Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen22005.06.202310
Stadsfullmäktige14319.06.202337

5554-2022 (05.11, 00 01 05)

Åbo stads program för främjande av integration 2022-2025

Sammandrag:

agen om främjande av integration förutsätter att kommunen gör upp ett program för integrationsfrämjande under varje fullmäktigeperiod. I programmet berättar kommunen hur den stöder invandrarnas integration till jämlika kommuninvånare. Fullmäktige godkände programmet för främjande av integration 2022 så att den efter en omfattande remissrunda föreläggs för godkännande på nytt under vårperioden. Nu har programmet varit på remissrunda och uppdaterats.

Ssn § 220

Integrationsdirektör Minna Sartes och servicedirektör Mika Helva 1.6.2023:

Lagen om främjande av integration (1386/2010) förutsätter att kommunen gör upp ett program för integrationsfrämjande som godkänns i stadsfullmäktige en gång under fullmäktigeperioden. Att programmet godkänts är en förutsättning för att kommunen ska ha rätt till ersättningar för dem som ansökt om internationellt skydd. Tillsammans med den övriga lagstiftningen som styr kommunernas tjänster fastställer lagen om främjande av integration de tjänster som tillhandahålls för dem som ska integreras.

Stadsfullmäktige godkände 12.12.2022 § 252 Åbos program för integrationsfrämjande 2022–2025. Samtidigt förutsatte den att en delaktiggörande uppdatering av programmet inleds våren 2023 och att det uppdaterade programmet föreläggs för beslut våren 2023.

Det uppdaterade programmet

Programmet uppdaterades enligt utlåtanden som samlats in med hjälp av ett omfattande samråd. Allmänheten hade möjlighet att lämna kommentarer i tjänsten Din åsikt. Dessutom begärdes interna utlåtanden av staden och ett utlåtande av Egentliga Finlands välfärdsområde. Samtidigt uppdaterades programmet, dvs. beaktades ändringarna i omvärlden och uppdateringarna av integrationslagen som riksdagen godkänt.

Namnet på programmet ändrades – det nya namnet är Åbo stads program för främjande av integration 2022–2025. Programmet koncentrerades, dess struktur och språk gjordes tydligare och terminologin enhetligare. Man lade till stadsstyrelsens beslut om mottagning av kvotflyktingar och reformen Koto-digi samt uppdaterade statistikuppgifterna i programmet.

Beskrivningarna av den nuvarande verksamheten justerades på begäran av serviceområdena. Samtidigt uppdaterades beskrivningarna på grund av de ändrade ansvaren till följd av välfärdsområdesreformen. Dessutom togs Åbo stads spetsprojekt med i programmet.

Åtgärderna sammanställdes i en tabell i slutet av programmet. Samtidigt uppdaterades ansvarsinstanserna och preciserades mätarna.

Ansvarsinstanserna koncentrerades till stadens nuvarande verksamhet, men samtidigt inleddes fler samarbeten med organisationer.

Efter utlåtandena har programmet behandlats i det mångkulturella rådet och ledningsgruppen för invandring och i stadens ledningsgrupp. Versionen som uppdaterats för behandling i fullmäktige presenterades vid ett informationsmöte 29.5.2023.

Genomförande av programmet

Programarbetet koordineras av invandrartjänsterna, men programmet styr hela stadens verksamhet när det gäller främjandet av integration. De kommunala ansvarsinstanserna tas upp i programmets åtgärder. Arbetet görs i samarbete med ett omfattande nätverk.

Rapporter om programmet avläggs till fullmäktige varje år.

I och med den nya integrationslagen är det inte längre obligatoriskt att utarbeta ett separat integrationsprogram om motsvarande mål uppställs i något annat av stadens strategiska program.

Bilaga 1Åbo stads program för främjande av integration 2022–2025

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 143

Bilaga 1Åbo stads program för främjande av integration 2022–2025

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

​Framlagt ändringsförslag och dess behandling

Lampi lämnade understödd av Anttila följande tilläggsförslag:

​”Dessutom beslutar fullmäktige att Åbo stads program för främjande av integration uppdateras senast våren 2024 med beaktande av den nya regeringens riktlinjer om integration. Uppdateringen påbörjas senast efter att riksdagen godkänt ändringarna i integrationslagen.”

Efter avslutad diskussion framställde ordförande följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Lampis tilläggsförslag blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.

​I den maskinella omröstningen understödde 59 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 7 fullmäktigeledamöter understödde Lampis tilläggsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 2​Omröstningsförteckning ​


Bilagor:

Sfm § 143
Bilaga 1:Turun kaupungin ohjelma kotoutumisen edistämiseksi vuosille 2022-2025 / Åbo stads program för främjande av integration 2022-2025
Bilaga 2:Äänestyslista / Omröstningsförteckning