Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen22405.06.202314
Stadsfullmäktige14719.06.202341

699-2023 (00 01 02, 12 04 00)

Svar på fullm. Riitta Karjalainens motion gällande utveckling av barnparkeringsverksamheten inom idrottstjänsterna

Sammandrag: -

Ssn § 224

Idrottsservicechef Esko Halonen, specialsakkunnig Minna Lainio-Peltola, idrottserviceansvarig Satu Revonsuo och idrottsserviceansvarig Toni Pekkola 29.5.2023:

Fullmäktigeledamot Riitta Karjalainen m.fl. har 23.1.2023 § 17 väckt motion gällande utveckling av barnparkeringsverksamheten inom idrottstjänsterna. I motionen föreslås att Åbo stad tillsammans med privata och offentliga idrottsserviceproducenter samt barn- och familjeföreningar utreder möjligheten att främja barnparkeringsverksamheten i Åbo både inom de offentliga och privata idrottstjänsterna för att främja hälsa och välfärd bland småbarnsföräldrarna.

Motionen bland småbarnsföräldrar minskar tillfälligt då barnen är små (https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2023/02/liikunta-jaa-vanhemmilta-helposti-lapsiperhearjen-jalkoihin.) Åbo stads idrottstjänster har tagit itu med detta ärende bland annat genom att utveckla idrottstjänster för hela familjen (t.ex. Barnmotionens underland), genom att ordna verksamhet för småbarnsföräldrar i lekparken (barnen kan motionera tillsammans med sina föräldrar så att barnparkeringsverksamhet inte behövs i detta fall), samt genom att samarbeta med rådgivningsbyrån för att stödja motionen bland föräldrar under graviditeten och efter förlossningen samt för att främja familjemotionen.

För cirka tio år sedan ordnade Åbo stads idrottstjänster barnparkeringsverksamhet på försöksbasis inom ramen för Leidit liikkeellä-motionsgruppen som riktats till kvinnor i arbetsför ålder. Verksamheten lades då ned på grund av att besökarantalet var litet. Dessutom har inom de idrottstjänster som riktats till invandrare tidigare ordnats barnavård t.ex. under gym- och bowlingturer för kvinnor samt under utflykter. För ordnandet svarade integrationsverksamheten inom socialservicen.

Under mer än tio år har Åbo stads idrottstjänster tagit emot endast ett par kundrespons gällande ordnandet av barnparkeringsverksamheten. De privata serviceproducenterna erbjuder barnavårdsservice som en del av vuxenmotionen oftast mot en separat avgift.

Under våren genomförde vi en separat enkät till alla idrottsföreningar i Åbo för att utreda om de har intresse för att utveckla barnparkeringsverksamheten. Vi fick endast ett par svar på vår enkät så att ärendet inte väckte något större intresse. Utifrån svaren har föreningar mer samtidig verksamhet för barn och vuxna eller familjemotion än barnparksverksamhet.

Inom Åbo stads idrottstjänster utvecklas verksamheten enligt nationella rörlighetsprogram. Utvecklingen av familjemotionen ingår i programmet Familjen i rörelse där familjens gemensamma motionsaktiviteter och främjandet av barnets motionsinriktade livsstil står i centrum. I Åbo utvecklas familjemotionen enligt detta program.

Med hänvisning till det ovan nämnda ser vi inget behov av att i större utsträckning utreda barnparksverksamheten som en enskild åtgärd i Åbo.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Riitta Karjalainens m.fl. motion (på finska): Utveckling av barnparkeringsverksamheten inom idrottstjänsterna

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 147

Tilläggsmaterial 1Fullm. Riitta Karjalainens m.fl. motion (på finska): Utveckling av barnparkeringsverksamheten inom idrottstjänsterna

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.