Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Revisionsnämnden4423.05.20238
Stadsstyrelsen25812.06.202330
Stadsfullmäktige12319.06.202317

10991-2021 (00 01 02)

Utvärderingsberättelse för 2022

Sammandrag: -

Rn § 44

Revisionsbyrån 19.5.2023:

​Enligt 110 § i kommunallagen (410/2015) ”ska fullmäktige före utgången av året godkänna en budget för kommunen för det följande kalenderåret med beaktande av kommunkoncernens ekonomiska ansvar och förpliktelser. I samband med att budgeten godkänns ska fullmäktige också godkänna en ekonomiplan för tre eller flera år (planperiod). Budgetåret är planperiodens första år.

​Budgeten och ekonomiplanen ska göras upp så att kommunstrategin genomförs och förutsättningarna för skötseln av kommunens uppgifter tryggas. I budgeten och ekonomiplanen godkänns målen för kommunens och kommunkoncernens verksamhet och ekonomi.

​Ekonomiplanen ska vara i balans eller uppvisa överskott. I balansen för ekonomiplanen kan beaktas överskottet i balansräkningen som beräknas uppkomma det år budgeten görs upp. Ett underskott i kommunens balansräkning ska täckas inom fyra år från ingången av det år som följer efter det att bokslutet fastställdes. Också ett underskott som uppkommit under eller efter det år budgeten gjordes upp ska täckas inom den föreskrivna tiden. Underskott i en sådan ny kommun som avses i kommunstrukturlagen ska täckas inom fyra år från det att ändringen av kommunindelningen trätt i kraft. Kommunen ska i ekonomiplanen besluta om specificerade åtgärder genom vilka underskottet täcks under den nämnda tidsperioden.

​Budgeten ska innehålla de anslag och beräknade inkomster som uppgifterna och verksamhetsmålen förutsätter samt en redogörelse för hur finansieringsbehovet ska täckas. Anslag och beräknade inkomster kan tas in till brutto- eller nettobelopp. Budgeten och ekonomiplanen består av en driftsekonomi- och resultaträkningsdel samt en investerings- och finansieringsdel.

​Budgeten ska iakttas i kommunens verksamhet och ekonomi.

Skyldigheten enligt 3 mom. att täcka underskott tillämpas också på samkommuner.”

​Enligt 115 § i kommunallagen ”ska det i verksamhetsberättelsen ingå en redogörelse för hur de mål för verksamheten och ekonomin som uppställts av fullmäktige har nåtts i kommunen och kommunkoncernen. I verksamhetsberättelsen ska det också ingå uppgifter om sådana väsentliga omständigheter som gäller kommunens och kommunkoncernens ekonomi och som inte framgår av kommunens eller kommunkoncernens balansräkning, resultaträkning eller finansieringsanalys. Till sådana omständigheter hör åtminstone en uppskattning av den sannolika kommande utvecklingen samt uppgifter om hur den interna kontrollen och riskhanteringen är ordnad och om de centrala slutsatserna.

​Om kommunens balansräkning visar underskott som saknar täckning, ska det i verksamhetsberättelsen redogöras för hur balanseringen av ekonomin utfallit under räkenskapsperioden samt för den gällande ekonomiplanens tillräcklighet för balanseringen av ekonomin.

​Kommunstyrelsen ska i verksamhetsberättelsen lägga fram förslag till behandling av räkenskapsperiodens resultat.”

​Enligt 121 § i kommunallagen ”gör revisionsnämnden upp en utvärderingsplan och lämnar för varje år fullmäktige en utvärderingsberättelse som innehåller resultaten av utvärderingen. Fullmäktige behandlar utvärderingsberättelsen i samband med bokslutet. Nämnden kan även ge fullmäktige andra sådana utredningar om resultaten av utvärderingen som den anser vara behövliga.

​Kommunstyrelsen ger fullmäktige ett utlåtande om de åtgärder som utvärderingsberättelsen föranleder.”

Bilaga 1​Utkastet till rapport 23.5.2023: Utvärderingsberättelse 2022, Sekretessbelagd enligt 6 § i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet Rapporten offentliggörs när revisionsnämnden har slutbehandlat ärendet som rapporten gäller och protokollet har justerats. (elektroniskt i tjänsten Päättäjäpalvelu)

Stadsrevisor Kari Koivuluhta:

Förslag​Revisionsnämnden beslutar att godkänna rapporten om utvärdering av 2022 och sänder den till stadsfullmäktige för kännedom. Därtill föreslår revisionsnämnden att stadsfullmäktige beslutar att lämna rapporten till stadsstyrelsen för vidtagande av de åtgärder som behövs och stadsstyrelsen ska ge stadsfullmäktige ett utlåtande före 31.10.2023 om de åtgärder som rapporten om utvärdering av 2022 ger anledning till.

Beslut​​Förslaget godkändes.

Bilaga 2​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Utvärderingsberättelse 2022.​ ​ ​ ​

Ssn § 258

Bilaga 1Utvärderingsberättelse 2022​

Revisionsnämndens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att anteckna rapporten för kännedom och sänder den till stadsstyrelsen för vidtagande av de åtgärder som behövs och stadsstyrelsen ska ge stadsfullmäktige ett utlåtande före 31.10.2023 om de åtgärder som utvärderingsberättelsen 2022 ger anledning till.

Beslut​Ärendet lämnades till stadsfullmäktige.​

Sfm § 123

Bilaga 1Utvärderingsberättelse 2022

Revisionsnämndens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att anteckna rapporten för kännedom och sänder den till stadsstyrelsen för vidtagande av de åtgärder som behövs och stadsstyrelsen ska ge stadsfullmäktige ett utlåtande före 31.10.2023 om de åtgärder som utvärderingsberättelsen 2022 ger anledning till.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 123
Bilaga 1:Arviointikertomus 2022 / Utvärderingsberättelse 2022