Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen41720.11.20234
Stadsfullmäktige23111.12.20236

6729-2023 (00 01 05, 10 03 02)

Projektplan för Jäkärläs nya skola och daghem

Sammandrag:

et föreslås att den nya skol- och daghemshelheten i Jäkärlä byggs på den plats där den gamla skolbyggnaden står. Från byggnadens lokaler som nått slutet av sin livs-längd på grund av problem med inomhusluften flyttades till ersättande lokaler för läsåret 2023€2024. Den gamla skolbyggnaden planeras att rivas i början av 2024. Målet är att den nya byggnaden ska genomföras enligt den tidtabell som fastställts i stadsstyrelsens beslut 3.4.2023, § 138 så att byggnaden ska stå färdig i början av läsåret 2026-2027.

Ssn § 417

Lokalchef Pauliina Karjalainen, projektchef Saku Lehtiö och byggherreingenjör Marko Koskinen 15.11.2023:

Stadsstyrelsen fattade 3.4.2023 principbeslut om de ersättande lokalerna för skolorna Jäkärlän koulu och Varissuon koulu (gällande skolan i Jäkärlä) enligt följande:

”Skolan Jäkärlän koulu flyttas till ersättande lokaler i Kärsämäki. Under den tid skolan verkar i ersättande lokaler kommer servicenätshelheten i Jäkärläområdet att lösas och en motsvarande lokallösning kommer att genomföras så att den betjänar invånarnas behov i området. Jäkärläs nya skola och daghem ska inleda sin verksamhet i Jäkärlä senast i början av läsåret 2026–2027. Den bindande tidtabellen för genomförandet av projektet ska tas upp till behandling i de beslutande organen senast i oktober 2023. Om den föreslagna tidtabellen inte håller, skaffas ett långvarigt rumselement i Jäkärlä från och med höstterminen 2024."

I projektplanen föreslås att en ny byggnad uppförs i stället för nuvarande skola och internat som ska rivas. Byggnaden kommer att inrymma en lågstadieskola med två klasser per årskurs (240 barn) samt 5 daghemsgrupper (105 barn) och 3 förskoleundervisningsgrupper (63 barn).

Lokallösningen som sammanställts i projektplanen genomför lösningen i enlighet med stadsstyrelsens ovan nämnda beslut och motsvarar också den tidigare utarbetade utredningen om behovet av daghemslokaler i Jäkärlä (SsnUtv 20.8.2018, 74 §).

Detaljplan

Ytan för den nya byggnaden som omfattas av projektplanen beräknas uppgå till 4 665 v-m2 och överskrider byggrätten enligt den nuvarande detaljplanen (5 500 v-m2) med endast cirka 200 v-m2 (mindre än 5 %). Därför kan bygglov sökas för en ny byggnad i enlighet med den gamla, gällande detaljplanen, och det finns ingen anledning att vänta på att den nya detaljplanen ska vinna laga kraft. Den nya detaljplanen möjliggör senare en större byggrätt för tomten och därmed kan man vid behov utvidga byggnaden.

Daghemsnät

I och med den nya byggnaden är det möjligt att avstå från enheterna på Jäkärlä parkgata och Lampolagatan som inte ägs av staden. När den nya daghems- och skolbyggnaden är färdig kan den användas som ersättande lokaler för daghemmet vid Arkeologgatan på samma tomt och verksamheten kan placeras i ersättande lokaler under den tid som daghemmet renoveras, så att det inte behövs några separata ersättande lokaler för daghemsbyggnaden. Daghemmet vid Arkeologgatan beräknas kunna renoveras 2027–2028 och efter att renoveringen har blivit färdig kan man granska situationen och behovet för daghemmet vid Kärrtorpsgränden.

Lokalprogram

Lokalprogrammets dimensioner baserar sig på skolans nuläge och på daghemmets och den grundläggande utbildningens dimensioneringsprinciper. Lokalprogrammen har granskats och preciserats i samarbete med personalen.

Verksamheten i skolan pågår mellan klockan 8 och 16. Som en skola med två klasser per årskurs är den dimensionerad för 264 elever (inklusive grupper inom den förberedande undervisningen 2x12 elever). Gruppstorlekarna i den allmänna utbildningen kan variera mellan 15 och 28 elever.

I dimensioneringen av skolans lokalprogram har man förberett sig för 12 elevgrupper så att man har dimensionerat 12 större undervisningslokaler (OT3), vilket möjliggör utveckling av området och ökning av antalet elever i skolan. Lokalerna används gemensamt och flexibelt. Om det inte kalkylmässigt finns en undervisningsgrupp inom den allmänna undervisningen i alla stora undervisningslokaler (OT3) kan lokalerna användas till exempel för grupper inom den förberedande undervisningen eller som delnings- eller samlingslokal för större elevgrupper.

Daghemmets lokaler är dimensionerade för fem barngrupper (5x21=105 barn). Daghemsverksamheten pågår mellan klockan 6 och 17 och vid behov fram till klockan 18.

Lokalerna för förskoleundervisningen dimensioneras för tre barngrupper (3x21). Tillväxttrycket kan öka under de kommande åren på grund av byggandet eftersom ett nytt egnahemshusområde har planlagts för Kaila-området i Jäkärlä.

För morgon- och eftermiddagsverksamheten har reserverats plats för 50–60 barn.

Genomförandesätt och kostnadsberäkning

Projektet för Jäkärlä skola och daghem genomförs som samverkansentreprenad som omfattar en utvecklingsfas.

Projektplaneringsskedet genomfördes inom ramen för en påskyndad tidsplan i enlighet med stadsstyrelsens beslut 3.4.2023 § 138 med de utredningar som ansågs nödvändiga. Projektets planer preciseras i utvecklingsfasen och samtidigt preciseras kostnadsberäkningen. Kostnaderna för projektet kommer att föreläggas för beslut på nytt om intervallet för beräkningen av byggkostnaderna inte upprätthålls med beaktande av förändringar i en eventuell indexjustering.

Projektet genomförs i balansräkningen för stadens dotterbolag (Kiinteistö Oy Turun Monitoimitilat).

Kostnadsberäkningen uppgår till 18,1–20,1 miljoner euro. I kostnadsberäkningen ingår en projektreservering på 15 % och en reservering på 100 000 € för konstanskaffningar. Kostnaderna för projektet kommer att föreläggas för beslut på nytt om man inte kan hålla sig inom variationsintervallet i kostnadsberäkningen efter utvecklingsfasen med beaktande av eventuella förändringar i en eventuell indexjustering.

I kostnadsberäkningen har man ännu inte kunnat beakta de förhållanden som kommer fram under de byggnader som ska rivas och till exempel eventuella dolda skadeämnen. En markundersökning för dessa görs omedelbart efter rivningsåtgärderna.

Den beräknade rivningskostnaden för skolan och internatet är cirka 200 000 €, vilket inte ingår i investeringen, inte heller inköp av möbler och utrustning.

Enligt uppskattningen av byggkostnaderna är uppskattningarna av hyreskostnaderna per sektor följande:

Fostran och undervisning​

122.534–134.032 €/månad​

1.470.411–1.608.385 €/år​

Varha​

1.932–2.113 €/månad​

23.186–25.361 €/månad​

Tidtabell

Avsikten är att godkänna projektet och gå vidare till konkurrensutsättningsfasen under 2023 samt att slutföra nybyggnadsprojektet i början av läsåret 2026–2027.

Utlåtanden som begärts

Kultur- och ungdomsnämnden gav inget utlåtande.

Nämnden för fostran och undervisning 10.10.2023 § 114

Direktör för fostran och undervisning​ Timo Jalonen 4.10.2023:

Nybyggnadsprojektet i Jäkärlä kommer att ha en betydande inverkan på servicehelheten för fostran och undervisning eftersom den nya byggnaden kommer att ha utrymme för både småbarnspedagogiken och den grundläggande utbildningen.

Nästan hela daghemsbeståndet i Jäkärlä är i behov av förnyelse på grund av lokalernas dåliga skick. Den nuvarande skolan i Jäkärlä har tagits ur bruk i slutet av vårterminen på grund av byggnadens dåliga skick. Enligt utredningen är det inte ändamålsenligt att renovera den nuvarande skolbyggnaden.

Representanter för fostran och undervisning har deltagit i beredningen av projektplanen. Nybyggnaden grundar sig på konceptet med ett allaktivitetshus där skolan och daghemmet verkar i samma byggnad. Detta möjliggör en effektiv och flexibel användning av lokalerna långt in i framtiden.

Under det senaste decenniet har antalet elever i Jäkärlä skola varit under 200. Nu ska skolan dimensioneras för något över 200 elever. En del extra utrymmen har reserverats för detta projekt för skolans del. Å andra sidan kan skollokalerna vid behov användas flexibelt för förskoleundervisningen, den förberedande undervisningen eller undervisningen i smågrupper. Samtidigt med denna process framskrider också planläggningen av Koskennurmi-området där tonvikten ligger på egnahemshusboendet som lockar barnfamiljer. I närheten av Jäkärlä finns det ytterligare andra planläggningsprojekt som är anvisade främst för egnahemshusboende. Avsikten är att Jäkärläs nya skola i första hand ska anvisas som närskola för dem som flyttar till området. Invånarnas daghemsbehov i nya områden kan naturligtvis också lösas med en ny byggnad som renoveras.

Det bör noteras att staden på ett betydande sätt och i exceptionellt snabb takt utvecklar förutsättningarna för småbarnspedagogiken och den grundläggande utbildningen i Jäkärläområdet.

I sitt utlåtande till stadsstyrelsen konstaterar nämnden för fostran och undervisning att nämnden för sin del godkänner projektplanen för Jäkärlä skola och daghem och förbinder sig till de kostnader som uppstår.

Idrottsnämnden 24.10.2023 § 110

Idrottsplatschef Oskari Nummi och idrottsplanerare Janina Mäkinen:

Projektplanen för Jäkärläs nya skola och daghem har utarbetats i samarbete med lokalitetstjänsterna, servicehelheten för stadsmiljö, planläggningen, servicehelheten för fostran och undervisning, småbarnspedagogiken, morgon- och eftermiddagsverksamheten, idrottstjänsterna och Egentliga Finlands välfärdsområde. Den nya skolan och det nya daghemmet byggs på den nuvarande plats där den skola och det internat som ska rivas står. Lokalprogrammets dimensioner baserar sig på skolans nuläge och på daghemmets och den grundläggande utbildningens dimensioneringsprinciper. Skolans idrottsförhållanden kommer även i fortsättningen att bestå av Jäkärlä idrottshall och idrottspark samt skolans rastgård.

Jäkärlä idrottshall har en sal på 402,3 m2. Salen har fältmarkeringar för basketboll, badminton, volleyboll och tennis. Dessutom kan salen delas upp i två delar med ett draperi som möjliggör effektivare användning av lokalen både under dagen och på kvällen. Den fria höjden i salen är 8,5 meter så att den lämpar sig väl bland annat för olika bollsporter. Inom byggprojektet för den nya skolan och det nya daghemmet görs inga strukturella förnyelser i salen. I stället skulle det vara bra att utreda gymnastiksalens användbarhet som ett separat projekt, till exempel med tanke på dess utrustning och eventuella mindre renoveringar. I synnerhet bör hallens huvudkorgar bytas ut mot nya motoriserade korgar och det bör säkerställas att salen är utrustad med ändamålsenliga redskap. Dessutom kan salens ytor förnyas vid behov. Det vore bra om dessa förnyelser blir färdiga samtidigt som den nya skolan och det nya daghemmet.

När det gäller nybyggnaden har det föreslagits att en 100 m2 stor allaktivitetssal med förvaringsutrymme ska inrymas i småbarnspedagogikens lokaler. För morgon- och eftermiddagsverksamheten har det också föreslagits en allaktivietslokal på 100 m2 som vid behov kan användas av ungdomsarbetet. Allaktivitetslokaler ska också möjliggöra fysisk aktivitet i fråga om daghemmen, morgon- och eftermiddagsverksamheten och ungdomsarbetet för att säkerställa att det finns tillräckligt med lokaler som möjliggör fysisk aktivitet.

I Jäkärlä idrottspark som ligger i den omedelbara närheten av skolbyggnaden finns för närvarande en friidrottsplan, en sandplan som kan frysas, en tennisbana och en servicebyggnad med omklädningsrum. Idrottsparken betjänar alla användare av den nya byggnaden inom både idrottsundervisningen och rastmotionen. Målet är att renovera idrottsanläggningarna under de kommande åren. Som ett resultat av renoveringen skulle idrottsparken förutom en friidrottsplan ha en sandkonstgräsplan som kan frysas på vintern, en skateboardplats och en allaktivitetsplan. Renoveringen förbättrar avsevärt förutsättningarna inte bara för skolan utan också för dem som motionerar på egen hand i området samt motions- och idrottsföreningar och överensstämmer med borgmästarprogrammet och de riktlinjer för idrottsplatsnätet som stadsfullmäktige beslutat om.

Utöver idrottsplatserna bör servicebyggnaden vid behov renoveras med beaktande av de tekniska kraven så att byggnaden betjänar parkens användare bland annat genom att erbjuda omklädningsrum och toaletter för skolidrott. Tidtabellen för renoveringen bör samordnas med renoveringen av Jäkärlä idrottspark och byggandet av Jäkärläs nya skola och daghem I framtiden ska det nya parkeringsområdet som planlagts i närheten av skolan också betjäna användarna av idrottsparken och idrottshallen.

Vid planeringen av skolgården ska man beakta renoveringen av Jäkärlä idrottspark och den verksamhet som planeras i anslutning till den så att områdena tillsammans bildar en kompletterande helhet. Skolgårdsområdet ska utvecklas som en helhet som lockar alla invånare att röra på sig i enlighet med borgmästarprogrammet och riktlinjerna för Åbo lockar alla att röra på sig som stadsfullmäktige beslutat om (11.4.2022 § 67). Dessutom bör skolgårdsområdet utvecklas som en del av nätverket för utomhusidrottsplatser och erbjuda en miljö som uppmuntrar till aktiv verksamhet. Gårdsområdet ska planeras så att det bildar en mångsidig helhet som sporrar till fysisk aktivitet och utvecklar barnens motoriska färdigheter. På gårdsområdet bör man placera fysiska element, såsom funktionella lekredskap, olika underlag och konstruktioner som uppmuntrar till fysisk aktivitet och utvecklar barns och ungas motoriska färdigheter och uppmuntrar till naturlig fysisk aktivitet.

I skol- och daghemsbyggnaden kan man i mån av utrymme placera olika element som sporrar till fysisk aktivitet, såsom pingisbord eller klättergrepp.

Idrottsnämnden godkänner för sin del projektplanen för renoveringen av Jäkärläs nya skola och daghem med beaktande av ovanstående. Dessutom ska man vid genomförandet av de motionsrelaterade och aktiverande förhållandena beakta riktlinjerna för idrottsplatsnätet. Idrottstjänsterna ska delta i planeringen av genomförandet av renoveringen, bland annat när det gäller gårdsområdet och de allaktivitetslokaler som lämpar sig för idrott i byggnaden. Dessutom är det viktigt att planera renoveringen av Jäkärlä idrottspark så att den blir klar samtidigt som den nya skolan och det nya daghemmet.

Idrottsnämnden godkände projektplanen för Jäkärläs nya skola och daghem och beslutade ge stadsstyrelsen ovan nämnda utlåtande.

Bilaga 1Jäkärläs nya skola och daghem – Projektplan 19.9.2023 med bilagor

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 231

Bilaga 1Jäkärläs nya skola och daghem – Projektplan 19.9.2023 med bilagor

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 231
Bilaga 1:Jäkärlän uusi koulu ja päiväkoti - Hankesuunnitelma 19.9.2023 liitteineen / Jäkärläs nya skola och daghem - Projektplan 19.9.2023 med bilagor