Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta806.02.20138

1192-2013 (044)

Pelastakaa Lapset ry:ltä ostettavan kansainvälisen adoptioneuvonnan ja kotimaisen adoptio-neuvonnan sekä konsultaation ostaminen vuoden 2013 aikana

Tiivistelmä:

Kansainvälinen adoptiolapsineuvonta on sosiaalihuoltolain mukaista toimintaa, jonka järjestämisestä kunnan on huolehdittava. Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimi on hankkinut kansainvälisen ottolapsineuvonnan ostopalveluna Pelastakaa lapset ry:ltä. Nyt esitetään lisäksi kotimaisen adoptioneuvonnan ja konsultaatiopalvelun ostamista Pelastakaa lapset ry:ltä. Uusi, 1.7.2012 voimaan astunut adoptiolaki (22/2012) antaa mahdollisuuden toteuttaa adoptio siten, että lapsella on oikeus pitää yhteyttä aikaisempaan vanhempaansa.

Sosterla § 8

Sosiaalityön vs. tulosaluejohtaja Merja Niinimäki ja sijaishuollon vt. toimistopäällikkö Eira Virolainen 6.2.2012:

Adoptioneuvonta on sosiaalihuoltolain mukaista toimintaa jonka järjestämisestä kunnan on huolehdittava. Adoptiotoimintaa säätelee 1.7.2012 voimaan astunut adoptiolaki (22/2012) ja Valtioneuvoston asetus adoptiosta (202/2012).

Lapsen adoptoiminen ulkomailta edellyttää adoptioneuvontaa. Pelastakaa Lapset on erikoistunut kansainväliseen adoptioneuvontatyöhön jo 20 vuoden ajan.

Pelastakaa lapset ry:ltä hankittu kansainvälinen adoptioneuvonta

Pelastakaa lapset ry:n ja Turun kaupungin välillä on ollut vuodesta 2009 sopimus ottolapsineuvonnasta, jonka mukaan Pelastakaa lapset ry hoitaa turkulaisten adoptiolasta haluavien kansainvälisen adoptioneuvonnan ja seurannan. Turkulaisia perheitä, joiden toiveena on adoptoida lapsi ulkomailta, on adoptioneuvonnassa tällä hetkellä 16 perhettä, joista kuusi on aloittanut adoptioneuvonnan vuonna 2012. Suomeen tulleita adoptiolapsia on adoption jälkeisen seurannan ja tuen piirissä kaksi lasta.

Ajanjaksolla 1.1- 28.11.2012 Turun kaupunkia on laskutettu kolme kansainvälisen adoption (7650 €) neuvontaa ja kaksi lisäselvitystä (524 €). Lisäksi on laskutettu viisi seurantaraporttia lasten syntymämaihin (1.880 €). Yhteensä on laskutettu 10.054 €.

Pelastakaa lapset on korottanut vuoden 2013 adoptioneuvonnan hintoja n. 3 % yleisen kustannustason nousuun perustuen. Palvelumaksu adoptioneuvonnasta vuonna 2013 on 2.716 €/neuvonta, lisäselvityksen hinta on 223 € tai 277 € riippuen selvityksen laajuudesta, lapsen sijoituksen seurannan ja syntymämaahan lähetettävän raportin hinta on 388 €. Keskeytetyn adoptioneuvonnan hinta on 223 €/käyntikerta.

Liite 1Pelastakaa Lapset ry:n esitys ostopalvelusopimuksesta ja hinnan korotuksesta vuodelle 2013

Sosiaalityön tulosalueella annettu kotimainen adoptioneuvonta

Ulkopuolisten sijoitusten yksikkö on antanut kotimaista adoptioneuvontaa ja perheen sisäistä adoptioneuvontaa osana omaa toimintaansa. Kotimaista adoptioneuvontaa on annettu vuosittain n. 2-3 asiakkaalle. Adoptioneuvonta on prosessi, joka vaatii useita tapaamiskertoja. Adoptioneuvontaan liittyen sosiaalityöntekijä laatii neuvonnasta lausunnon, joka toimitetaan adoptiolautakunnalle. Adoptio vahvistetaan Adoptiolain 51 § mukaisesti tuomioistuimen päätöksellä. Kun lapsen vanhempi, joka aikoo antaa alaikäisen lapsensa adoptiolapseksi, on pyytänyt adoptioneuvonnan järjestämistä, adoptioneuvonnan antajan on nimettävä adoptoitavalle lapselle adoptioneuvonnasta vastaava sosiaalityöntekijä (adoptioneuvonnasta vastaava sosiaalityöntekijä) sekä aloitettava adoptioneuvonnan antaminen viivytyksettä.

Ulkopuolisten sijoitusten yksikön perustehtävään kuuluu perhehoitoon, ulkopuolisiin ja omiin lastensuojelulaitoksiin sijoitettujen lasten sosiaalityö. Yksikössä työskentelee yhdeksän Lastensuojelulain 13b § mukaista lapsen asioista vastaavaa sosiaalityöntekijää. Sosiaalityöntekijä hoitaa keskimäärin 41 sijoitetun lapsen asioita. Työ on matkatyötä. Lasten akuutteihin tilanteisiin tulee kyetä vastaamaan nopealla aikataululla. Sijaisperheet tarvitsevat runsaasti tukea selviytyäkseen vaikeahoitoisten sijoitettujen lasten hoidosta. Kun sijaisperheille kyetään antamaan riittävä tuki ja tekemään ennaltaehkäisevää työtä, vältytään useammin lasta vahingoittavalta uudelleensijoitukselta. Perhehoidon kasvu on asetettu tavoitteeksi lastensuojelun rakennemuutokseen liittyen. On todettava, että nykyisin resurssein ja huomioiden vuodelle 2013 asetetun perhehoidon osuuden kasvutavoitteet (53 % kaikista sijoitetuista lapsista on sijoitettu perhehoitoon) Ulkopuoliset sijoitukset yksikössä ei kyetä vastaamaan kotimaisesta tai kansainvälisestä adoptioneuvonnasta ja samalla riittävästi tukemaan perhehoitoon sijoitettuja lapsia ja antamaan riittävää tukea sijaisperheille.

Pela:n kotimaisen adoptioneuvonnan hinnat ovat samat kuin edellä esitetyt kansainvälisen adoption hinnat. Ulkopuoliset sijoitukset yksikössä on vuosittain annettu kotimaista adoptioneuvontaa keskimäärin kolmelle asiakkaalle vuosittain. Kustannukset kotimaisen adoption ostamisesta ovat n. 10.000-15.000 €/vuosi. Adoption vahvistamisen jälkeinen adoptioneuvonta, tuki ja jälkipalvelu on Pela:n tuottamaa toimintaa. Adoption vahvistamisen jälkeinen tuen tarve arvioidaan tapauskohtaisesti.

Liite 2Pelastakaa Lapset ry hinnasto vuodelle 2013 

Adoptoitavan lapsen mahdollisuus pitää yhteyttä aikaisempaan vanhempaansa

Adoptiolaki (22/2012) antaa adoptiolapselle mahdollisuuden pitää yhteyttä aikaisempaan vanhempaansa. Adoptiolain 58 § todetaan, että tuomioistuin voi adoption vahvistamisen yhteydessä tai sen jälkeen päättää, että alaikäisellä adoptiolapsella on oikeus tavata aikaisempaa vanhempaansa tai pitää häneen muulla tavoin yhteyttä. Yhteydenpito-oikeuden vahvistamisen edellytyksenä on, että aikaisempi vanhempi ja adoptiovanhemmat ovat sopineet yhteydenpidosta eikä ole aihetta olettaa, että yhteydenpito olisi vastoin lapsen etua.

Edellä kuvattu nk. avoin adoptio antaa mahdollisuuden sille, että adoptiovaihtoehdosta voidaan keskustella vanhemman kanssa tilanteissa, jossa vanhempi on päätynyt luovuttamaan lapsen sijaishuoltoon. Adoptiomahdollisuuden puheeksi ottaminen on työskentelytapana uusi, ja se vaatii sosiaalityöntekijöiden kouluttamista.

Esitys ja perustelut adoptioneuvonnan järjestämiselle

Ulkopuoliset sijoitukset -yksikössä huolehditaan edelleen perheen sisäisen adoptioneuvonnan antamisesta, neuvonnan antamisesta luovuttavalle äidille ja ns. vanhojen kansainvälisten adoptioiden seurannasta. Perheen sisäistä adoptioneuvontaa annetaan esim. tilanteissa, joissa sukulaisperhe tai uusi puoliso on halukas adoptoimaan lapsen. Vanhojen kansainvälisten adoptioiden seurannassa neuvonta jatkuu joitakin vuosia.

Sosiaalityön tulosalue esittää, että kotimaisen ja kansainvälisen adoptioneuvonnan antaminen toteutetaan jatkossa ostopalvelutoimintana Pelastakaa lapset ry:ltä.  Kotimaisen ja kansainvälisen adoptioneuvonnan antaminen on sosiaalityön erityispalvelua, joka edellyttää adoptioneuvontaa antavalta taholta erityistä perehtyneisyyttä neuvonnan antamiseen. Pelastakaa lapset ry:llä on pitkä kokemus adoptioneuvonnan antamisesta. Toiminta on viranomaistoimintaa, jossa toimitaan annettujen lakien ja asetusten mukaisesti.

Sosiaalityön tuloalue esittää, että vuoden 2013 aikana tilanteissa, jossa mahdollisen sijoituksen vaihtoehtona voidaan harkita adoptiota jossa lapsella on mahdollisuus pitää yhteyttä aikaisempaan vanhempaansa, ostetaan konsultaatio Pelastakaa lapset ry:ltä. Lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä ja konsultaatiota antava sosiaalityöntekijä tekevät prosessissa tiivistä yhteistyötä jolloin työskentelytapa juurtuu vähitellen osaksi kunnan omaa lastensuojelutyötä. Pela laskuttaa kunnan sosiaalityöntekijän työparina toimimisesta 97 €/tunti. Arvioidut kustannukset ovat n. 3000€ vuodessa (30 tunnin konsultaatio).

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusTurun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy Pelastakaa lapset ry:n esittämät kansainvälisen adoptioneuvonnan hinnankorotukset vuodelle 2013. Lisäksi lautakunta päättää hankkia kotimaisen adoptioneuvonnan sekä konsultaation Pelastakaa Lapset ry:ltä vuonna 2013.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmPelastakaa Lapset ry, Etelä-Suomen aluetoimisto
tpvNiinimäki Merja
tpvVirolainen Eira
tpvVisa Leila


Liitteet:

Sosterla § 8
Liite 1:Pelastakaa Lapset ry:n esitys ostopalvelusopimuksesta ja hinnan korotuksesta vuodelle 2013
Liite 2:Pelastakaa Lapset ry hinnasto vuodelle 2013