Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen36402.10.202314
Stadsfullmäktige20723.10.202312

4802-2023 (00 01 02, 10 03 01)

Svar på fullmäktigeledamot Sara Koiranens m.fl. motion om att placera offentliga toalet-ter som ett bestående inslag i stadsparker

Sammandrag: -

Ssn § 364

Servicehelheten för stadsmiljö, stadsbyggande, tillsynsingenjör Kirsi Kuisma 26.9.2023:

I motionen föreslås att offentliga toaletter placeras som ett bestående inslag i stadsparker.

Åbo stad har permanenta, avgiftsfria offentliga toaletter i närheten av Åbo slott på Vallgravsgatan, bredvid Forum Marinum på Sjötullsgatan, bredvid Föri, i pumpstationsbyggnaden bredvid Vaakahuone, på nedre sluttningen av Samppalinnaskvären på Östra Strandgatan och i Kuppisparken bredvid trafikparken. Den allmänna toaletten i Kuppis är stängd 18.9 – 2.10.2023 på grund av skadegörelsereparationer.

Dessutom har en vattenfri toalett tagits i bruk i Korois som en utedasslösning som kan användas året runt.

Dessutom har Åbo stad erbjudit vattenfria toaletter till invånare och andra användare för en viss tid i parker under valborg.

Bajamajor som hyrs ut för en längre tid ligger i Puolalabacken, Runebergsskvären och Runsala folkpark under den aktuella sommar- och höstsäsongen under tiden 1.5–22.10. Placeringen av Bajamajorna har bestämts för en längre tid, men öppettiderna ses över årligen, bland annat enligt väderförhållandena.

Landskapsaspekterna, tillgången till vatten, avlopp och el, de höga byggkostnaderna och underhållskostnaderna innebär en utmaning för planering och byggande av permanenta offentliga toaletter.

Under 2023 har de offentliga toaletterna varit utsatta för vandalism exceptionellt mycket. Ett särskilt mål var den offentliga toaletten i Kuppisparken. Inom underhållet utreder man möjligheten att återinföra en avgift med hjälp av modern teknik. Avgiftsfriheten stöds dock av att tjänsten är tillgänglig för alla, men det måste ändå vara möjligt att ompröva införandet av avgifter.

Kostnaderna för underhåll och reparation av dessa lokaler och de reparationer som utförs varje vecka på grund av vandalism är betydande. De årliga kostnaderna för underhållet av toaletterna är cirka 100 000 euro och utöver detta kostar skadegörelsereparationer cirka 50 000 euro årligen.

I år konkurrensutsatte underhållet inom stadsmiljön i samarbete med upphandlingstjänsterna förbättrade versioner av Bajamajorna för att göra dem så användarvänliga som möjligt och mer lämpade för parklandskapet. Placeringen och behovet av Bajamajor har planerats årligen enligt den respons som mottagits och inom ramen för anslagen. Enligt det upphandlade avtalet är kostnaden för långtidsuthyrning av Bajamajor för i år cirka 20 000 euro.

Tilläggsmaterial 1Fullmäktigeledamot Saara Koiranens motion: Offentliga toaletter ett bestående inslag i stadsparkerna (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 207

Tilläggsmaterial 1Fullmäktigeledamot Saara Koiranens motion: Offentliga toaletter ett bestående inslag i stadsparkerna (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Dessutom beslutade man underrätta stadsstyrelsen i enlighet med 169 § i förvaltningsstadgan om den kläm som Koiranen understödd av Holopainen lämnade under diskussionen.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Framlagd kläm

​Koiranen lämnade understödd av Holopainen följande kläm:

"Vi fortsätter behovsbedömningen av offentliga toaletter genom att ordna en enkät om offentliga toaletter i tjänsten Kerro kantasi, där vi kartlägger behovet av permanenta och tillfälliga offentliga toaletter bland stadsborna. Dessutom intensifieras kommunikationen om offentliga toaletter för att öka tillgängligheten och å andra sidan för att förhindra skadegörelse.”