Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen12727.03.202310
Stadsfullmäktige8417.04.202316

14685-2022 (00 01 02)

Svar på fullm. Jarmo Laivorantas m. fl. motion beträffande direkt motionsrätt för ungdomsfullmäktige

Sammandrag: -

Ssn § 127

Integrationsdirektör Minna Sartes och organisationschef Heini Parkkunen 14.3.2023:

De ledamöter som väckt motionen föreslår att Åbo ungdomsfullmäktige ska beviljas direkt motionsrätt vid stadsfullmäktiges sammanträden. Ledamöterna som står bakom motionen konstaterar också att motionerna ska behandlas i samma ordning som de motioner som väckts av fullmäktigeledamöter i stadsfullmäktige och att de alltid ska behandlas av ett behörigt organ.

​Den direkta motionsrätten motiveras också av kommunallagen, stadens strategiska mål och vikten av att delaktiggöra unga. Därtill aktiverar motionsrätten de unga och har en förbindande verkan.

Ledamöterna som tagit initiativ till motionen lyfter i och med motionsrätten fram en viktig sak i stärkandet av ungdomsfullmäktiges verksamhet och dess roll. Ungdomsfullmäktige har verkat i Åbo sedan 2014 och är en av stadens påverkansgrupper. Dess uppgift är att övervaka ungas intressen och främja deras möjligheter att delta och påverka. I aktiv verksamhet ingår bl.a. årliga beslut om beviljandet av projektmedel för projekt som unga planerar och genomför. Ungdomstjänsterna inom stadens servicehelhet för fritid bifaller för sin del beviljandet av direkt motionsrätt till ungdomsfullmäktige.

Finlands Ungdomsfullmäktiges Förbund genomförde i slutet av 2022 kampanjen ”Nuvan aloitteesta”, vars mål var att lyfta fram att ungdomsfullmäktige borde få direkt motionsrätt. Kampanjen hjälpte ungdomsfullmäktige att få direkt motionsrätt i flera kommuner.

​Enligt kommunallagen har kommuninvånarna samt sammanslutningar och stiftelser som har verksamhet i kommunen rätt att komma med initiativ i frågor som gäller kommunens verksamhet. Dessutom har de som utnyttjar kommunens tjänster rätt att komma med initiativ i frågor som gäller tjänsterna i fråga. Dessa initiativ har gjorts bl.a. av Åbo ungdomsfullmäktige.

Enligt 129 § i den gällande förvaltningsstadgan har ”En representant för ungdomsfullmäktige har yttrande- och närvarorätt vid fullmäktiges sammanträden”. Ledamöternas motionsrätt bestäms i förvaltningsstadgans 142 §: ”Fullmäktigeledamöterna har rätt att vid fullmäktiges sammanträden lämna in skriftliga motioner i ärenden som gäller stadens verksamhet och förvaltning. Motionerna lämnas in via det elektroniska sammanträdessystemet och ordförande konstaterar de inlämnade motionerna i slutet av sammanträdet. En motion tas inte genast upp till behandling, utan den remitteras till stadsstyrelsen för beredning.” (142 §)

Beviljande av direkt motionsrätt till ungdomsfullmäktige förutsätter en ändring i förvaltningsstadgan. Det kan göras då förvaltningsstadgan uppdateras följande gång. Av ungdomsfullmäktige förutsätts att en motion behandlas och godkänns vid ungdomsfullmäktiges eget möte innan motionen behandlas i stadsfullmäktige. Efter det kan ungdomsfullmäktiges representant i stadsfullmäktige göra en direkt fullmäktigemotion och motionen kan behandlas i samma ordning som de motioner som fullmäktigeledamöter väckt.

Ungdomsfullmäktige har närmat sig borgmästarna med ärendet som behandlas i fullmäktigemotionen. Ärendet behandlades av borgmästarna och de har bestämt att ungdomsfullmäktiges rätt att göra motioner ska genomföras i samband med nästa uppdatering av förvaltningsstadgan.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Jarmo Laivorantas m.fl. motion: Ungdomsfullmäktiges motionsrätt

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 84

Tilläggsmaterial 1Fullm. Jarmo Laivorantas m.fl. motion: Ungdomsfullmäktiges motionsrätt

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.