Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden11728.03.20234
Stadsstyrelsen14103.04.20236
Stadsfullmäktige7617.04.20238

4673-2016 (613, 627)

Förslag till detaljplaneändring/tomtindelning/ändring av tomtindelning; S:ta Katarina, Nummisbacken (adr. Kuikkulagatan, Prästgatan, Simolagatan) (22/2016)

Sammandrag:

Genom detaljplaneändringen tryggas den byggda kulturmiljön av riksintresse i närheten av S:ta Katarina kyrka samt bevarandet av fornminnesområdena. De värden som är viktiga med tanke på den biologiska mångfalden identifieras och skyddet av de värdefulla byggnaderna och miljön främjas. Genom detaljplanen möjliggörs komplettering-en av området med ett egnahemshus. Genom detaljplanen sporras till att skydda den gamla ladugårdsbyggnaden, men även ombyggnaden möjliggörs. På områdets skoltomter granskas mängden byggrätt och trafiksäkerheten i deras närhet förbättras.

Smn § 117

Stadsmiljö, planläggning, planläggningsarkitekt Iiris Talvitie 22.3.2023:

Planläggningen inom serviceområdet för stadsplanering och markegendom har utarbetat det 1.11.2022 daterade och 3.3.2023 på basis av utlåtanden och anmärkningar ändrade förslaget till detaljplaneändring. Utarbetandet av detaljplaneändringen grundar sig på Åbo stads initiativ.

Syftet med detaljplaneändringen

Syftet med detaljplaneändringen är att uppdatera de föråldrade detaljplanerna. Bevarandet av det kulturhistoriskt värdefulla byggnadsbeståndet tryggas och tomtgränserna justeras så att de motsvarar nuvarande byggnadsbestånd. Dessutom möjliggörs en småskalig tillbyggnad. Utbyggnadsbehovet för skolan Nummenpakan koulu och Katariinan koulu beaktas och trivseln och säkerheten på skolornas gårdsområden ska förbättras genom att minska genomfarten på Prästgatan som genomkorsar skoltomterna.

Beskrivning av detaljplaneändringen

Cirka hälften av planeringsområdet ingår i en byggd kulturmiljö av riksintresse (RKY) och Åbo nationalstadspark som har haft en betydande effekt på planlösningar. De gällande detaljplanerna tryggar inte bevarandet av en värdefull kulturmiljö.

Kulturmiljö och naturvärden

Området som ingår i RKY-området har angetts med beteckningen RKY och det har utfärdats bestämmelser om bevarandet av landskapsmässiga värden. Alla tomter som ingår i den kulturhistoriskt värdefulla stomlägenhetshelheten har betecknas som kvartersområde där miljön bevaras (/s). Av dessa har de tomter som används för boende anvisats som kvartersområde för fristående småhus (AO-1/s/sm och AO-2/s) och de tomter som ägs av den kyrkliga samfälligheten har anvisats som kvartersområde för kyrkor och andra församlingsbyggnader (YK/s). Nästan alla stomlägenhetsbyggnader (14 st.) har skyddsmärkt med beteckningen kulturhistoriskt värdefulla byggnader sr-2.

I Prästgårdsbackens omgivning ligger Kyrkbackens fasta fornlämning. Fornlämningens avgränsning har anvisats med beteckningen sm-1 och dess bevarande har tryggats med bestämmelser. Det är sannolikt att fornlämningar finns också utanför det undersökta området (ovan nämnd avgränsning). I förslaget till detaljplan sträcker sig fornminnesområdet SM-1 utanför fornlämningens avgränsning på norra sidan. Fornminnesområdet förpliktas av samma bestämmelser som områdesdelen sm-1. Annat kulturarvsobjekt byplats har anvisats så att den ligger kvartersområdena AO-1/s/sm samt YK/s i kvarteren 23 och 123. Detta har beaktats som en allmän bestämmelse i plankartan.

Det område som används för underhåll av begravningsplatsen har anvisats som område för servicebyggnader och servicefunktioner som betjänar begravningsplats EH-1. Egentliga Finlands museicentral har konstaterat att fornlämningarna i EH-området har undersökts så bra att den tidigare /sm-beteckningen kan strykas. Byggnadsytan minskades så att den omfattar endast de befintliga byggnaderna och deras yta så att det är möjligt att renovera dem eller ersätta dem med nybyggnader i samma storlek. Andra kvartersområden där det kan finnas fasta fornlämningar har anvisats med beteckningen /sm och det har utfärdats bestämmelser om beaktandet av fornlämningar.

Landskapsmässigt viktiga träd har anvisats med skyddsbeteckningen. I fråga om områdets planteringar ska man föredra traditionella växter. Längs gatuområdena har anvisats trädrad som ska bevaras/planteras. Det har utfärdats bestämmelser om att de tomter som gränsar till Kyrkoplanen och Savolinsstigen ska inhägnas så att de passar in i kulturmiljön. Områden som är särskilt viktiga med tanke på naturens mångfald har anvisats med områdesavgränsningen luo-1, lund i naturliknande tillstånd och enligt bestämmelsen ska uppmärksamhet fästas vid bevarandet av den lundartade växtligheten.

Gång- och cykelförbindelsen som leder från Kyrkoplan till Kuikkulagatan har anvisats som gata reserverad för gång och cykling och har fått namnet Savolinsstigen. Det gamla vägunderlaget genom församlingshemmets och skolan Aurajoen koulus tomt har betecknats som förbindelse för servicetrafik till bostadstomterna 23.-18 och -20 och den föreslås få namnet Kylägårdsstigen. Servicekörningsleden är en del av områdets friluftsleder och den har betecknats som en till sitt läge riktgivande friluftsled som sträcker sig till Kuikkulagatan.

Utifrån kommentarerna från Åbo stads miljöskydd kompletterades detaljplanen med en allmän bestämmelse om det traditionella växtartsbeståndet som förekommer i området. Bestämmelsen bidrar till att gårdsområdena förblir gynnsamma för kulturarvsväxter, vilket i sin tur bidrar till bevarandet av hela kulturmiljön.

Nybyggnad

I kvartersområdet AO-2/s får man bygga ett egnahemshus på tomt 23.-19 där tidigare funnits en ladugård. Byggnaden har en byggrätt på 180 v-m2 och våningstalet är 1/2kI. Planbeteckningen för Byns ladugård som ligger på tomt 23.-20 intill och härstammar från början av 1900-talet är s/ur. Byggnaden anvisas med skyddsbeteckning och genom bestämmelser uppmuntrar man till att bevara den. Trots det kan byggnaden ersättas med ettt nytt bostadshus. Byggnaden har en byggrätt på 330 v-m² och våningstalet är I 3/5. På tomterna 23.-18 och -20 har också anvisats platser för ekonomibyggnader så att de inte försämrar de gamla värdefulla vyerna.

Om anpassning av nybyggnaden och ändringsarbetena till kulturmiljön har utfärdats exakta bestämmelser som beskrivs närmare under punkt 5.1.1 Stomlägenhetshelheten och under punkt 5.1.2 Prästgårdsbacken.

Nybyggnaden har anvistas en byggrätt på sammanlagt 180 (510) v-m² (om ett nybyggnadsalternativ väljs för ladugårdens del på tomt 23.-20).

Skoltomter

Enligt den gällande detaljplanen har de delar av Nummisbackens enhet vid skolan Nummen koulu som byggts på 1930 talet skyddats med beteckningen sr-1 arkitektoniskt och kulturhistoriskt värdefull byggnad. Gymnastiksalsflygeln från 1980-talet har inte skyddats. Byggrätten för gymnastiksalen är 1100 v-m² och våningstalet I.

Byggrätten för skolan Katariinan koulu är 8​ 000 v-m² och byggnaden får ha två våningar. Av byggrätten har använts 3 737 v-m2. Byggrätten har minskat med 2 ​600 v-m². Byggnadsytan förenas med skolan Nummen koulu så att det blir möjligt att förena skolbyggnaderna med en brokonstruktion.

Byggrätten för Nummenpakan koulus enhet vid Aura å är 10​ 000 v-m² och byggnaden får ha tre våningar. Byggnadsytan bearbetades så att den avgränsas noggrannare enligt den nuvarande byggnaden som sporrar till att skydda byggnaden även om det inte ansågs nödvändigt att skyddsmärka den. På tomten placerades också en annan mindre byggnadsyta vid parkeringsplatsen så att skolan kan byggas ut i framtiden. Byggrätten har minskat med 2 445 v-m2. Av byggrätten har använts lite över 6 000 v-m2.

Skolbyggnaderna hade anvisats en byggrätt på sammanlagt 30 645 v-m² i den gamla detaljplanen.​ I detaljplaneändringen är den sammanlagda byggrätten 25​ 600 v-m². Byggrätten för skolorna minskade med sammanlagt 5​ 045 v-m2.

Detaljplanens struktur har beskrivits närmare i punkt 5.1 Planens struktur, dimensionering och uppfyllelse av målen gällande kvaliteten på miljön.

Planeringsskeden och deltagande

Planeringsskeden och deltagande har beskrivits närmare i 4.4 Planeringsskeden, alternativ och växelverkan.

Åsikterna som lämnades in i samband med programmet för deltagande och bedömning om det preliminära utkastet och förslaget till detaljplan har sammanställts i punkt 4.4.6 Utlåtanden i planbeskrivningen.

Förslaget till detaljplan för 2017 har ändrats utifrån utlåtandena (4.4.8 Offentlig framläggning och anmärkningar) och utifrån Egentliga Finlands museicentrals utlåtande beslutade man utföra arkeologiska utgrävningar på de tomter där detaljplaneändringen möjliggör nybyggnaden. Efter de arkeologiska utgrävningarna uppdaterades detaljplaneförslaget och lades fram på nytt i slutet av 2022.

Efter den andra framläggningen (14.11 – 9.12.2022) lämnades sju utlåtanden och en anmärkning in. Utifrån dem gjordes mindre ändringar i detaljplaneförslaget. Utlåtandena och svaren på dem har beskrivits närmare i punkt 4.4.10 Den andra framläggningen och utlåtanden och anmärkningar.

​Turku Energia Sähköverkot Oy och Turku Energia Sähköverkot Oy samt Åbo Vattenförsörjning Ab anmärkte på tekniska omständigheter som ska beaktas i nuläget. Ansvarsområdet för trafik vid NTM-centralen i Egentliga Finland önskade att bestämmelser gällande parkering av cyklar på skoltomterna skulle inkluderas i detaljplanen. Dessa inkluderades i förslaget till detaljplan. Egentliga Finlands museicentral gjorde observationer om skyddsbestämmelsen gällande träd, ändringen av beteckningen s/ur för ladugårdsbyggnaden till skyddsmärkning samt önskade att en ny områdesavgränsning ”annat kulturarv skulle läggas till i plankartan. Alla dessa observationer togs i beaktande och inkluderades i mån av möjlighet i förslaget till detaljplan. Möjligheten att ersätta ladugårdsbyggnaden med en nybyggnad bevarades i planbestämmelsen, för den ursprungliga användningen av byggnaden är inte längre möjlig i stadsområdet och det önskas att tomten används för boende. Ändringen av användningsändamålet skapar i alla fall behov av att bygga om byggnaden. Områdesavgränsningen ”annat kulturarv” lades till i plankartan som allmän bestämmelse som har anvisats tomterna där områdesavgränsningen ingår för att underlätta kartans läsbarhet. Åbo stads byggnadstillsyn önskade en precisering av skyddsbestämmelsen sr-1 för skolan för att underlätta tillsynen av reparationslov samt en precisering av bestämmelsen s/ur för ladugårdsbyggnaden så att man inte enbart kan ansöka om rivningstillstånd utan man ska lägga fram en plan för nybyggnaden samtidigt. Båda observationerna korrigerades i planbestämmelserna.

En invånare i området önskade i sin anmärkning att råmärkena för de tomter som invånaren äger skulle återställas så att de motsvarar utkastalternativet. I anmärkningen ingick också en önskan om att ändra läget och storleken för bostadstomten. Det var möjligt att återställa tomtgränserna i det korrigerade förslaget till detaljplan. Invånaren önskade också att servicekörningsleden skulle uppkallas efter områdets historia samt att servicekörningsleden skulle förlängas till Kuikkulagatan. Efter framläggningen behandlades servicekörningen genom tomterna och namngivningen av leden. Namnkommittén föreslår namnet Kyläntilanraitti - Kylägårdsstigen. Eftersom servicekörningen nu genomkorsar tre tomter ska man ingå servituts- eller samregleringsavtal mellan alla parter efter godkännandet av detaljplanen. Samtidigt ska man komma överens om underhållet av leden, för Åbo stad svarar inte för underhållet av leden. Servicekörningsleden förlängs inte till Kuikkulagatan, men i detaljplanen anvisas en till sitt läge riktgivande friluftsled via skoltomten till gatan.

Infrastrukturkostnader och planekonomi och behov av markanvändningsavtal

Detaljplaneändringen orsakar inga betydande infrastrukturkostnader.

Det behövs inget markanvändningsavtal mellan staden och den privata markägaren.

Följande fas

Förslaget till detaljplan kan föreläggas stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för behandling genast efter att stadsmiljönämnden har godkänt det, eftersom förslaget redan har varit framlagt och det behövs inget markanvändningsavtal.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1​Karta S:ta Katarina

Bilaga 2​Svar på anmärkningen

Tilläggsmaterial 1​Redogörelse S:ta Katarina (på finska)

Tilläggsmaterial 2​Statistikblankett S:ta Katarina (på finska)

Tilläggsmaterial 3​Äsikter som lämnades in i samband med programmet för deltagande och bedömning (på finska)

Tilläggsmaterial 4​Utlåtanden om det preliminära utkastet (på finska)

Tilläggsmaterial 5​Utlåtanden om förslaget till detaljplan 2017 (på finska)

Tilläggsmaterial 6​Museitjänsternas utlåtande om tillräckligheten för arkeologiska undersökningar (på finska)

Tilläggsmaterial 7​Utlåtanden om förslaget till detaljplan 2022 (på finska)

Tilläggsmaterial 8​Anmärkning (på finska)​

Utredningar och rapporter, www.turku.fi/sv/plansokning

Markanvändningsdirektör Jyrki Lappi:

Förslag​Stadsmiljönämnden beslutar att godkänna svaret på anmärkningen (bilaga 2) och föreslå för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring för S:ta Katarina, daterat 1.11.2022 och ändrat på basis av utlåtandena och anmärkningen 3.3.2023, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande. I samband med detaljplaneändringen godkänns de bindande tomtindelningarna och ändringarna av tomtindelning: NUMMISBACKEN-22.-5, 23.-16-20, 88.-1, 123.-1 och 2.

BeslutFörslaget godkändes.

Ärendet föredrogs av stadsmiljödirektör Christina Hovi.​

Ssn § 141

Bilaga 1Karta S:ta Katarina

Tilläggsmaterial 1Redogörelse S:ta Katarina (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett S:ta Katarina (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 1.11.2022 daterade och 3.3.2023 på basis av utlåtanden och anmärkning ändrade förslaget till detaljplaneändring för S:t Katarina. I samband med detaljplaneändringen godkänns de bindande tomtindelningarna och ändringarna av tomtindelning: NUMMISBACKEN-22.-5, 23.-16-20, 88.-1, 123.-1 och 2.​

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 76

Bilaga 1Karta S:ta Katarina

Tilläggsmaterial 1Redogörelse S:ta Katarina (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett S:ta Katarina (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 1.11.2022 daterade och 3.3.2023 på basis av utlåtanden och anmärkning ändrade förslaget till detaljplaneändring för S:t Katarina. I samband med detaljplaneändringen godkänns de bindande tomtindelningarna och ändringarna av tomtindelning: NUMMISBACKEN-22.-5, 23.-16-20, 88.-1, 123.-1 och 2.​

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 76
Bilaga 1:Kartta Pyhä Katariina / Karta S:ta Katarina