Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen29714.08.202316
Stadsfullmäktige17121.08.202315

2051-2023 (00 01 02, 12 05 02)

Svar på fullmäktigeledamot Taru Pätäris m.fl. motion Anställd med romsk bakgrund till ungdomstjänsterna

Sammandrag:

ullmäktigeledamot Taru Pätäri m.fl. har väckt en motion gällande anställning av en person med romsk bakgrund till ungdomstjänsterna. I den bakgrundsutredning som genomfördes med anledning av motionen identifierades behov med anknytning till handledning av de romska ungdomar som bor i Åbo samt betydelsen av samarbete med det romska samfundet. För att kunna anställa en person med romsk bakgrund behövs ökade personalresurser inom ungdomstjänsterna.

Ssn § 297

Förändringsdirektör Anu Parantainen, chef för ungdomstjänster Oskari Orvasto och ungdomssekreterare Anna Kivilä:

Fullmäktigeledamot Taru Pätäri m.fl. har vid stadsfullmäktiges sammanträde 13.03.2023 § 66 väckt en motion gällande anställning av en person med romsk bakgrund till ungdomstjänsterna.

Bakgrundsutredning och nuläge

Ungdomstjänsterna inledde en bakgrundsutredning med anledning av motionen. I bakgrundsutredningen tog man del av de praktiska lösningar som andra kommuner har genomfört gällande väflärden bland ungdomar med romsk bakgrund. Därtill stod man i kontakt med Åbo stads Rokki-projekt samt Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland för att utreda olika behov kring arbetet med romer. Därtill genomfördes en bakgrundsutredning under De Unga 2023-dagarna då det gäller delaktighet och möten med romska ungdomar. Även Åbo stads rekryteringspraxis utreddes.

I de exempelkommuner som nämnts i motionen utförs arbetet med romska ungdomar bland annat genom organisationsarbete eller genom externt finansierade utvecklingsprojekt. Förankring av verksamheten som en del av bastjänsterna är en utmaning i projekten. Inom ramen för Rokki-projektet som genomfördes i Åbo stad och sedermera överfördes till välfärdsområdet VARHA observerades att en anställd borde komma från samfundet utanför Åbo för att den anställdas fritid och arbete ska kunna avgränsas. Kunderna tog en anställd med romsk bakgrund väl emot och den anställda fick en god kontakt särskilt med föräldrar med romsk bakgrund.

Utöver en anställd med romsk bakgrund är det också viktigt att ge romska ungdomar möjlighet att ta upp frågor med en icke-romsk person för att lättare kunna behandla frågor av olika slag. En anställd i Rokki-projektet konstaterade också att bristen på professionell synvinkel i kundarbetet innebär en utmaning vid anlitande av erfarenhetsexperter.

Behovet för arbete med romer har ökat framför allt bland ungdomar. Romska ungdomar söker inte till studier på andra stadiet, de saknar förebilder och bristen på framtidsutsikter finns närvarande. Även användningen av berusningsmedel och kriminaliteten samt gängbildningen har ökat bland romska ungdomar i Åboregionen.

Som axplock från expertinlägg som framfördes under De Unga 2023-dagarna lyftes fram bland annat de romska ungdomarnas delaktighet. Bland upplevelserna betonas de ungas behov av att delta i planeringen av verksamheten så att tjänsten ska kunna upplevas som ”egen”. Delaktighet spelar också en stark roll i ungdomsarbetet. Därtill lyftes fram vikten av att kommunicera om de tjänster som finns tillgängliga för ungdomar samt vikten av att anlita nyckelpersoner som är bekanta i samfundet.

Inom ungdomstjänsterna ordnas för tillfället riktad verksamhet för romska ungdomar under lördagskvällar på Pansio ungdomsgård där verksamheten ordnas av föreningen Turun seudun romanit. Ungdomstjänsternas verksamhet är i allmänhet riktad till alla barn och unga oberoende av bakgrund och med beaktande av specialbehov hos barn och unga som kommer från mångkulturella familjer.

Principerna för trygga utrymmen följs i all verksamhet som ungdomstjänsterna ordnar. Verksamheten grundar sig på gemenskap och delaktighet. I ungdomsarbetet utnyttjas metoder med vilka man kan främja likabehandling, delaktighet, integration, växelverkan mellan olika kulturer, förståelse för olikhet och respekt för mångfald.

Rekryteringspraxis i Åbo stad

Åbo stad använder anonym rekrytering vars syfte är att främja jämlika möjligheter att sysselsätta sig och minska eventuella fördomar eller diskriminering i rekryteringsprocesser. I rekryteringen skulle en persons romska bakgrund vara en grund som gäller den enskilde som person på grund av vilken en person inte kan diskrimineras eller gynnas. Diskrimineringslagen förbjuder detta.

Det är också viktigt att beakta att positiv särbehandling inte har skrivits in i Åbo stads plan för likabehandling för tillfället. I rekryteringen däremot kan man ändå betona kännedom om den romanska kulturen eller andra omständigheter som är motiverade med tanke på skötseln av uppgiften.

En anställd inom Rokki-projektet observerade också att det inte för tillfället finns en enda rom som utbildat sig för ungdomsbranschen i Åboregionen. Överhuvudtaget är det få ungdomar i det romska samfundet som söker till fortsatta studier.

Eventuella lösningar

Åbo stad har beviljats projektet Nuorisotyöllä turvallisempi Turku, 2023-31.12.2024 (Ung. Ett tryggare Åbo genom ungdomsarbete) som finasieras av Undervisnings- och kulturministeriet. Syftet med projektet är att skapa ny kompetens inom Åbo stads ungdomsarbete och hos dess samarbetspartner. Genom att anlita erfarenhetsexperter vill man dessutom öka personalens mångfald inom Åbo stads ungdomstjänster samt öka förståelsen för mångfalden i kundkretsen. Antagandet är att ungdomarna förankrar sig i verksamheten bättre då de möter en erfarenhetsexpert som hör till samma åldersklass och kulturella bakgrund.

I diskussioner om erfarenhetsexperternas målgrupper kommer man som ett alternativ att lyfta fram ungdomar med romsk bakgrund. Ungdomsarbete utförs av experter inom ungdomsarbetet i Åbo stad så att ungdomsarbetaren tillsammans med erfarenhetsexperten skulle göra det möjligt att stödja de romska ungdomarnas välfärd.

Ungdomstjänsternas synvinkel på handledningen till studierna och arbetslivet består av planering av skol- och arbteslivsfärdigheter samt planering av framtida studie- och arbetslivsstigar. Samarbetet särskilt med andra stadiets yrkesstudier och arbetslivstjänsterna är aktivt. Vid kartläggning av arbetslivsstigar beaktas olika kulturella bakgrunder och målgrupper i kontaktytorna för olika tjänster även i fortsättningen.

För tillfället är resurserna i personalplanen bundna till verksamheten som riktas till ungdomar i olika ansvarsområden inom ungdomstjänsterna. Av den anledningen är det inte möjligt att med nuvarande resurser anställa en person med romsk bakgrund. För att man ska kunna anställa en person som har kännedom om den romska kulturen förutsätts ökade personalresurser och anslag eller att en lämplig vakans ledigförklaras och att en person som uppfyller behörighetsvillkoren kan hittas.

Tilläggsmaterial 1​Fullm. Taru Pätäris m.fl. motion:​ Anställd med romsk bakgrund till ungdomstjänsterna (på finska)​

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 171

Tilläggsmaterial 1​Fullm. Taru Pätäris m.fl. motion:​ Anställd med romsk bakgrund till ungdomstjänsterna (på finska)​

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.