Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta506.02.20135

3329-2012 (32, 001)

Vastaus Aluehallintoviraston selvityspyyntöön koskien päivystyksen tiloja

Tiivistelmä: -

Sosterla § 5

Perusterveydenhuolto, vs. terveyskeskuksen vastaava lääkäri Päivi-Leena Honkinen 21.1.2013:

Aluehallintovirasto on saanut 11.6.2012 peruspalvelulautakunnan selvityksen Päivystyksen ja ensihoidon liikelaitoksen tuottamista päivystyspalveluista Turun kaupungin tiloissa. Tiedotusvälineiden mukaan päivystyspisteen tiloja on korjattu. Tämän johdosta Aluehallintovirasto pyytää peruspalvelulautakunnalta selvitystä siitä, miten päivystyspisteen tiloja on muutettu/korjattu.

Liite 1Aluehallintoviraston lisäselvityspyyntö 3.12.12

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos on tuottanut päivystyspalvelut 9.1.2012 alkaen Turun kaupungin omistamissa ja liikelaitokselle vuokraamissa tiloissa, joissa aikaisemmin on toiminut vastaava päivystys Turun kaupungin omana toimintana. Liikelaitos on päivystystä hoitaessaan muokannut toimintatapoja ja päivystyksen tiloja oma-aloitteisesti vastaamaan omia toimintatapamuutoksiaan. Liitteenä on ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen toimitusjohtajan Päivi Luceniuksen listaus tehdyistä ja toteutetuista toimenpiteistä Mäntymäen päivystyksessä.

Liite 2Toimitusjohtaja Päivi Luceniuksen selvitys

Hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arviointi on aiemmin tehty sivusuuntaan varustetulla näkö- ja kuulemissuojalla varustetulla luukulla, jossa arvion tekevä hoitaja on työskennellyt tarkoitusta varten varatussa erillisessä suljetussa toimistotilassa ja potilastietoja sisältävä tietokone on ollut ainoastaan hoitajan nähtävissä. Liikelaitoksen toiminnan aikana hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arviointipiste on siirretty lähelle ulko-ovea kahdeksi rinnakkain olevaksi toimintapisteeksi aulatilaan. Pisteeseen on sijoitettu työpöydälle tietokone, arviointia tekevälle hoitajalle työtuoli sekä hänen taakseen pienimuotoinen kaapisto. Näitä pisteitä on kaksi, yksi kummallakin puolella odotusaulan sisääntuloreitin varrella. Arviointia tekevä hoitaja on näin ollen välittömässä kontaktissa asiakkaaseen ilman erityistä suojaa.

Aikaisempi odotustila, joka sijaitsee nyt uusien hoidon tarpeen arviointipisteiden takana, on muutettu nopean linjan valvontapaikoiksi. Valvontapaikalla on paaripotilaita seurattavana niin, että liikuteltavat sermit erottavat potilaat toisistaan. Kyseisen aulatilan ja aikaisemmin mainittujen arviointipisteiden läpi tapahtuu kulkua Mäntymäen terveysasemalle sekä laboratorioon ja röntgeniin.

Vastaanottoa odottavien potilaiden odotustila on liikelaitoksen aikana siirretty ulko-ovien läheisyydessä olevaan aulaan, jossa sijaitsee ikkunallinen vartijan huone. Omaiset, saattajat ja vastaanottoa odottavat potilaat ovat tällöin lähellä kanttiinia ja ulko-ovea vartioidulla alueella. Muutoksella on koettu päivystyksen työympäristön turvallisuuden parantuneen ja potilaiden kannalta tila vaikuttaa asialliselta, vaikkakin kylmällä säällä viileältä. Odotustilojen muutoksella liikelaitos on pyrkinyt selkeyttämään potilasryhmiä niin, että uudessa ulko-ovien läheisyydessä olevassa odotustilassa on hoitoa odottavat potilaat ja hoidon tarpeen arviointipisteen takana olevassa entisessä odotusaulassa on hoidossa olevat seurattavat potilaat.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa edellä olevan selvityksen vastauksenaan Aluehallintoviraston päivystyksen tiloja koskevaan selvityspyyntöön.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 21.1.2013

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa edellä olevan selvityksen vastauksenaan Aluehallintoviraston päivystyksen tiloja koskevaan selvityspyyntöön.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvLounais-Suomen aluehallintovirasto


Liitteet:

Sosterla § 5
Liite 1:Aluehallintoviraston selvityspyyntö 3.12.12
Liite 2:Toimitusjohtaja Päivi Luceniuksen selvitys