Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen32104.09.202311
Stadsfullmäktige18918.09.20239

4449-2023 (00 01 05, 00 01 02, 10 03 02)

Projektplan för Åbos internationella skolas lokaler

Sammandrag:

Avsikten är att öka antalet platser i Åbos internationella skola från cirka 250 till 450. De nuvarande lokalerna möjliggör inte en sådan ökning, därför behöver verksamheten nya lokaler i ett centralt läge. I anslutning till skolan placeras också en engelsk enhet för småbarnspedagogik och en morgon- och eftermiddagsklubb. Utifrån en behovsutredning som godkändes i stadsstyrelsen 15.8.2022 § 335 utarbetades en projektplan enligt vilken den internationella skolan flyttar till hyreslokaler i fastighetsaktiebolaget Kiinteistö Oy Lemminkäisenkatu 30 på adressen Untamogatan 2, Kuppis.

Ssn § 321

Tf. lokalchef Pauliina Karjalainen, tf. lokalförvaltningschef Eemeli Myllärinen och projektchef Tommy Gustafsson 25.8.2023:

Projektplanen för Åbos internationella skola grundar sig på en lokalbehovsutredning som stadsstyrelsen godkände 15.8.2022 § 335. Utifrån behovsutredningen har man i projektplanen utrett den internationella skolans och den engelska småbarnspedagogikens lokallösningar i lokalerna vid Untamogatan 2. Projektplanen har utarbetats utifrån ett föravtal mellan Hemsö och Åbo stad (ssn 15.8.2022 § 335). Utlåtanden om projektplanen har begärts av användarparternas nämnder (nämnden för fostran och undervisning och idrottsnämnden). Efter att nämnderna kommit med utlåtanden föreläggs projektplanen för behandling i stadsstyrelsen.

Projektplanen utarbetades av företrädare för Åbo stads lokalitetstjänster och husteknikexperter, den internationella skolans rektorer och företrädare för stadens småbarnspedagogiska verksamhet och morgon- och eftermiddagsverksamhet.

Avsikten är att öka antalet elever inom den grundläggande utbildningen vid Åbos internationella skola från 250 till cirka 450 elever. I skolans nuvarande lokaler i Kråkkärret är en sådan ökning inte möjlig. Skolans elever kommer från olika ställen i Åbo och de närliggande kommunerna, vilket innebär att den nya skolan ska ligga intill goda trafikförbindelser och vara lätt att nå.

​Tanken är att också placera en engelsk enhet för småbarnspedagogik med 90 platser och morgon- och eftermiddagsverksamhet med 50–60 platser i anslutning till skolan. Genom att placera en enhet för småbarnspedagogisk verksamhet i anslutning till den grundläggande utbildningen följer man samma princip som i andra skolor där förskolor och lokaler för småbarnspedagogik planeras i anslutning till skolorna.

På basis av omfattande servicenätundersökningar, diskussioner och gemensam beredning uppnåddes ett lösningsförslag i behovsutredningsfasen enligt vilket Åbos internationella skola placeras i Åbo vetenskapspark i Kuppis. Byggandet av en skola i området skulle öka de befintliga nätverken och kompetensklustren i området. Hur familjen till en sakkunnig som på grund av arbete flyttar till Åbo beaktas då familjen bosätter sig i området spelar en avgörande roll för att familjen permanent ska stanna kvar i regionen. Mot denna bakgrund främjar en ökning av skolans kapacitet och dess läge i Vetenskapsparken tillväxten av Åbo stads och ekonomiska regions näringsliv och konkurrenskraft.

Placeringsplatsen som föreslås för den internationella skolan och som stadsstyrelsen godkänt är Åbo yrkeshögskolas befintliga lokalhelhet vid Untamogatan 2. Fastigheten ägs av Kiinteistö Oy Lemminkäisenkatu 30 som ägs av Hemsö Suomi Oy. För tillfället används och hyrs fastigheten av Åbo yrkeshögskola och stadens HUX-utbildning. Grannfastigheten ägs av Åbo yrkeshögskola. Fastigheten används av Turun Koneteknologiakeskus Oy. I behovsutredningsfasen uppskattades att fastigheten är tillräckligt stor för den planerade verksamheten.

På fastighetens tomt gäller detaljplan nr. 853 32/1999 som godkändes 29.5.2000. I detaljplanen är tomten ett kvartersområde YO-1 som betjänar undervisningsverksamhet där även produktions- och forskningsverksamhet får placeras. Placeringen av den grundläggande utbildningen, enheten för småbarnspedagogisk verksamhet och morgon- och eftermiddagsverksamheten på tomten och i fastigheten kräver inga ändringar i detaljplanen.

Tunturi-byggnadens äldsta del med fyra våningar vid Untamogatan 2 byggdes 1952 som namnet antyder till en cykelfabrik. Den senaste ombyggnaden av byggnaden och dess flyglar ägde rum 2019 då lokalerna omvandlades till Åbo yrkeshögskolas undervisningslokaler. I samband med en sanering 2019 förnyades byggnadens ventilationssystem, avlägsnades skadliga ämnen och förnyades alla fönster. De tidigare åtgärderna presenteras noggrannare i projektplanen.

En omvandling av lokalernas användningsändamål från yrkesutbildning till grundläggande utbildning och småbarnspedagogisk verksamhet kräver lokalarrangemang och hustekniska ändringar. I samband med projektplaneringen preciserades lokalprogrammet och man lade till en cirka 240 m² stor gymnastiksal som bättre lämpar sig för grundläggande utbildning. Före det utreddes användningsgraden för idrottslokalerna i näromgivningen i samarbete med idrottstjänsterna. De närliggande idrottslokalerna används redan i nuläget till sin fulla kapacitet av de andra skolorna i näromgivningen.

Bruksarean i lokalprogrammet ökade från cirka 4.390 m² i behovsutredningsfasen till 4.883 m². Ökningen kan anses som rimlig med tanke på att den inbegriper en tillräckligt stor gymnastiksal och lokalerna byggs i den existerande byggnaden. Lokalprogrammet omfattar lokaler inklusive stödlokaler som behövs av den grundläggande utbildningen, småbarnspedagogiken samt morgon- och eftermiddagsverksamheten.

Beaktande av verksamheten i planeringen

Gårdsområdet används för tillfället främst för bilparkering. Gården omvandlas till ett lek- och motionsområde som lämpar sig för skol- och daghemsbruk. Uteområdets bullernivå förutsätter en bullervägg mellan gården och gatuområdet enligt en expertundersökning och en expertrapport. I gårdsplaneringen beaktas dessutom grannbyggnadernas verksamhetsbehov, vilket innebär att en del av gården måste också i fortsättningen kunna användas som trafikled. Hälsovårdsmyndigheten konsulterades angående gårdsdimensioneringens tillräcklighet. En gårdsplanerare anlitades för projektet och med hjälp av en preliminär plan säkerställdes att målen uppnåddes. Daghemmets gårdsplan är 865 m² stor och skolans inhägnade gårdsplan 1.731 m². Enligt hälsovårdsmyndighetens utlåtande är gårdsplanen tillräckligt stor med hänsyn till omständigheterna.

​Lokalerna planeras med beaktande av olika elever och flexibla undervisningsarrangemang. Mångsidiga och omvandlingsbara lokaler möjliggör olika och olika stora gruppers arbete. I planen beaktas tillgängligheten också ur sinnestillgänglighetens synvinkel (belysning, ljudisolering och akustik) . I skolan planeras lokaler för undervisning och skolhälsovård, ett eget servicekök i enlighet med stadens kökskoncept samt undervisningslokaler för handarbete, musik, bildkonst, hushållslära och naturvetenskapsämnen.

Från alla undervisningslokaler finns en förbindelse åtminstone till den intilliggande undervisningslokalen. På så sätt är det möjligt att lärare undervisar parvis och det finns alltid åtminstone två utrymningsvägar från lokalen.

Elevvårdslokalerna i den äldre delens andra våning har tydligt avgränsats för att skydda integriteten. Lokalerna är centralt belägna och lätta att nå såväl för skolelever som för utomstående, t.ex. vårdnadshavarna.

Lokalprogrammet som genomförs

Enhet

Lokaltyp

m² bruksyta

Grundskolan

Undervisningslokalerna

1438

450 platser (9 x 2 grupper)

Ämnesundervisningens lokaler

832,5

 

Elevvården

156

 

Förvaltningen

366

 

Gemensamma utrymmen

1168,5

 

Sammanlagt

3961

Morgon- och eftermiddagsverksamheten 50–60 platser

Egna lokaler (utnyttjar också den grundläggande undervisningens lokaler)

69,5

Småbarnspedagogiska verksamheten

Tamburer

129

90 platser (4 grupper)

Enhet med två grupper

159,5

 

Enhet med två grupper

144

 

Gemensamma utrymmen

289

 

Sammanlagt

721,5

Gemensamma arbetslokaler

Arbetslokaler

130,5

Alla funktioner sammanlagt, bruksyta m²

 

4883

 

Lägenhetsytan dvs. hyresytan är 6.485 m². I ytan ingår korridorer, entréhallar och trappor som kopplar lokalerna och våningarna samman med varandra.

Tekniska mål

I projektet ansöks om ett BREEAM-certifikat för byggnaden med hjälp av vilket man säkerställer att ansvarsfullhetsmålen för byggnaden uppnås.

Hustekniken har förnyats i stor utsträckning i samband med den föregående ombyggnaden, därför har man i projektplanen strävat efter att bevara så mycket som möjligt av den befintliga tekniken.

Dessutom styrdes projektplaneringen av målet om att bevara befintliga lokaler i den mån de som sådana kan betjäna skolans behov.

Byggnaden är i gott skick och lokaländringarna som genomförs syftar till att bevara så många befintliga konstruktioner som möjligt så att slöseri med resurser undviks.

Kvalitetsnivån på den tekniska planeringen har utgått från följande:

- Ett gott byggnadssätt

- Inneluftsklassificering S3

- Renlighetsklass P1

- Materialutsläppsklass M1

- Verksamhetsmässiga krav som fastställts av hyrestagaren (Åbo stad)

Kostnadseffekter

​Hyran för lokalerna för den internationella skolans grundläggande utbildning är i nuläget cirka 512.000 €/år. Hyran består av intern hyra som uppgår till 197.845 €/år och extern hyra till Åbo universitet som uppgår till 314.240 €/år.

​Den nya lokalhyran kommer att inbegripa förutom hyrorna för lokalerna för grundläggande utbildning även hyrorna för småbarnspedagogik och morgon- och eftermiddagsverksamhet.

​Den totala hyran i hyresanbudet uppgår till 145.912,50 €/månad plus den mervärdesskatt som gäller vid tidpunkten i fråga. I förhållande till hyresytan på 6.485 m² ligger lokalhyran 22,50 €/m²/månad inom den uppskattade hyran 20–25 €/m²/månad i behovsutredningen. Årshyran är 1.750.950 €. Hyrestiden är 20 år. Jämfört med de nuvarande lokalerna har lokalerna som tas upp i projektplanen dimensionerats för ett nästan dubbelt så stort elevantal. Lokalerna är nya och motsvarar skolans och småbarnspedagogikens verksamhetsmässiga behov bättre än de nuvarande lokalerna.

​Kostnaden per elev för skolans grundläggande utbildning var cirka 9.976 €/elev/år under 2022 (bortsett från lokalhyrorna), och de totala utgifterna uppgick till cirka 2.140.000 € (bortsett från lokalhyrorna).

​Då antalet elever ökar från cirka 250 elever till 450 elever ökar den totala kostnaden för skolans grundläggande utbildning med cirka 1.740.000 € och de nya totala utgifterna uppgår till cirka 3.915.000 €/år, under förutsättning att de andra kostnaderna, såsom kostnaderna för stöd- och måltidstjänster, ökar i förhållande till det ökade elevantalet och undervisningen produceras av en utomstående serviceproducent såsom i nuläget.

​Under antagande att småbarnspedagogiken produceras som en köpt tjänst och den genomsnittliga servicesedelkostnaden är 1.060 €/månad/barn, kan man uppskatta att kostnaden för 90 barn uppgår till cirka 95.400 €/månad och 1.144.800 €/år.

​Morgon- och eftermiddagsverksamheten beställs antagligen av en privat tjänsteproducent. I projektplanen anges 50–60 platser för dimensioneringen.

​Kostnad per plats i morgon- och eftermiddagsklubben:

​Enligt hyresavtalet står hyresgästen för renhållningskostnaderna. Städningskostnaderna inbegriper underhållsstädning och en årlig grundstädning samt fönstertvätt, kostnaden uppskattas vara 2,2 €/m²/månad à cirka 14.300 €/månad.

Hyresgästens anskaffningsreserveringar

​Hyresgästens anskaffningar kommer att uppgå till cirka 1,1 miljoner euro. Separata beslut om dessa anskaffningar fattas för varje enhet/ansvarsområde efter att projektplanen godkänts. Största delen av anskaffningarna gäller lös egendom, men en del av de fasta anläggningarna som tas upp i hyresavtalet räknas med i hyresgästens anskaffningar.

​Anskaffningarna gäller möbler, maskiner som används vid teknisk slöjd, utrustning för passerkontroll och renhållning, en reservkraftsgenerator och ett konstnärligt element.

Egentliga Finlands välfärdsområdes engagemang i lokalerna

​Ansvaret för elevvården i Åbo stads skolor har övergått till Egentliga Finlands välfärdsområde och enligt stadens och Varhas samarbete betalar Varha hyra till staden för de lokaler som den använder. Varha kommer att vara underhyresgäst i lokalerna. Varha betalar inte hyrorna direkt till hyresvärden då staden hyr lokalerna, utan till Åbo stad.

​För varje elevvårdslokal i det kommande hyresprojektet ska ett hyresförslag upprättas och godkännas av Varha innan projektplanen godkänns.

​Hyresförslaget gällande den internationella skolans elevvårdslokaler skickas till Varha i det skede då stadens nämnder hörs. Antalet kvadratmeter som Varha använder och som ökat/preciserats i projektfasen är villkorliga innan Varhas behöriga organ har fattat ett beslut.

Måltidtabell

​- Hyresavtalet undertecknas 8/2023

-​​ Utredningsplanering 9/2023–5/2024

- Ansökan om bygglov lämnas in 3/2024

-​​ Byggande 9/2024–10/2025

-​​ Användarens möbler och inflyttning 11–12/2025

-​​ Verksamheten inleds 1/2026

Andra påverkande faktorer

​Efter att hyresavtalet undertecknats har hyresgästen rätt att under utredningsplaneringen säga upp hyresavtalet med en 1 månads uppsägningstid under 6 månaders tid. Staden förbinder sig till planeringskostnaderna för projekt som genomförs under denna tidsperiod och vars kostnader uppgår till högst 500.000 €.

​Projektets tidtabell påverkas också av skolan Varissuon koulus tidtabeller för ersättande lokaler. Skolan verkar för tillfället i tredje våningen vid Untamogatan 2. Inom projektet har man identifierat och uppmärksammat en eventuell försening av projektstarten.

​Beslut om en eventuell fortsatt användning av den internationella skolans nuvarande lokaler i Kråkkärret kommer att fattas separat. I diskussionerna kring en fortsatt användning av lokalhelheten måste beaktas att lokalerna kräver en grundläggande renovering.

Tidigare beslut och utlåtanden om projektplanen

Stadsstyrelsen 15.6.2015 § 249

​Stadsstyrelsen antecknade projektplanen för kännedom och begärde nämnden för fostran och undervisning och idrottsnämnden lämna utlåtanden så att nämnden för fostran och undervisning också tar ställning till den internationella skolans kostnader i det fall att verksamheten ordnas som en del av stadens egen verksamhet.

Dessutom beslutade stadsstyrelsen att man under den fortsatta beredningen av ärendet överväger om idrottslokaler kan placeras i bollhallens eventuella tillbyggnad.

Nämnden för fostran och undervisning 20.6.2023 § 79

Nämnden för fostran och undervisning konstaterade i sitt utlåtande till stadsstyrelsen att den för sin del godkänner projektplanen och föreslår att staden säger upp sitt avtal med Åbo universitet om produktionen av den internationella skolans undervisningstjänster från och med 1.8.2025 till den del det gäller ordnandet av internationell undervisning för de 250 eleverna i Kråkkärret.

Innan ett slutligt beslut om produktionssättet fattas ska man dessutom utreda kostnadsstrukturen för andra internationella skolor i Finland och ta hand om förutsättningarna för en eventuell överlåtelse av rörelse samt be Åbo universitet komma med ett utlåtande om verkningarna av arrangemangen kring en eventuell överlåtelse av rörelse.

Idrottsnämnden 22.8.2023 § 84

Idrottsnämnden godkände för sin del projektplanen för Åbos internationella skola och beslutade att lämna ett utlåtande till stadsstyrelsen där den utförligt tog ställning till bl.a. stadsstyrelsens beslut om att utnyttja Kuppis bollhall för skolans idrottsbruk:

”I projektplanen föreslås att idrottslokalerna lätt kan avgränsas för kvällsbruk. Om idrottslokalerna kommer att omfattas av idrottstjänsternas bokningar, önskar vi att idrottstjänsterna involveras i genomförandeplaneringen. Högklassiga idrottsförhållanden förutsätter dessutom resurser för underhåll i idrottstjänsternas budget så att förhållandena kan underhållas och erbjudas kommuninvånarna med hög användningsgrad året runt.

Den internationella skolan kan utnyttja bollhallen i sin idrottsundervisning, men det är skäl att beakta att bollhallens användningsgrad är hög om dagarna, eftersom närliggande skolor och Idrottsakademin använder lokalerna för gymnastiklektioner och träningsturer. I bollhallen ordnas dessutom evenemang, vilket innebär att regelbundet återkommande hallturer inte kan erbjudas eftersom evenemangen prioriteras före träningsturer. I bollhallen skulle t.ex. det 190 m² stora gymmet/lokalen för kompletterande träning kunna användas för idrottsundervisning. Då flera skolor använder idrottslokalerna i Kuppisområdet kan servicehelheten för fostran och undervisning samordna dagsanvändningen och på så sätt eventuellt effektivisera användningen av lokalerna.

Om den internationella skolan utnyttjar Kuppis bollhall i sin idrottsundervisning ska uppmärksamhet fästas vid utrustningen i skolans idrottslokaler så att lokalerna kompletterar varandra och ger mångsidiga idrottsförhållanden för såväl den småbarnspedagogiska verksamheten som den grundläggande utbildningen. I skolans idrottslokaler kan planeras bl.a. helheter som utvecklar olika motoriska färdigheter, eftersom idrottslokalernas storlek inte möjliggör fullskaliga spelplaner. Gällande idrottslokalerna i skolbyggnaden ska beaktas utomstående dags-, kvälls- och veckoslutsbruk. Dessutom ska en serviceväg till idrottslokalerna planeras så att eventuella fotbollsmål och madrasser kan föras in i salen.

Utöver den internationella skolans motionsförhållanden inomhus och utomhus ska man i den fortsatta planeringen beakta motionsmöjligheterna i skolans andra lokaler. I skolans lokaler kan t.ex. placeras olika områden som uppmuntrar till motion, såsom pingisbord eller klätterstenar.”

Lokalitetstjänsterna vid Egentliga Finlands välfärdsområde, 25.8.2023

Varha förbinder sig till elevvårdslokalerna i projektplanen för följande lokalers del: hälsovårdare, psykolog, kurator, väntrum, handikapptoalett, vilorum. Lokalernas sammanlagda yta är 91 m². Lokalitetstjänsterna vid Varha anser att lokalerna i projektplanen är verksamhetsmässigt sett väl placerade och dimensionerade, men att också psykologrummet ska utrustas med ett handtvättställ så att lokalen vid behov också kan användas som ett mottagningsrum för ytterligare en hälsovårdare.

Bilaga 1Projektplanen för Åbo internationella skola 24.4.2023

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 189

Bilaga 1Projektplanen för Åbo internationella skola 24.4.2023

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar

BeslutFörslaget godkändes.

Dessutom beslutade man underrätta stadsstyrelsen i enlighet med 169 § i förvaltningsstadgan om den kläm som Laivoranta understödd av Karjalainen lämnade under diskussionen.

Framlagd kläm

​Laivoranta lämnade understödd av Karjalainen följande kläm:

”Centerns fullmäktigegrupp föreslår i form av en kläm att man vid genomförandet av beslutet överväger att skaffa lokalerna för ett stadsägt bolags räkning. I och med att vi håller på att förbinda oss till ett 20 års hyresavtal och efter det sannolikt till ett långvarigt bruk, är det ekonomiskt förnuftigare att skaffa egna lokaler än att hyra lokalerna. Detta är fallet med tanke på att lånet för en ny fastighet som byggts helt med lånemedel kan även med de nuvarande räntorna som staden betalar amorteras nästan inom 20 år genom att amortera lånet med det belopp som årligen blir kvar av kapitalhyran efter att räntan betalats.


Bilagor:

Sfm § 189
Bilaga 1:Turun kansainvälisen koulun hankesuunnitelma 24.4.2023 / Projektplanen för Åbo internationella skola 24.4.2023