Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen13127.03.202314
Stadsfullmäktige7917.04.202311

700-2023 (00 01 02, 08 00 00)

Svar på fullm. Konsta Webers m.fl. motion om att cyklister, fotgängare och annan lätt trafik bör beaktas bättre när det gäller passering av byggarbetsplatser (Sfm)

Sammandrag: -

Ssn § 131

Servicehelheten för stadsmiljö, tillsynsingenjör Janne Suominen och byggherrechef för infrastruktur Jukka Mäenpää 7.3.2023:

I fullm. Webers m.fl. motion framläggs att Åbo stad i tillsynen och styrningen av passering av byggarbetsplatser ska börja i första hand beakta möjligheterna för cyklister, fotgängare och annan lätt trafik, att på ett smidigt och tryggt sätt kunna passera byggarbetsplatser.

Alla arbeten som görs på allmänna områden kräver tillstånd. Gällande arbeten som utförs på en gata eller på ett allmänt område skall den som ansvarar för arbetet göra en anmälan hos kommunen (Lag om underhåll och renhållning av gator och vissa allmänna områden 14 a §). Till anmälan ska bifogas en plan för tillfälligt ordnande av trafiken. En godkänd plan för ordnandet av trafiken ska följas under den tid som arbeten som kräver grävnings- och inhägnadstillstånd utförs.

Åbo stads tillståndshandläggare behandlar årligen ca 1 000 anmälningar om grävning och inhägnad, av vilka ca 150 är stadens egna infraprojekt. Tillståndshandläggarna övervakar att externa aktörer genomför trafikarrangemang enligt tillståndet. I stadens egna infrastrukturprojekt ligger tillsynsansvaret hos den ansvariga byggherre som ansvarar för det ifrågavarande projektet.

I alla arbeten som görs på Åbo stads område förutsätts att den nationella instruktionen ”Tilapäiset liikennejärjestelyt katu- ja yleisillä alueilla SKTY 1/2013” följs. Därtill ska i de entreprenader som staden låter utföra krävas av entreprenörerna att de följer de i entreprenadavtalet fastställda i nuläget gällande nationella instruktionerna som gäller trafikarrangemang, såsom dokument som gäller entreprenadarbeten och dokument som likställs dem i Trafikledsverkets katalog ”Väginstruktioner 1.6.2021”. Sådana är t.ex.

* Trafik på område för vägbygge, Yleiset käytännöt ja turvallisuusvaatimukset LO 2/2015

* Trafik på område för vägbygge, Tienrakennustyömaat LO 11/2021

* Avstängnings- och varningsanordning, Laatuvaatimukset ja käyttö LO 2/2018

* Trafik på vägbygge, Päällystys- ja tiemerkintätyöt LO 6/2017

* Trafik på vägbygge, Tienpitoajoneuvot, LO 40/2013

* Instruktionskort Suraku nr 8, tillfälliga trafikarrangemang.

Staden har oberoende av den ovannämnda beskrivningen identifierat behovet att utveckla en instruktion om tillfälliga trafikarrangemangen särskilt beträffande fotgång och cykling. Dokumentet ”Tilapäisten liikennejärjestelyiden esteettömyysvaatimukset” (ung. Krav på hinderslöshet vid tillfälliga trafikarrangemang) som precis färdigställs kommer att beaktas både i tillstånd som beviljas externa arbeten samt stadens egna infrastrukturprojekt. Åbo stads egen instruktion ”Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävien töiden ohjeet ja määräykset” (ung. ”Anvisningar och bestämmelser för arbeten som görs på gator och andra övriga områden”) som följs för arbeten på gatuområdet, uppdateras för tillfället.

Åbo stads mål är att beakta fotgängares och cyklisters perspektiv i tillfälliga trafikarrangemang på grund av byggen på ett bättre sätt än i nuläget. Staden vill delta i arbetet att stöda utvecklingen mot användning av mer hållbara färdsätt samt främja målet för koldioxidneutralitet och det att alla har likvärdiga möjligheter att röra sig på ett tryggt sätt i staden. Målet är att en fotgängare eller cyklist kan passera bygget utan hinder, på ett säkert sätt som avviker från rutten så lite som möjligt.

Staden informerar arbetets genomförare om bakgrunden och orsakerna till tillgängliga lösningar och ger råd hur tillfälliga trafikarrangemang planeras och genomförs så att de är säkra och tillgängliga enligt gällande lagar, anvisningar och publikationer. Byggen som kräver att man fäster särskild uppmärksamhet, där i den närliggande omgivningen finns boende- eller serviceobjekt för barn, unga, funktionsnedsatta eller äldre.

Därtill borde man se till att entreprenörerna i större grad är medvetna om att alla arbeten som görs på allmänna områden kräver tillstånd. Vanligtvis är det så att just olovliga arbeten orsakar de största olägenheterna för förbipasserande. Arbetena får inte inledas innan staden beviljat tillstånd. Entreprenören är också skyldig att meddela om arbete som görs på körleden till Åbo stadsregionen trafikcentral, där man skapar ett pressmeddelande om trafikstörningar.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Konsta Webers m.fl. motion: Cyklister, fotgängare och annan lätt trafik bör beaktas bättre när det gäller passering av byggarbetsplatser

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 79

Tilläggsmaterial 1Fullm. Konsta Webers m.fl. motion: Cyklister, fotgängare och annan lätt trafik bör beaktas bättre när det gäller passering av byggarbetsplatser

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.