Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen44804.12.20233
Stadsfullmäktige22911.12.20234

8255-2023 (00 01 02)

Halvtidsöversyn av stadsstrategin under fullmäktigeperioden

Sammandrag:

Halvtidsöversynen av stadsstrategin genomfördes i mitten av fullmäktigeperioden. Som resultat av halvtidsöversynen finns det inget behov av att ändra stadsstrategin och dess mål under fullmäktigeperioden. Mätarna för uppföljningen av strategin förtydligas.

Ssn § 448

Stadsdirektör Minna Arve 29.11.2023:

Enligt 37 § i kommunallagen ska kommunen ha en kommunstrategi, i vilken fullmäktige beslutar om de långsiktiga målen för kommunens verksamhet och ekonomi. Kommunstrategin ses över åtminstone en gång under fullmäktigeperioden. Stadsfullmäktige godkände Åbos stadsstrategi 14.2.2022 § 20. Enligt 37 § i förvaltningsstadgan ska borgmästaren presentera stadsstrategin.

Under denna fullmäktigeperiod övergick Åbo till borgmästarmodellen. Samtidigt uppdaterades stadens styrmodell. Genomförandet av strategin på lång sikt styrs av borgmästarprogrammet som man kommer överens om varje fullmäktigeperiod och stadens styrdokument. De kortsiktiga målen för verksamheten ingår i de verksamhets- och serviceplaner som man årligen uppgör.

Strategin leder Åbo in på 2030-talet. Där anges vilka som är stadens mål och hur Åbo ser ut under nästa årtionde. I strategin ingår åtta fokusområden: smidig vardag, hållbar tillväxt, välfärd, livskraft, natur och klimat, utbildning, kultur och internationalism. För varje fokusområde har det fastställts egna mål och mätare. Hur målen har uppfyllts bedöms och följs upp årligen i samband med rapporteringen av verksamheten och ekonomin.

I mitten av fullmäktigeperioden har man granskat strategins tidsenlighet. Halvtidsöversynen gjordes i workshoppar tillsammans med experterna och personalen. Stadsstrategin och kännedomen om den utvärderades med en enkät bland personalen. Resultaten av halvtidsöversynen och förändringarna i omvärlden har utvärderats av stadens ledning. Resultaten av halvtidsöversynen av stadsstrategin behandlades vid stadsfullmäktiges seminarium 23.10.2023.

Utifrån halvtidsöversynen kan man konstatera att målen i stadsstrategin för tillfället motsvarar förändringarna i omvärlden och att det inte finns något behov av att ändra stadsstrategin och dess mål. I utvärderingen lyftes dock fram behovet av att ändra mätarna för uppföljning av strategin. I huvudsak kommer mätarna att förtydligas utan att innehållet påverkas i egentlig mening. I samband med förtydligandet utelämnas elva oändamålsenliga och svårtolkade mätare och tio mätare läggs till för att förbättra kvaliteten på uppföljningen. Uppnåendet av de 20 målen i stadsstrategin följs upp med hjälp av 46 mätare. I fortsättningen kommer de mätare som bifogas strategin att ingå i tilläggsmaterialet. På så sätt kan man beakta de accelererande förändringarna i omvärlden i fråga om mätningsmetoderna.

Utifrån halvtidsöversynen föreslås för stadsfullmäktige att det inte finns något behov av att ändra målen i stadsstrategin mitt under strategiperioden.

Bilaga 1Stadsstrategin och dess mål

Tilläggsmaterial 1Mätarna för strategin (på finska) ​

Stadsstyrelsens förslag

Utifrån halvtidsöversynen beslutar stadsfullmäktige att det inte finns något behov av att ändra målen i stadsstrategin mitt under strategiperioden.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 229

Bilaga 1Stadsstrategin och dess mål

Tilläggsmaterial 1Mätarna för strategin (på finska) ​

Stadsstyrelsens förslag

Utifrån halvtidsöversynen beslutar stadsfullmäktige att det inte finns något behov av att ändra målen i stadsstrategin mitt under strategiperioden.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 229
Bilaga 1:Kaupunkistrategia ja sen tavoitteet / Stadsstrategin och dess mål