Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen11908.04.20247
Stadsfullmäktige4815.04.20247

313-2024 (00 01 05, 10 03 02)

Projektplan för allaktivitetshuset vid Björnplan

Sammandrag:

et föreslås att helheten med ett allaktivitetshus vid Björnplan byggs i området Renparken/Renplan. Tanken är att skolan Lausteen alakoulu och den motionsinriktade skolan Vasaramäen liikuntapainotteinen yläkoulu flyttar till det nya allaktivitetshuset. Helheten omfattar två nybyggnader med en familjestuga, förskoleundervisning, morgon- och eftermiddagsverksamhet, en skola med årskurserna 1€6 och en med årskursena 7€9, ett bibliotek och idrottslokaler. Projektet beräknas vara klart inom tidigast 3 år från det att detaljplanen vunnit laga kraft.

Ssn § 119

Lokalchef Pauliina Karjalainen och byggherreingenjör Soili Oksanen 3.4.2024:

Stadsstyrelsen fattade 5.10.2021 § 456 följande principbeslut om skolnätslösningen i området Laustis – Skansen:

”Stadsstyrelsen beslutade att man för skolnätets del gällande området Laustis – Skansen övergår till planeringen av allaktivitetshuset vid Björnplan. Principbeslutet innebär att skolan Lausteen alakoulus och skolan Vasaramäen yläkoulus lokaler ersätts genom ett skolprojekt i området Renparken/Björnplan, i vars dimensionering man också beaktar skolbehoven i Skansens område.”

Stadsstyrelsen godkände behovsutredningen 20.6.2022 § 306.

I projektplanen föreslås att de nya lokalerna byggs i två nybyggnader. Nybyggnaderna inhyser lokaler för en skola med sex parallellklasser för årskurserna 7–9 (450 elever), en skola med två parallellklasser för årskurserna 1–6 (300 elever), 4 förskoleundervisningsgrupper (84 barn), morgon- och eftermiddagsverksamhet, en familjestuga, ett bibliotek och idrottslokaler.

Lokallösningen som sammanställts i projektplanen verkställer lösningen enligt ovannämnda behovsutredning som godkänts av stadsstyrelsen.

Byggplatsen finns i Åbo i stadsdelarna Huhkola och Laustis, på båda sidorna av Björngatan. Området gränsar i norr och väst mot Östra bågen och i syd och öst mot Jahndiket. På allaktivitetshusets byggplats ligger för tillfället Renparken på vilken det finns en fotbollsplan. I den gällande detaljplanen betecknas byggplatsen som ett parkområde (PI/PL).

För att kunna bygga i området krävs en ändring av detaljplanen. Ett beslut om att inleda planläggningsprocessen fattades i stadsstyrelsen 5.10.2021 § 456 samtidigt som ett beslut om byggplatsen för allaktivitetshuset fattades. Processen för att ändra detaljplanen har inletts och avsikten är att detaljplanen godkänns 2024.

Elevprognos

Enligt befolkningsprognosen kommer antalet elever i årskurs 1–6 att öka under de kommande åren. Vid bedömningen av antalet elever har man förutom Åbos befolkningsprognos även beaktat den nya skolans dragningskraft och Skansens blivande tillväxt.

Lokalprogram

Lokalprogrammets dimensionering baserar sig på skolornas behov i nuläget och på daghemmets och den grundläggande utbildningens dimensioneringsprinciper. Lokalprogrammen har granskats och preciserats i samarbete med personalen.

Som en skola med sex klasser per årskurs är skolan med årskurs 7–9 dimensionerad för 450 elever. Som en skola med två klasser per årskurs är skolan med årskurs 1–6 dimensionerad för 300 elever. De allmänna lokalerna är enligt behovsutredningen dimensionerade för 850 elever.

Utöver den allmänna undervisningen har lokaler reserverats för tre grupper (3x12 elever) för förberedande undervisning (Valmo) och för varje årskurs inom den grundläggande utbildningen har lokaler reserverats för småklasser med specialundervisning (9x10 elever).

I planen beaktas tillgängligheten också ur sinnestillgänglighetens synvinkel (belysning, ljudisolering och akustik).

Satsningar på området och dess idrottsförhållanden

Enligt genomförandet av riktlinjerna för utvecklande av idrottsplatsnätet som stadsstyrelsen slog fast 30.5.2022 § 246 planeras en över 1.000 m2 stor idrottssal i anslutning till stora allaktivitetshus, såsom allaktivitetshuset vid Björnplan, för att åtgärda det särskilda behovet av stora idrottssalar.

Satsningar görs på allaktivitetshusets idrottsförhållanden och inne- och uteidrottsförhållanden i anslutning till eller i närheten av det utvecklas som en helhet som lockar alla invånare att röra på sig. Gårdsområdena ska utöver rast- och lekparksverksamheten betjäna invånare i alla åldrar som en närmotionsplats på kvällar, under veckoslut och på sommaren. I planeringen av allaktivitetshusets lokaler inomhus och utomhus ska uppmärksamhet dessutom fästas vid att idrottsklassverksamheten i den idrottsinriktade skolan med årskurs 7–9 fortsätter. Idrottsförhållandena ska planeras så att de är tillräckliga och högklassiga.

I den fortsatta planeringen av idrottslokalerna ska man se till att de utanför de normala användningstiderna också kan användas av alla andra än de som använder huset aktivt.

Det föreslås att allaktivitetshusets uteidrottsförhållanden byggs som ett separat projekt i Trumslagarparken som ligger på cirka 600 meters avstånd. Vid sidan av skolhelheten och idrottsförhållandena som byggs i planområdet utvecklas området genom att förbättra motionsmöjligheterna för gång- och cykeltrafikens, den privata trafikens och kollektivtrafikens del.

Genomförandesätt och kostnadsberäkning

Allaktivitetshuset vid Björnplan genomförs som samverkansentreprenad som omfattar en utvecklingsfas. Projektplanerna och uppskattningen av målpriset preciseras i utvecklingsfasen.

Allaktivitetshusprojektet ingår också i projektet Canemure som främjar kolneutralitet. Enligt utredningar är planeringsklassificeringen för byggnadens byggplats krävande eller exceptionellt krävande.

Projektet genomförs i balansräkningen för stadens dotterbolag (Kiinteistö Oy Turun Monitoimitilat).

Kostnadsintervallet för lokalprojektets uppskattade målpris uppgår till 43–48 miljoner euro. I beräkningen ingår en projektreservering på 15 % och en reservering på 250.000 € för konstanskaffningar.

Externa kostnader i uppskattningen av målpriset är:

Enligt uppskattningen av byggkostnaderna är uppskattningarna av hyreskostnaderna per sektor följande:

Servicehelheten för stadsmiljö​

211.536–236.752 €/mån​

2.538.428–2.841.025 €/år​

Bibliotek​

8.601–9.626 €/mån​

103.212–115.515 €/år​

Idrott​

68.566–76.740 €/mån​

822.792–920.874 €/år​

Varha​

4.905–5.490 €/mån​

58.860–65.876 €/år​

Tidsplan

Målet är att

Projektet beräknas vara klart inom tidigast 3 år från det att detaljplanen vunnit laga kraft.

Nämnden för fostran och undervisning 13.2.2024 § 18

Direktör för fostran och undervisning​ Timo Jalonen 6.2.2024:

Utlåtande av nämnden för fostran och undervisning:

”Representanter för personalen inom servicehelheten för fostran och undervisning har aktivt deltagit i beredningen av behovsutredningen och projektplanen.

Barnkonsekvensaspekten

Den nya allaktivitetsbyggnaden kommer att inrymma ett daghem. Daghemmet är i första hand en nyinvestering, vars syfte är att erbjuda dagvårdsplatser till familjer som flyttar till området. Vid planeringen av daghemmet har man beaktat daghemskonceptet som tar hänsyn till de aktuella behoven inom barnomsorgen både ur barnens egna och personalens perspektiv. Särskild uppmärksamhet har också fästs vid utformningen av gårdsområdet.

I huvudsak är det elever från skolorna Lausteen koulu och Vasaramäen yläkoulu som kommer till grundskolan. För tillfället studerar eleverna i tillfälliga lokaler i Laustis och den s.k. Puistokoulu. Man har dessutom förberett sig på att elevantalet växer i Skansens område. Trafikförbindelserna blir flexiblare och tryggare i det nya objektet. Den nya grundskolan kommer med andra ord i första hand att användas av områdets grundskoleelever i olika åldrar och det handlar om en nyinvestering som ersätter de tidigare skolbyggnaderna.

Avsikten är att skolorna Lausteen koulu (årskurs 1–6) och Vasaramäen yläkoulut (årskurs 7–9) bildar en enhetlig grundskola som verkar i allaktivitetshuset vid Björnplan. Skolan Vasaramäen alakoulu med årskurs 1–6 fortsätter sin verksamhet som en självständig grundskola på sin nuvarande plats. Årskurserna 7–9 i ovannämnda skola flyttar till Björnplan. Den nya skolan rymmer cirka 750 elever, vilket innebär att skolan är i samma storleksklass som den nuvarande skolan Vasaramäen koulu, eller skolorna Syvälahden koulu, Luostarivuoren koulu, Nummenpakan koulu eller Yli-Maarian koulu.

Byggandet av Skansen pågår fortfarande och den fortsatta utvecklingen av området kommer sannolikt att sträcka sig fram till 2030-talet. För tillfället är det osäkert om en ny skola behövs i Skansen. Om ett sådant behov uppstår, kunde ett projekt med en kombination av ett daghem och en skola med endast nybörjarundervisning (årskurserna 1–2) komma i fråga.

Med tanke på konsekvenserna för barn är det också viktigt att barn och unga i den mer detaljerade planeringen har en verklig möjlighet att delta i planeringen av byggnaden och dess gårdsområden, och eftersom det också är fråga om mycket små barn ska också personalen som arbetar med barn delta i genomförandet av allaktivitetshuset.

Den planerade skolhelheten befinner sig bättre än förut i mitten av elevupptagningsområdet. På så sätt förbättras skolans tillgänglighet. Dessutom kommer skolresorna från alla delar av området att vara rimliga och säkra eftersom områdets trafikinfrastruktur kommer att förbättras samtidigt som allaktivitetshuset byggs.

Ur barnkonsekvensernas synvinkel och i övrigt är det särskilt lönsamt att också idrottsförhållandena i området samtidigt förnyas till en helt ny nivå.

För områdets invånare har informationsmöten och invånarråd ordnats och i övrigt har flera olika kommentarer förts fram av vårdnadshavare och andra vuxna som bor i området.

Annat att beakta

Skolan Lausteen koulu var för sin del tvungen att flytta till tillfälliga lokaler våren 2019 på grund av problem med inomhusluften som upptäcktes i det gamla skolhuset. Om de nya lokalerna blir tillgängliga tidigast 2027 ska väntetiden anses vara betydande.

Det är positivt att notera att man har fäst exceptionell uppmärksamhet vid beredskapen på platsen. Avsikten är att byggnaden utnyttjar solenergi. I likhet med Slottsstaden bör också ett reservkraftaggregat placeras i byggnaden. Detta ger möjligheter att ordna småbarnspedagogik och undervisning även i situationer där det finns omfattande störningar i tillgången på el.

Nämnden för fostran och undervisning har i olika sammanhang informerats om olika stadsbors och andra parters åsikter om ärendet kring allaktivitetshuset. Åsikterna har noggrant gåtts igenom. Utifrån projektplanen utarbetas slutliga planer och stadsborna hörs fortsättningsvis i olika sammanhang i takt med att projektet framskrider.

Idrottsnämnden 27.2.2024 § 19

Idrottsplatschef Oskari Nummi och idrottsplanerare Janina Mäkinen:

Stadsstyrelsen har begärt ett utlåtande om projektplanen för allaktivitetshuset vid Björnplan av nämnden för fostran och undervisning, kultur- och ungdomsnämnden och idrottsnämnden 5.2.2024 (313–2024). Av utlåtandet ska framgå om nämnden för sin del godkänner den projektutredning som utarbetats.

Allaktivitetshusets inomhusidrottsförhållanden

I projektplanen föreslås att en 1​ 060 m2 stor idrottssal byggs i allaktivitetshuset vid Björnplan i enlighet med riktlinjerna för utvecklandet av idrottsplatsnätet som stadsstyrelsen slog fast 30.5.2022 § 246. Denna idrottssal kommer att åtgärda det särskilda behovet av stora idrottssalar och komplettera områdets förhållandenätverk.

Den stora idrottssalen kommer att betjäna allaktivitetshusets uppskattade elevantal enligt projektplanen på ett ändamålsenligt sätt och erbjuder dessutom idrotts- och träningsförhållanden bl.a. för klubb- och föreningsverksamhet, den småbarnspedagogiska verksamheten, Åboregionens Idrottsakademi och invånare i olika åldrar som motionerar på egen hand. Idrottssalen ska kunna delas i tre sektioner med hjälp av ljuddämpande mellangardiner. I planeringsfasen kan man vidare fundera på lösningar som tillåter en ytterligare delning av en sektion med hjälp av tunnare mellangardiner. Delningen av salen i sektioner ger flera användargrupper möjlighet att röra på sig i lokalen samtidigt. Den 1 060 m2 stora idrottssalen ska möjliggöra byggandet av fullstora planer för innebandy, futsal, handboll, korgboll, volleyboll och badminton. Dessutom möjliggör salens sektioner planer för träning av volleyboll och korgboll samt badmintonplaner. I dimensioneringen av planerna ska hänsyn fästas vid utrymmet som mellangardinerna kräver. Idrottssalens fria höjd föreslås vara åtta meter. Intill idrottssalen föreslås ett förråd på 100 m2 som nås från alla tre större sektioner. Förrådet ska vara rektangelformad så att utrymmet kan utnyttjas så effektivt som möjligt.

Förutom idrottssalen ska det i anslutning till byggnaden byggas en uppvärmingslokal på 50 m2 och en spegelsal på 200 m2 som särskilt betjänar smågrupper såsom daghem och klubbar samt föreningsverksamhet. Målet är dessutom att i anslutning till idrottslokalerna bygga ett 100 m2 stort gym i enlighet med projektplanen som förutom skolan även betjänare fritidsanvändare. Ovannämnda lokaler lämpar sig väl bl.a. för kompletterande träning och för olika smågruppers bruk. Omklädnings- och duschrum och toaletter föreslås uppgå till sammanlagt 255 m2. Idrottslokalerna, omklädnings- och duschrummen och toaletterna ska ligga nära varandra så att de kan väl användas tillsammans och skapar goda synergifördelar med den kompletterande träningen.

​Avsikten är att utnyttja den stora idrottssalen också för turneringar och matcher, något som ska tas i beaktande i planeringen. Om lokalprogrammet ger möjlighet till det, så finns det behov av en läktare i salen. Läktarkapaciteten bör vara dimensionerad för cirka 400 personer. Läktarna har preliminärt föreslåtts placeras ovanför omklädningsrummen och lokalerna för kompletterande träning, vilket innebär att läktarkonstruktionerna inte tar upp golvutrymme i salen. Däremot kräver funktionärs- och avbytarbåsarna vid sidan av säkerhetsområdet cirka 2–3 m utrymme i salens kanter, vilket måste tas i beaktande i planeringen. Utrymmet som reserveras för funktionärs- och avbytarbåsarna bör placeras på den långa väggen på den sida där förråden är belägna där det inte finns så många dörrar. Till alla idrottslokaler och läktare ska det finnas en trygg och tillgänglig passage.

Alla idrottslokaler ska kunna användas av utomstående användargrupper såväl på kvällar och veckoslut som under skoldagar, om lokalerna inte behövs för skolans verksamhet. Detta ska beaktas bl.a. när det gäller ingångar, säkerhet och passerkontroll. Utöver separata inomhusidrottslokaler kan man placera olika aktivitetsfrämjande lösningar i skolbyggnaden såsom pingisbord och en klättervägg.

Allaktivitetshusets uteidrottsförhållanden och gård

Det föreslås att allaktivitetshusets uteidrottsförhållanden byggs som ett separat projekt i Trumslagarparken som ligger på cirka 600 meters avstånd från skolbyggnaden. Uteidrottsförhållandena består av ett 55 m x 95 m stort konstgräsplan, en 800 m2 stor skejtplats med betongyta och en 30 m x 60 m stor konstisrink som används som en allaktivitetsplan om somrarna. I omedelbar närhet av förhållandena föreslås dessutom en servicebyggnad som inhyser omklädnings- och duschrum, toaletter och underhålls- och förrådsutrymmen. Ovannämnda mångsidiga uteidrottsförhållanden måste byggas samtidigt med skolprojektet så att idrottsförhållandena för barn och unga som studerar i skolbyggnaden samt områdets invånare tryggas. Allaktivitetshuset vid Björnplan kommer dessutom att inhysa idrottsklasser för elever i årskurs 7–9 som både inomhus- och uteidrottsförhållandena kommer att betjäna.

Det föreslås att skolgården byggs enligt stadens riktlinjer för idrottsplatsnätet som finns i borgmästarprogrammet och som stadsstyrelsen fattat beslut om (30.5.2022 § 246) så att helheten uppmuntrar stadsinvånare i alla åldrar att röra på sig. Enligt projektplanen ska gårdsområdet var välutrustad, trivsam, aktiverande och trygg. Gårdsområdet ska främja utvecklingen av motoriska färdigheter på basis av forskning och inkludera element som gör det möjligt att balansera, brottas, röra sig på olika sätt, hoppa, komma ner, snurra, kasta, fånga, sparka, klättra, hänga, gunga och röra sig i takt med musik. På gården kan anläggas t.ex. ett uteidrottsförhållande i enlighet med Skills Garden-konceptet som möjliggör utövandet av ovannämnda motoriska färdigheter. På gårdsområdet kan det till exempel finnas olika spelområden, en allaktivitetsplan, ett motionsområde som främjar motoriken eller andra idrottsförhållanden som aktiverar människor i alla åldrar. Elementen kan samordnas med den omgivande naturen.

Skolans gårdsområde och Trumslagarparkens uteidrottsförhållanden kommer att betjäna såväl skolelever och områdets invånare som klubbar och föreningar i egenskap av näridrottsplatser som är öppna för alla. Uteidrottsförhållandena i Trumslagarparken är dessutom en del av verkställandet av riktlinjerna för utvecklingen av idrottsplatsnätet som stadsstyrelsen fattat ett beslut om (30.5.2022 § 246), enligt vilket utbudet av motionsmöjligheter i östra Åbo utökas bl.a. med hjälp av en ny konstisplan och skejtpark.

Slutsatser

Idrottsnämnden godkänner för sin del projektplanen för allaktivitetshuset vid Björnplan med ovannämnda anmärkningar. Mångsidiga inne- och uteidrottsförhållanden betjänar flera användargrupper samtidigt när det gäller såväl antalet kvadratmetrar som möjligheten att dela utrymmena. Flera lokaler och möjligheten att dela upp utrymmet i sektioner tillåter också utomstående att använda lokalerna under dagen. Efter att projektet färdigställts är målet att lokalerna används så effektivt som möjligt både under skoldagar och efter att skoldagen är över.

Dessutom ska man vid genomförandet av de aktiverande förhållandena beakta riktlinjerna för utveckling av idrottsplatsnätet. Idrottstjänsterna ska även i fortsättningen vara delaktiga i skolprojektets planerings- och byggnadsfas. Utöver en tillräcklig investeringsbudget förutsätter de idrottsförhållanden som föreslagits i projektplanen dessutom resurser för underhåll i idrottstjänsternas budget så att förhållandena kan upprätthållas och erbjudas kommuninvånarna med hög användningsgrad året runt.

Kultur- och ungdomsnämnden 29.2.2024 § 33

Direktör för ungdomstjänster Annina Lehtiö-Vainio, förändringsdirektör Anu Parantainen, direktör för bibliotekstjänsterna Rebekka Pilppula, servicechef Kari Pohjola och chef för ungdomstjänster Anna Salminen:​

Stadsstyrelsen begär ett utlåtande om projektplanen för allaktivitetshuset vid Björnplan av nämnden för fostran och undervisning, idrottsnämnden och kultur- och ungdomsnämnden. För kultur- och ungdomsnämnden föreslås att den lämnar följande utlåtande till stadsstyrelsen.​

Enligt behovsutredningen ska barn och unga ha möjlighet att mångsidigt ägna sig åt hobbyer och fritidsaktiviteter i allaktivitetshuset vid Björnplan. Därför kommer allaktivitetshuset vid Björnplan att vara ett av pilotförsöken som vidtas i ändringsprojektet inom servicehelheten för barn och unga. Målet med pilotförsöket är att utveckla lokalen så att den lämpar sig för flera aktörer och på så sätt möjliggör en allt mer omfattande och högklassig hobbyverksamhet för barn och unga i området. Tjänsterna för barn och unga i detta område planeras, genomförs och resurseras i enlighet med en sammanjämkad verksamhetsmodell i samarbete med serviceområdena och tredje sektorn. Målet för verksamhetsmodellen som utvecklas är att skolans lokaler inkl. gården i mån av möjlighet används av andra aktörer efter skoldagen och under semestertider.

Hobbyverksamheten kan produceras av tredje sektorn eller utgöras av pop up-verksamhet t.ex. under skollov. Ungdomstjänsterna har redan i behovsutredningsfasen angett att ungdomstjänsterna med sina nuvarande resurser inte kan genomföra två ungdomslokaler i området. Lokalplaneringen ska dock göras så att områdets invånare, organisationer, klubbar, verksamhets- och hobbygrupper och stadens andra aktörer kan använda lokalen utanför skoldagen och delvis också parallellt med skolverksamheten och att lokalen ger möjlighet till samhälleliga möten mellan olika generationer och kulturer. Det är också skäl att satsa på gårdsområdets trivsel och stimulans.

Det är viktigt att byggnaden planeras och byggs enligt principerna för hållbar utveckling och livscykeltänkande och så att lokalerna på lång sikt är så flexibla som möjligt för olika behov.​

Utöver daghem och allaktivitetshus kommer den nya byggnaden att inrymma ett bibliotek som också kommer att användas meröppet. Bibliotekets kunder kommer särskilt att bestå av daghemmets och skolans barn och unga. Dessutom kommer biblioteket att i stor utsträckning betjäna andra invånare i närområdet. Den meröppna tiden samlar barn och unga till biblioteken. Barns och ungas självständiga användning av biblioteket har också medfört problem och skadegörelse. I allaktivitetshuset vid Björnplan kunde biblioteket med stöd av tilläggsresurser pröva på en ny arbetsform där t.ex. samhällspedagoger anställs i samarbete mellan bibliotekstjänsterna och ungdomstjänsterna. Samhällspedagogerna kunde ordna ledd verksamhet för barn och unga i lokaler som är avsedda både för biblioteket och för hobbyverksamhet samt funktionellt innehåll enligt barnens och de ungas önskemål och behov. Varken bibliotekstjänsterna eller ungdomstjänsterna har lediga vakanser för detta, vilket innebär att frågan måste beaktas i personalplaneringen och tas med som tilläggsresurs i budgeten.​

I behovsutredningen framlyftes att den blivande skolan Karhunaukion koulu kommer att kräva mer resurser av bibliotekstjänsterna än biblioteket i Laustis. Nämnden konstaterade 16.6.2022 § 85 i sitt utlåtande om behovsutredningen att ”Produktionen av mångsidiga tjänster som möter barns och ungas behov kräver också att tillräckliga personresurser säkerställs. I och med de erfarenheter som vi fått av verksamhetsmodellen för meröppna bibliotek i anslutning till skolor föreslår vi att personresurserna utökas i samband med att den nya lokalen färdigställs. Till lokalen bör anställas två samhällspedagoger vars uppgiftsbeskrivning omfattar såväl bibliotekstjänster som ungdomstjänster. Detta kräver ytterligare anslag och att personalen utökas med 2 årsverken. Genom att satsa på gemenskap och trygga vuxna kan störande beteende förebyggas och växelverkan stärkas.”

Bilaga 1Projektplan för allaktivitetshuset vid Björnplan 20.10.2023

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 48

Bilaga 1Projektplan för allaktivitetshuset vid Björnplan 20.10.2023

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Framlagt förslag till återremiss och dess behandling

​Yrttiaho lämnade understödd av Sandelin följande förslag till återremiss:

​”Ärendet återremitteras för ny beredning så att kartläggningen av skolnätet för östra Åbo tas upp till behandling i fullmäktige och därtill bereds fullmäktige ett beslutsalternativ där en närskola för de minsta lågstadieeleverna placeras i området Laustis-Svalas på skolans nuvarande tomt.”​

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Yrttiahos förslag till återremiss blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.​

I den maskinella omröstningen understödde 65 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 2 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos förslag till återremiss, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Bilaga 2​Omröstningsförteckning ​


Bilagor:

Sfm § 48
Bilaga 1:Karhunaukion monitoimitalon hankesuunnitelma 20.10.2023 / Projektplan för allaktivitetshuset vid Björnplan 20.10.2023
Bilaga 2:Äänestyslista / Omröstningsförteckning