Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen14303.04.20238
Stadsfullmäktige8117.04.202313

14678-2022 (00 01 02)

Svar på fullmäktigeledamot Sara Koiranens m.fl. motion om grundande av nannytjänst i Åbo

Sammandrag: -

Ssn § 143

Tf. integrationsdirektör Minna Sartes, serviceområdesdirektör Vesa Kulmala, områdeschef Virpi Kariluoma och organisationschef Heini Parkkunen 29.3.2023:

Initiativtagarna bakom motionen beskriver en nannytjänst som tagits i bruk i Rusko kommun 2021. Tjänsten ger familjerna möjlighet att låna fostringsproffs och få hjälp med frågor som rör fostringsarbetet. Tjänsten riktas till familjer med barn under skolåldern. Målet är att sänka tröskeln att be om hjälp och stöda familjerna i rätt tid.

Nannytjänsten beskrivs som en verksamhetsmodell med låg tröskel, som svarar på behovet av flexibla tjänster för unga vid sidan av de lagstadgade tjänsterna. Tjänsten är känd i Rusko och mycket omtyckt av användarna.

I motionen föreslås att Åbo reder ut möjligheten att grunda en egen nannytjänst, som utformas enligt verksamhetsmodellen som används i Rusko.

Initiativtagarna bakom motionen lyfter fram betydelsen av ett serviceutbud som grundar sig på kommuninvånarnas behov och att tjänsterna för barnfamiljer ska uppdateras för att möta dessa behov. Därtill betonas att kommunikationen och informeringen om tjänsterna ska vara tillräckligt mångsidig.

I Åbo stad ordnas omfattande och mångsidiga småbarnspedagogiska tjänster både av staden och av privata serviceproducenter. Småbarnspedagogiken i Åbo genomför brett samarbete med organisationer såsom Mannerheims barnskyddsförbund och Rädda barnen rf. Därtill samarbetar staden också med andra aktörer inom den tredje sektorn, såsom församlingar, för att självständigt och genom samarbete utveckla tjänster för barnfamiljer. Familjerna har därtill möjlighet att få tillfällig, privat hjälp för barnskötsel av bl.a. Mannerheims barnskyddsförbund och Pilkedaghemmen.

Inom Åbo stads småbarnspedagogik arbetar sex socionomer. Det arbete som dessa socionomer inom småbarnspedagogiken gör liknar väldigt långt det arbete som nannytjänsten utför i Rusko. I praktiken är socionomernas uppgift att stöda vårdnadshavarna och personalen och genomföra förebyggande arbete tillsammans med andra sakkunniga. Vårdnadshavarna och arbetstagarna får rätt form av stöd i rätt tid i problematiska situationer och stöd i tidigt skede, snabbt och med låg tröskel.

Våra socionomers arbete är kontinuerligt och styrs inte av tidsplaner och finansiering på det viset som ett projekt begränsas. Socionomerna inom småbarnspedagogiken erbjuder stöd genom samtal, servicehandledning, närvaro i vardagens utmaningar och familjesituationer. Servicen är frivillig och avgiftsfri för vårdnadshavare och personal. Kontaktbegäran kan komma från antingen vårdnadshavaren eller personalen. På vårdnadshavarens önskan kan också en socionom ta kontakt med hen och vid behov göra hembesök. Socionomens arbete stärker på samma sätt som nannytjänsten vårdnadshavarnas fostringsförmåga, föräldraskap och resurser och förbättrar dynamiken inom familjen. Den här typen av förebyggande arbete är mycket förmånligare än det arbetet som görs då skadan redan är skedd. Socionomen arbetar multiprofessionellt och sektorsövergripande med olika samarbetsparter. Tjänsten är i bruk i alla former av småbarnspedagogik både inom stadens egen verksamhet och privata serviceproducenters tjänster.

Inom rådgivningstjänsterna i Åbo erbjuder enheten för familjehandledning avgiftsfritt, förebyggande stöd för familjer i Åbo som väntar barn samt familjer med barn i rådgivnings- och skolåldern. Familjehandledaren gör hembesök. Familjearbetet är en kortvarig stödtjänst som erbjuds för en tidsperiod på ca 1–6 månader. Familjehandledningen erbjuder hjälp, handledning och råd i fostringsarbete, stöder och hjälper familjen att orka och hjälper familjen skapa vardagsrutiner.

Åbo stads småbarnspedagogik erbjuder också ett omfattande utbud av mångsidiga och högklassiga avgiftsfria tjänster inom öppen småbarnspedagogik för familjer. Dessa är t.ex. öppna daghem och familjeklubbar för barn och deras föräldrar eller vårdnadshavare. Klubbverksamhet inomhus och utomhus på deltid för barn i åldern 2-5 år och handledd lekparksverksamhet för barn i åldern 1,5-5 år.

Öppen småbarnspedagogik är ett alternativ till heldagsomsorg. Målet med tjänsterna är att erbjuda mångsidig småbarnspedagogik för barn i hemvård och barn som enbart behöver tjänster i mindre omfattning, tillsammans med familjer som är i en liknande livssituation. Öppen småbarnspedagogik erbjuder också stöd i fostring med låg tröskel. Åbo stad producerar tjänster inom öppen småbarnspedagogik både själv och i samarbete med organisationer och församlingar med ett yrkesövergripande grepp.

Åbo stad hade tidigare i bruk en Be om hjälp-knapp inom social- och hälsovården men den har nu överförts till verksamheten för Egentliga Finlands välfärdsområde. Be om hjälp-knappen är en elektronisk kanal med låg tröskel, via vilken barnfamiljer får stöd och handledning till rätt form av stöd. Man kan be om hjälp anonymt och behöver inte själv veta vilken tjänst eller sakkunnig som är den rätta personen att hjälpa i just den situationen. Frågor som kommit via Be om hjälp-knappen styrs vidare till den person inom välfärdsområdets socialomsorg eller den person inom hälsovården som bäst kan svara på frågan. I och med reformen av social- och hälsovårdstjänster behöver kontaktytorna med Egentliga Finlands välfärdsområde stärkas och tjänsterna för barnfamiljer utvecklas i samarbete med dem.

I nannyprojektet i Rusko upptäcktes viktiga element såsom kommunikation, servicedesign som grundar sig på användarnas behov samt partnerskap med tredje sektorn och att dessa vidareutvecklas också i Åbo.

I motionen fäster man uppmärksamhet vid kännedom om tjänsterna och deras synlighet. Det är viktigt att stadsborna känner till tjänsterna och det kommer vi tillsammans med stadens kommunikation att tydligt förbättra så att barnfamiljerna kan söka förebyggande stöd med låg tröskel då ett behov uppstår. I stadens servicekommunikation kommer man omedelbart att fästa uppmärksamhet vid detta för att öka kännedom om alla stadens tjänster för barnfamiljer. Strukturen på småbarnspedagogikens webbplats förtydligas vidare och kännedomen om tjänsterna förbättras genom kommunikation om tjänsterna i stadens olika kommunikationskanaler. Därtill lägger man till information om det arbete som socionomerna inom småbarnspedagogik utför samt deras kontaktuppgifter. Informeringsarbetet i samarbete med bl.a. bibliotek och rådgivningen skulle gärna få ökas.

De nuvarande modellerna för stöd för barnfamiljer skulle gärna få göras mer kända. För nannytjänsten finns inget direkt behov eftersom familjerna kan få motsvarande stöd av Åbo stads småbarnspedagogik och rådgivningstjänster. Barnfamiljernas behov ska kontinuerligt utvärderas och serviceformer för att möta behoven utvecklas.

På stadens webbplats finns information om småbarnspedagogiken på webbsidorna för fostran och undervisning under Dagvård och utbildning/Småbarnspedagogik. Information om servicen fås ansikte mot ansikte, per telefon, via chattjänsten eller via nätet.

Småbarnspedagogikens centrerade servicehandledning handleder familjerna i tjänsterna för småbarnspedagogik och hänvisar till den rätta tjänsten. Servicehandledningen ger råd under vardagar i följande ärenden: information och handledning i kommunal och privat småbarnspedagogik, ledd lekparksverksamhet samt klubbverksamhet och familjeklubbar i småbarnspedagogiken/öppna daghem samt vid behov hänvisning till tjänster av andra sakkunniga. Småbarnspedagogikens serviceandledare kan nås dagligen per telefon på numret 02 262 5610 eller per e-post på:​ varhaiskasvatus@turku.fi.

På rådgivningens familjehandledning kan kommuninvånarna få handledning och råd i fostringsfrågor, stöd och hjälp för att familjen ska orka och hjälp med att skapa vardagsrutiner. Familjehandledning kan fås för långvarig daglig skötsel av ett barn, för skötsel av ett akut insjuknat barn, enbart för städning eller butiksbesök, för att möjliggöra förälderns arbete, distansarbete som utförs hemma, studier eller hobbyer samt för att ordna en personlig assistent.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Sara Koiranens m.fl. motion: Nannytjänst införs i Åbo

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 81

Tilläggsmaterial 1Fullm. Sara Koiranens m.fl. motion: Nannytjänst införs i Åbo​

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.