Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen15111.04.20236
Stadsfullmäktige7417.04.20236

2735-2023 (10 03 01)

Projektplan för första fasen av strandbryggan vid Östra Strandgatan mellan Kvarnbron och Teaterbron

Sammandrag:

Projektplanen för första fasen av strandbryggan vid Östra Strandgatan mellan Kvarnbron och Teaterbron föreläggs fullmäktige för godkännande. Projektområdet omfattar cirka 130 meter. Strandbryggans grundläggningar är av trä och cirka 170 år gamla. Grundläggningarna och murkonstruktionen klarar inte av en förtöjning av kulturflotten. Dessutom är det sannolikt att marksubstanser har avlägsnats inuti strandbryggan till följd av erosion, något som accelererar försämringen av grundläggningarna i området. För tillfället kan strandområdet inte muddras utan att äventyra projektområdets stabilitet. Kostnadsintervallet för projektet föreslås ligga mellan 9 och 15 miljoner euro och projektet uppskattas genomföras våren 2024 - hösten 2025.

Ssn § 151

Stadsmiljön, planeringsingenjör Mika Laine 27.3.2023:

Projektplanen gäller området mellan Kvarnbron och Teaterbron på strandbanken vid Östra Strandgatan. Strandområdets längd är cirka 130 meter och i detta område placeras kulturflotten och en del av Östra Strandgatans trottoar.

Projektplanen för strandbryggan gäller en ombyggnad av strandmuren från 1850-talet. Strandbryggan har följts upp närmare från och med 2019 då de första tecknen på eventuellt renoveringsbehov upptäcktes. Det delvisa raset av asfalt och gatustenar på sträckan mellan Kvarnbron och Teaterbron sommaren 2022 visade att marken under strandbryggan rör på sig.

Fullmäktige godkände 23.8.2021 § 203 projektplanen för Östra Strandgatan och utredningsplanen för området mellan Purserparken och Rettigbrinken enligt tidtabellsalternativ 2. Det betyder att gatusträckan först byggs i sin helhet, och medan gatubyggandet pågår utarbetas planer för strandboulevarden och dess byggande sker i flera faser. I projekt- och utredningsplanerna för Östra Strandgatan föreslås att enkelriktade cykelvägar byggs på samma höjd som körbanan och att strandboulevarden utvecklas genom att bl.a. öka strandområdets trivsel, säkerheten i trafiken, funktionerna och tillgängligheten. Kostnadsreserveringen för renoveringen av strandmuren ingår inte i det uppskattade målpriset som föreslås i projektplanen som fullmäktige godkände 23.8.2021 § 203.

Fullmäktige godkände 14.11.2022 § 234 förslaget till detaljplaneändring gällande Kulturflotten och beslutade samtidigt att kostnadsförslaget för byggande av infrastrukturen i detaljplanen föreläggs separat för beslut som en del av projektplanen för reparation av Östra strandbryggan mellan Kvarnbron och Teaterbron. Detaljplanen för Kulturflotten har ännu inte vunnit laga kraft, eftersom beslutet om godkännande har överklagats hos förvaltningsdomstolen.

På grund av underhållet och byggandet av området och genomförandet av detaljplanen för Kulturflotten måste strandbryggans konstruktion omarbetas samtidigt som områdets långsiktiga livscykel måste säkerställas.

Objektets läge på kartan

Syftet med projektplanen är att ge information om omfattningen, kostnadsintervallet, livscykeln, riskerna och tidtabellen för arbetena som utförs i projektområdet.

Projektets omfattning och kvalitetsnivå

Projektet omfattar gatuområdet enligt detaljplan 10/1997 samt strandområdet fram till strandbryggan mellan Kvarnbron och Teaterbron på den plats som omfattas av den godkända detaljplanen för Kulturflotten (7/2019, ej vunnit laga kraft). Gatuområdet utvecklas så att man bygger en sittmur på gatan och så att stadsrum kan byggas längs Östra Strandgatan i enlighet med utredningsplanen för Östra Strandgatan. Med hjälp av nya tillgängliga gatubeläggningar och mindre utjämningsbearbetningar uppnås en högklassig gatumiljö och dagvattenhantering. Strandens grönområden minskar, men de gamla skyddade träden bevaras.

Det handlar om ett kulturhistoriskt värdefullt område. Vid byggplaneringen och byggandet uppmärksammas områdets värden genom att intensivt samarbeta med bl.a. en stadsbildsarkitekt och representanter för museicentralen. I projektplanen presenteras arkeologiska utgångspunkter och åtgärder som förutsätts i fornminneslagen.

Projektet kräver ett vattenlov, dvs. ett bygglov för vattendrag. För detta lov har utgångsuppgifter samlats in. Beredningen av vattenlovsansökan pågår, men i ansökan krävs att byggplanerna för projektet presenteras och dessa blir klara först i december 2023.

Renoveringsbehovet gäller hela strandbryggsområdet vid Östra Strandgatan mellan Kvarnbron och Teaterbron. Enligt uppskattningar ska det dock vara ändamålsenligt att dela upp projektet i tre delar, vilket innebär att projektuppgifter kan samlas in per byggfas. Då mängden projektuppgifter ökar, minskar andelen osäkra faktorer vilket innebär att projektets genomförandeplaner kan bearbetas innan följande fas inleds.

Kostnadsintervallet för projektplanen

Enligt den uppdaterade anvisningen för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt som fullmäktige godkände 13.2.2023 § 32 ska osäkerhetsfaktorer och kostnadsrisker tas i beaktande i projektplaneringsfasen enligt ett riskkorgsförfarande som fastställs separat. Utifrån denna bedömning uppgörs ett kostnadsintervall som fastställs enligt de projektuppgifter som finns i den stunden. Kostnadsintervallets storlek påverkas bl.a. av projektets komplexitet, antalet undersökningar och utredningar och deras kvalitet samt noggrannheten hos tekniska lösningar. I områden där stadsstrukturen förtätas och som befinner sig i områden med kulturlager eller andra områden som är särskilt krävande ligger projektreserveringen på 20–30 procent. Eftersom projektplanen gäller ett krävande konstbyggnadsprojekt uppgår projektreserveringen till 30 procent.

Kostnadsintervallet i projektplanen uppskattas uppgå till 9.000.000–15.000.000 euro, moms 0 procent. I kostnadsintervallet har man strävat efter att uppmärksamma ännu okända kostnadsposter, såsom uppgifter som de noggrannare grundundersökningarna senare medför, kravinnehållet i vattenlovet och åtgärderna som förutsätts av fornminneslagen. Dessutom har trycket på kostnadsökningar i byggmaterial och energi beaktats.​​​​

Tidtabell för projektet

Efter att projektplanen för strandbryggan vid Östra Strandgatan (fas 1) godkänts utarbetas mer detaljerade bygg- och gatuplaner för projektområdet.

Gatuplanen för Strandpromenaden som grundar sig på projektplanen föreläggs stadsmiljönämnden för behandling i december 2023.

Byggplanen ska vara färdig före slutet av 2023. Beredningen av projektupphandlingen och konkurrensutsättningen av entreprenaden kan färdigställas i början av våren 2024, vilket innebär att byggplatsfasen kan inledas våren 2024. Enligt uppskattningar pågår byggplatsfasen i 1,5 år.

Behörighet

Enligt den uppdaterade anvisningen för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt som fullmäktige godkände 13.2.2023 § 32 godkänner stadsfullmäktige projektplanen i de fall där kostnadsförslaget för infrastrukturprojektet eller det genomsnittliga kostnadsintervallet för projektet överskrider 10 miljoner euro.

Bilaga 1Projektplan för första fasen av strandbryggan vid Östra Strandgatan mellan Kvarnbron och Teaterbron 4.4.2023

Tilläggsmaterial 1Museitjänsternas utlåtande 8.11.2022 om behovet av arkeologiska utredningar och undersökningar gällande renoveringsplanen för strandbryggorna mellan Kvarnbron och Teaterbron (på finska)

Tilläggsmaterial 2Utredningsplan för Östra Strandgatan (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna projektplanen för första fasen av strandbryggan vid Östra Strandgatan mellan Kvarnbron och Teaterbron enligt bilaga 1 samt kostnadsintervallet 9–15 miljoner euro.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 74

Bilaga 1Projektplan för första fasen av strandbryggan vid Östra Strandgatan mellan Kvarnbron och Teaterbron 4.4.2023

Tilläggsmaterial 1Museitjänsternas utlåtande 8.11.2022 om behovet av arkeologiska utredningar och undersökningar gällande renoveringsplanen för strandbryggorna mellan Kvarnbron och Teaterbron (på finska)

Tilläggsmaterial 2Utredningsplan för Östra Strandgatan (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna projektplanen för första fasen av strandbryggan vid Östra Strandgatan mellan Kvarnbron och Teaterbron enligt bilaga 1 samt kostnadsintervallet 9–15 miljoner euro.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 74
Bilaga 1:Itäisen Rantakadun rantalaiturin 1. vaiheen hankesuunnitelma välillä Myllysilta - Teatterisilta 4.4.2023 / Projektplan för första fasen av strandbryggan vid Östra Strandgatan mellan Kvarnbron och Teat