston päätös 11.12.2012 § 748

Syömishäiriöiden palvelutarve

Syömishäiriöiden vaikeusasteen kirjo on laaja ohimenevistä oireista aina vaikeasti hoidettaviin. Häiriöistä 20 % kroonistuu ja kuolleisuus on 5-7 %. Syömishäiriöt ovat pääosin tyttöjen ja nuorten naisten sairauksia. Naisista n. 7 % on sairastanut syömishäiriön ennen 30 ikävuotta.

Julkisen terveydenhuollon palvelut

Syömishäiriöiden hoidossa toimii kaikkien sairauksien normaali hoidonporrastus perusterveydenhuolto-erikoissairaanhoito-vaativa erikoissairaanhoito. Turun hyvinvointitoimialan omina perustason palveluina kouluterveydenhuollon, opiskelijaterveydenhuollon ja muun perusterveydenhuollon tehtävänä on tunnistaa syömishäiriöt, tarjota lievien häiriöiden seuranta ja tuki sekä lähettää erikoissairaanhoitoon vaikeammat häiriöt. Omassa erikoissairaanhoidossa toimii lasten ja nuorten syömishäiriöpoliklinikka, joka on lasten ja nuorten somaattisen ja psykiatrisen poliklinikan muodostama toiminnallinen kokonaisuus. Aikuisten psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa syömishäiriöpotilaille on luotu oma strukturoitu tutkimus- ja hoidon suunnittelun jakso. Avohoito toteutuu psykiatrian poliklinikoilla, tarvittaessa myös päiväsairaalassa ja vuodeosastoilla. Turun ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä toimii oma syömishäiriötyöryhmä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri vastaa vaikeimpien syömishäiriöiden vaativan erikoissairaanhoidon tasoisesta avo- ja osastohoidosta. Nuorisopsykiatriaan on perustettu 22.10.2012 syömishäiriöisten päiväyksikkö. Erityisen vaikeiden syömishäiriöpotilaiden vaativan erikoissairaanhoidon tasoisia hoitojaksoja voidaan ostaa HYKS:n syömishäiriöklinikasta

Julkisten palveluiden hinnat

Hyvinvointitoimialan omat yksiköt Hinnat €/suorite 2011

 

Perustaso

lastenneuvolakäynti

kouluterveydenhuoltokäynti

opiskelijaterveydenhuoltokäynti

terveysasemakäynti

 

57

43

63

92-132

 

Erikoissairaanhoito

käynti lasten ja nuorten pkl:lla

käynti lasten ja nuorten psyk pkl:lla

käynti aikuispsyk pkl:lla

päiväyksikköhoitopäivä

hoitovrk avo-osastolla

 

106

279

156-181

270

289

 

Vaativan erikoissairaanhoidon yksiköt

 

Hinnasto 2013

 

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

käynti nuorisopsyk pkl:lla

päiväyksikköhoitopäivä

käynti aikuispsyk pkl:lla

hoitovrk osastolla

 

288-504

720

180-350

445

 

HYKS, syömishäiriöklinikka

hoitovrk osastolla

 

410

Yksityiset palveluntuottajat

Kliinisen tarpeen perusteella ja ostopalvelumäärärahojen puitteissa voidaan ostaa omaa palvelutuotantoa tukevia hoitojaksoja. Kilpailutetuilta psykoterapeuteilta voidaan ostaa jatkohoidoksi psykoterapiajaksoja.  Paikallisella syömishäiriötalo Futuurilla on AVIn lupa terapeuttiseen toimintaan pitäen sisällään fysioterapeutin, toimintaterapeutin ja sairaanhoitajan/terveydenhoitajan vastaanottotoiminnan. Toiminta ei ole erikoissairaanhoidon tasoista eikä erikoissairaanhoitoa korvaavaa, mutta soveltuvin osin terapiatoimintaa voidaan ostaa erikoissairaanhoitoa täydentämään. Syömishäiriökeskus (Helsinki) on hoito- ja kuntoutusyksikkö, joka tarjoaa sekä hoitoa päiväpotilaana että kokovuorokausihoitoa. Syömishäiriöklinikka (Kokkola) on ainoa yksityinen toimija Suomessa, joka täyttää Valviran 2012 päivittämät yksityisten nuorisopsykiatristen sairaaloiden hoidon kriteerit.

Yksityisten palveluntuottajien hinnat

Palveluntuottaja

 

Hinta €

kilpailutuksessa valitut psykoterapeutit ja

toimintaterapeutit

yksilö- ja perheterapiat 55 – 90 €/45 min

toimintaterapia 71 – 95 €/60 min

Syömishäiriötalo Futuuri

hoitopäivä päiväyksikössä

tuettu syöminen/hoitopäivä

jatko- ja terapiakäynnit

395

52

70

Syömishäiriökeskus (Helsinki)

hoitopäivä päiväyksikössä

kokovrkhoito

545 (yöpyminen kuuluu hintaan)

545

Syömishäiriöklinikka (Kokkola)

hoitopäivä päiväyksikössä

kokovrkhoito

348

409

Toimenpiteiden tilanne syömishäiriöiden palvelukokonaisuuden kehittämiseksi

Liitteeseen 3 (12/2012) koottujen kaikkien kehitettävien asioiden työstäminen on alkanut ja etenee suunnitellusti.

Liite 3Ehdotukset palvelurakenteen kehittämiseksi

Ehdotukseen liittyvät lisäresurssitarpeet

  1. ravitsemusterapeutin vakanssi. Perustelu: Turun ravitsemusterapeuttikapasiteetti on riittämätön ja alle muiden suurten kaupunkien tason.
  2. 1 erikoislääkärin ja 1 sairaanhoitajan vakanssi aikuispsykiatrian avohoitoon aikuisten syömishäiriötiimiin. Uusi erikoistunut työpari nostaisi hoidon laatua. Turun psykiatrian avohoidon resurssit ovat 10 suurimman kaupungin vertailussa toiseksi pienimmät ja suoritekustannukset kaikkein pienimmät.

Ostopalveluresurssien lisäämistä ei esitetä. Ostopalvelujaksoja on tarvittu:
1) vaikeimpien häiriöiden erikoissairaanhoidon tai vaativan erikoissairaanhoidon tasoisissa hoidoissa
2) erikoissairaanhoidon jakson jälkeisissä psykoterapiajaksoissa ja
3) erikoissairaanhoidon jaksoja täydentävinä hoitoina esim. Syömishäiriötalo Futuurissa.

Ostopalveluita on toteutettu vuodessa n. 100 000 €:lla, mikä on riittänyt kattamaan hoitavien lääkärien arvioiman kliinisen tarpeen. Hoidon kustannustehokkuus on todennäköisesti parempi panostettaessa omaan toimintaan, koska häiriön luonteesta johtuen hoitojaksot ovat yleensä pitkiä. Vertailtaessa kustannuksia voidaan todeta, että yhden potilaan 6 kk kokovrk-hoidon ostopalvelun kustannus vastaa kahden sairaanhoitajan vuosipalkkaa, yhden potilaan päiväyksikön 6 kk hoidon kustannus 1 sairaanhoitajan vuosipalkkaa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 21.2.2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee selvityksen turkulaisten syömishäiriöpotilaiden palvelutarpeesta ja hoidosta tiedokseen ja jatkovalmistelun pohjaksi.

PäätösSosiaali- ja terveyslautakunta palautti asian puheenjohtajan ehdotuksesta yksimielisesti käsiteltäväksi lautakunnan seuraavassa kokouksessa.

Jakelu

palAromaa Minna
palHeikkilä Jyrki
palVirtanen Hilkka


Liitteet:

Sosterla § 39
Liite 3:Ehdotukset palvelurakenteen kehittämiseksi