Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen29414.08.202313
Stadsfullmäktige17021.08.202314

3797-2020 (10 03 02, 02 08 02, 10 02 03, 02 08 00)

Godkännande av genomförandeplanen för Åbo musikhus och övergång till genomförandefasen, investeringsbeslut

Sammandrag:

För stadsfullmäktige föreslås att genomförandeplanen för Åbo musikhus och bilagorna som lagts fram godkänns. Alliansen övergår efter det till genomförandefasen. Stadsfullmäktige befullmäktigar kanslichefen att godkänna alliansens beställning av genomförandefasen med bilagor. De totala allianskostnaderna som föreläggs fullmäktige för godkännande uppgår till 90.544.178 euro (moms 0 %) (byggnadskostnadsindex 3/2023) och motsvarar efter indexjustering den totala kostnadsberäkningen som lades fram i slutet av projektplaneringsfasen. Målkostnaden för projektet, som varken omfattar beställarens riskreservering, beställarens byggherrekostnader eller bonuspool, uppgår till 80.388.112 euro (moms 0 %).

Ssn § 294

Direktör för stadsbyggande, ordförande i ledningsgruppen för alliansen för Åbo musikhus Kimmo Suonpää, ledande stadsjuristen Laura Klami och stadsjurist Riikka Lehtimäki:

Färdigställande av genomförandeplanen för Åbo musikhus

Genomförandeplanen för alliansprojektet för Åbo musikhus Fuga har blivit klar. Målet med alliansens utvecklingsfas är att utarbeta en projektplan för Åbo musikhus, tekniska planer, en kostnadsberäkning, tidtabeller för olika faser, en analys av risker och möjligheter och skapa en uppsättning av mätare för projektet.

Utvecklingsfasen har delats in i två faser: projektplaneringsfas och genomförandeplaneringsfas. Genomförandeplanen med bilagor som nu föreläggs för beslut beskriver hur alliansen arbetar samt principerna för att uppnå den verksamhetsnivå som gemensamt överenskommits mellan beställaren och alliansgruppen. I genomförandeplanen har sammanställts alla arbetssätt, verktyg och anvisningar som är väsentliga för projektet och som bidrar till att de överenskomna målen uppnås. I genomförandeplanen beskrivs också den förgrund som kan användas för att följa upp, mäta och rapportera om verksamhetsnivån.

Åbo musikhus Fuga är ett mångsidigt, högklassigt och upplevelserikt musikhus i hjärtat av staden. Det är också Åbo filharmoniska orkesters hem. Musikhuset erbjuder akustiska förhållanden i världsklass för framförande av orkestermusik samt en modern omvärld för ordnande av mångsidiga evenemang och för att nå olika publikgrupper. Musikhuset är en öppen och aktiv plats för alla stadsbor och för inhemska och utländska besökare.

​ När det gäller publik- och bakgrundslokaler uppfyller Musikhuset kraven på högklassig musikverksamhet både nu och i framtiden.

Målkostnad och totalkostnad

De totala allianskostnaderna som föreläggs fullmäktige för godkännande uppgår till 90.544.178 euro (moms 0 %) (byggnadskostnadsindex 3/2023) och motsvarar efter indexjustering den totala kostnadsberäkningen på 89.014.550 euro (moms 0 %) som lades fram i slutet av projektplaneringsfasen.

Målkostnaden för projektet, exklusive beställarens riskreservering, beställarens byggherrekostnader och bonuspool, uppgår till 80.388.112 euro (moms 0 %) inklusive kostnaderna i utvecklingsfasen som serviceproducenten redan har fakturerat, uppskattade kostnader i genomförandefasen (moms 0 %) och alliansens riskreservering. I målkostnaden ingår serviceproducentens kostnader som ersätts och arvode. I målkostnaden ingår dessutom uppgifter och reserveringar som hör till serviceproducentens ansvarstid efter byggfasen. Efter en granskning av prisnivån motsvarar detta målkostnaden på 79.041.000 euro (moms 0 %) (byggkostnadsindex 8/2022) som meddelades i slutet av projektplaneringsfasen.

Indexjusteringar görs årligen under genomförandefasen med prisnivån/poängtalet för juni. Totalkostnaden omfattar kostnaderna som uppstår i utvecklings- och byggfasen och den därpå följande ansvarstiden utökat med beställarens byggherrekostnader, bonuspool och riskreservering.

Godkännande av genomförandeplanen och övergång till genomförandefasen

Genomförandeplanen godkänns av stadsfullmäktige. Gällande övergången till genomförandefasen görs en beställning av genomförandefasen. Efter det övergår projektet till genomförandefasen där parterna Åbo stad, Hartela Länsi-Suomi Oy, PES-Arkkitehdit Oy och WSP Finland Oy utarbetar en genomförandeplan för projektet.

Genomförandefasen inbegriper byggande och tagande i bruk samt den ansvarstid som följer efter dessa.

Tidigare beslut

Behovsutredning

Stadsstyrelsen beslutade 27.5.2019 § 228 att godkänna lokalbehovsutredningarna av en grundläggande renovering av konserthuset och en nybyggnad. Samtidigt beslutade stadsstyrelsen att man övergår till projektplaneringsfasen för konserthuset enligt modellen för nybyggnadsalternativet. Stadsstyrelsen beslutade att platsalternativen för nybyggnaden som ersätter Åbo konserthus föreläggs stadsstyrelsen för beslut i samband med beredningen av projektplanen. Gällande fastigheten vid Aningaisgatan 7–9 inleds en tomtöverlåtelsetävling som grundar sig på ett samrådsförfarande så att nettokostnaden för det nya konserthuset som bildas till följd av överlåtelsen är känd senast i det skede då projektplanen godkänns.

Plats

Stadsstyrelsen beslutade 6.4.2020 § 142 att Åbo nya konserthus ska ligga på Självständighetsplan vid Åura ås östra strand, att en detaljplaneändring gällande objektet inleds omedelbart, att man vid upphandlingen använder alliansmodellen och att upphandlingskriterierna, upphandlingsprocessen och beställarens mål och budget bereds separat för godkännande i stadsstyrelsen.

Beställarmålen gällande nybyggnadsprojektet, alliansen och budgeten för beredningsfasen

Stadsstyrelsen beslutade 8.6.2020 § 249 inleda alliansupphandlingen av Åbo konserthus. Stadsstyrelsen har uppsatt beställarmål som styr alliansbildandet och den fortsatta planeringen. Dessutom har den fastställt lämplighetskraven på och urvalsgrunderna för allianspartnern samt jämförelsegrunderna för de slutliga anbuden. Stadsstyrelsen godkände en budget på 160.000 € för projektets beredningsfas, vilken inbegriper 75.000 € för arvoden som utbetalas för förslag och 85.000 € för konsulteringskostnader o.d. kostnader. Stadsstyrelsen har vidare konstaterat att den slutliga projektplanen och den därtill hörande målkostnaden föreläggs fullmäktige för beslut i det skede då projektplanen godkänns så att investeringsbeslutet och övergången till genomförandefasen äger rum efter att detaljplanen vunnit laga kraft.

Efter stadsstyrelsens beslut beslutade stadsdirektören 25.9.2020 § 229 att avbryta upphandlingen av nybyggnadsprojektet och att inleda det på nytt. Lämplighetskraven preciserades så att helheten som kraven bildar uppfyller de konkurrensfrämjande mål som tas upp i upphandlingslagen.

Vidare beslutade stadsdirektören 11.11.2020 § 271 att budgeten för beredningsfasen av nybyggnadsprojektet för Åbo konserthus höjs med 165.000 euro så att höjningen inte påverkar projektets totala kostnader och målpriset inte höjs.

Upphandlingsbeslut och godkännande av alliansavtalet

Stadsfullmäktige beslutade 18.10.2021 § 234 att gruppen Harmonia (Hartela Länsi-Suomi Oy, PES-Arkkitehdit Oy, WSP Finland Oy ‒ namngiven underleverantör Laidun-design Oy), som fick flest poäng för sitt anbud, vinner anbudsförfarandet gällande Åbo konserthus. Stadsfullmäktige godkände samtidigt alliansavtalet för Åbo konserthus och beslutade att projektplaneringsfasen för konserthuset inleds.

Detaljplaneändring och tomtindelning/ändring av tomtindelning

Förslaget till detaljplaneändring godkändes i stadsfullmäktige 14.3.2022 § 45. Om planförslaget inlämnades fyra besvär till Åbo förvaltningsdomstol. Åbo förvaltningsdomstol meddelade sitt avgörande 30.11.2022, H2010/2022. Åbo förvaltningsdomstol förkastade besvären om detaljplanen för Åbo nya konserthus och ansåg i sitt beslut att Åbo fullmäktiges beslut gällande detaljplanen är lagenligt. Förvaltningsdomstolens beslut överklagades hos högsta förvaltningsdomstolen, men högsta förvaltningsdomstolen beslutade 26.1.2023 att den inte granskar ansökan om besvärstillstånd. Ansökan om besvärstillstånd anlände för sent och granskades därför inte.

Godkännande av projektplanen för Åbo musikhus

Åbo fullmäktige beslutade 14.11.2022 § 233 att godkänna projektplanen för musikhuset och att man inom alliansen övergår till genomförandeplaneringsfasen. Dessutom befullmäktigade fullmäktige kanslichefen att godkänna beställningen av genomförandeplaneringsfasen. Samtidigt beslutade fullmäktige att som en ändring i omfattningen enligt alliansavtalet beställa byggande av takvärlden, anskaffning av reservkraftaggregatet, anskaffning av scentekniken samt flyttning av transformatorn, vars preliminära kostnadskalkyl uppgår till 6.267.000 euro. Omfattningsändringen godkändes på det villkor att den inte ökar den totala investeringsbudgeten under ekonomiplaneperioden och att takvärlden som ingår i omfattningsändringen är öppen för alla kommuninvånare även andra tider än under de tillställningar som ordnas i musikhuset. Fullmäktige beslutade att godkänna det totala kostnadsförslaget för musikhusprojektet på 89.014.550 euro (byggnadskostnadsindexet 8/2022) inklusive ovan nämnda ändringar i omfattningen. Därtill beslutade stadsfullmäktige att man under den fortsatta planeringen säkerställer att målen för den mångsidiga musikverksamheten uppfylls och att det totala kostnadsförslaget för projektet kopplas till byggnadskostnadsindexet på förslag av alliansens ledningsgrupp.

Konserthusets läktare är dimensionerad för cirka 1 300 personer. Den stegvis justerbara scenen dimensioneras för minst 95 musiker. Till salen planeras en sänkbar del som fungerar som en orkestergrop och en utvidgad scen. Konsertsalstekniken är mångsidig och högklassig.

Till konserthuset planeras en allaktivitetssal med ett plant golv som dimensionerats för cirka 315 åskådare och som lämpar sig för mångsidig musikverksamhet och fungerar också som övningssal för orkestern.

I lokalprogrammet har beaktats de egenskaper som krävs av övnings-, publik- och personalutrymmen, receptionstjänster och en butik, ett café/en restaurang samt behoven för logistik och lagring.

Nyckelmål för projektet är:

- Konserthus med mångsidiga funktioner​

- Akustik i toppklass​

- Högklassig arkitektur​

- Förstklassig kundupplevelse och inspirerande arbetsmiljö​

- Trygga och sunda lokaler samt förmånliga driftskostnader​

- Koldioxidsnålt och energieffektivt​

- Byggnadens livscykel 100 år​

- Tryggt genomförande och fuktighetshantering​

- Konserthuset tas i bruk enligt tidtabellen​

- Målkostnaderna uppnås​

Beaktandet av målen för projektet i projektplaneringsfasen har beskrivits i bilaga 11 i projektplanen, planering av beställarmålen enligt TVD.​

I projektplaneringsfasen har man också granskat projektet ur riskhanteringens synvinkel. Som den viktigaste risken har identifierats kostnadsökningen.

Beställning av genomförandeplaneringsfasen

Åbo stads kanslichef beslutade 22.12.2022 § 414 att godkänna beställningen av genomförandeplaneringsfasen gällande Åbo musikhus samt upphandlingen av planeringen som ursprungligen ingick i genomförandefasen till ett värde av högst 950.000 euro (index 8/2022) så att ökningen inte höjer målpriset för alliansen. Kanslichefen berättigade ledande stadsjuristen att göra eventuella kompletteringar i beställningen av genomförandeplaneringsfasen. Sådana kompletteringar behövdes inte, och därmed undertecknades beställningen i enlighet med kanslichefens beslut.

Enligt beställningen av genomförandeplaneringsfasen ska uppgifterna som ingår i genomförandeplaneringsfasen utföras före 05/2023 och avsikten var att hela genomförandeplaneringsfasen avslutas 06/2023. Målet var att fortsätta beredningen och planeringen av byggandet och för att övergå till genomförandefasen fram till inledningen av genomförandefasen.

Det var dock motiverat att fortsätta planeringen sommaren 2023 på det sätt som alliansens ledningsgrupp bestämt. Alliansen har arbetat enligt alliansprinciperna i utvecklingsfasen så att målkostnaden och de andra uppsatta målen uppnåddes i takt med att planerna och planlösningarna utvecklades och preciserades. Planerna utvecklas och innovationer som medför värde på pengarna tas fram också under genomförandefasen. Med hjälp av dessa eftersträvas en så bra musikhushelhet som möjligt som uppnår alla mål.

Fuga

Åbo nya konserthus kallas Åbo musikhus, men i alliansavtalet och dess bilagor används fortfarande namnet Åbo konserthus (Konserthuset), eftersom detta namn användes då beredningen inleddes. Efter en namntävling i två faser fick Åbo musikhus namnet Fuga i december 2022.

Förberedande arbeten på tomten

Målet är att byggandet på tomten inleds 1.10.2023.

I anslutning till utvecklingsfasen ansöktes om bygglov för projektet. Bygglov beviljades 3.5.2023 och beslutet om bygglov har vunnit laga kraft 5.6.2023. Det är ändamålsenligt att börja vidta de förberedande byggåtgärderna som tas upp i bygglovet redan innan beslutet som nu ska fattas vinner laga kraft. Sådana åtgärder är bland annat flytt av konstverk och avlägsnande av förorenad mark. Saneringen av Östra Strandgatan och flytten av transformatorstationen har redan inletts. Flytten av transformatorstationen ingår i allianskostnaderna i utvecklingsfasen.

Alliansens uppgifter i augusti och september

I enlighet med alliansprinciperna, och för projektets bästa, är det motiverat att fortsätta med de förberedande arbetena som ingår i kostnaderna för genomförandefasen innan beslutet vinner laga kraft. Beloppet för uppgifterna som ska genomföras i augusti och september uppgår till cirka 0,6 milj. euro. Detta belopp är medräknat i målkostnaden för alliansen.

Genomförandeplan med bilagor

Till detta beslut bifogas genomförandeplanen med bilagor 1 Organisationsschema, 2 Projektets kostnadsberäkning, 4 Nyckelresultatområden och mätare 6 Allmänna tidtabeller och 13 Tekniska planer, arkitektens planer på huvudritningsnivå.

Andra bilagor till genomförandeplanen som utarbetats i utvecklingsfasen tas med i alliansavtalet genom beslut av alliansens ledningsgrupp.

Bilaga 1Genomförandeplan med bilagor 1 Organisationsschema, 2 Projektets kostnadsberäkning, 4 Nyckelresultatområden och mätare 6 Allmänna tidtabeller och 13 Tekniska planer​ ​ ​ ​

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

Dessutom beslutar stadsstyrelsen att alliansen kan fortsätta med beredande åtgärder som ingår i genomförandefasen och som medräknats i målkostnaden i augusti-september.

Ett avtal om genomförandefasen ingås inte genom detta beslut utan genom en separat beställning.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 170

Bilaga 1Genomförandeplan med bilagor 1 Organisationsschema, 2 Projektets kostnadsberäkning, 4 Nyckelresultatområden och mätare 6 Allmänna tidtabeller och 13 Tekniska planer​ ​ ​ ​

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Framlagt ändringsförslag och dess behandling

Yrttiaho lämnade understödd av Sandelin följande ändringsförslag:

​”Stadsfullmäktige beslutar att kostnaderna för Musikhusprojektet uppföljs på stadsfullmäktigenivån så att en kostnadsöverskridning på 1 procent ska föreläggas stadsfullmäktiges offentliga sammanträde för godkännande.

Motivering: Den nuvarande förvaltningsstadgan möjliggör en överskridning på till och med 10 procent utan ny fullmäktigebehandling. Enligt den nuvarande kostnadskalkylen för musikhuset (90.544.178 euro) skulle det innebära en överskridning på nästan tio miljoner euro som skulle kunna godkännas bakom lyckta dörrar i stadsstyrelsen.”

​Efter avslutad diskussion framställde ordförande följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Yrttiahos ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.

​I den maskinella omröstningen understödde 62 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 3 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, 2 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således vann stadsstyrelsens förslag i denna omröstning.

Framlagt förslag till förkastande och dess behandling

Sandelin lämnade understödd av Kossila följande förslag till förkastande:

​”Jag föreslår att beslutsförslaget förkastas.

Motiveringar:

​Efter avslutad diskussion framställde ordförande följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Sandelins förslag till förkastande blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.

​I den maskinella omröstningen understödde 62 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 3 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins förslag till förkastande, 2 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 2​Omröstningsförteckningarna​


Bilagor:

Sfm § 170
Bilaga 1:Toteutussuunnitelma ja sen liitteet 1 Organisaatiokaavio, 2 Hankkeen kustannusarvio, 4 Avaintulosalueet / Genomförandeplan med bilagor 1 Organisations-schema, 2 Projektets kostnadsberäkning, 4 Nyckel-
Bilaga 2:Äänestyslistat / Omröstningsförteckningarna