Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen12627.03.20239
Stadsfullmäktige8017.04.202312

14682-2022 (00 01 02, 12 00 01)

Svar på fullmäktigeledamot Nicke Wulffs m.fl. motion om ökad simundervisning i grundskolan

Sammandrag: -

Ssn § 126

Chef för siminrättningar Eeva Haapanen 21.3.2023:

Fullmäktigeledamot Nicke Wulff m.fl. har 12.12.2022 § 261 lämnat in en motion om ökad simundervisning i grundskolan.

I motionen föreslås att Åbo stad börjar förbereda en utvidgning av simundervisningen även till elever i årskurs 2, 4 och 6 för att förbättra dessa elevers simfärdigheter. Motionen motiveras med att coronaåren har försämrat barnens simfärdigheter så att endast 55 procent av eleverna i årskurs 6 kan simma.

Vid Åbo stads simhallar jobbar för närvarande två idrottsinstruktörer som svarar för simundervisningen i skolorna. I enlighet med läroplanen som utbildningsnämnden beslutat om lär de elever i årskurs 1, 3 och 5 att simma med hjälp av vikarier för att alla nuvarande undervisningstimmar ska kunna genomföras. I Åbo gav skolorna simundervisning också under coronaåren då närundervisning var möjligt, även om simhallarna hölls stängda för allmänheten.

I vår är det aktuellt med en konkurrensutsättning av en serviceproducent för simundervisningen för förskoleelever. För tillfället svarar Aurajoen Uinti ry för simundervisningen för förskoleelever. En utmaning för ordnandet av simundervisning för förskoleelever är också bristen på lokalresurser. Förskoleeleverna behöver en grund bassäng, något som staden inte kan tillhandahålla någon annanstans än i Impivaara simhall en dag i veckan och vid Samppalinna utebad i maj och i augusti-september.

För tillfället ingår simundervisningen för elever i årskurs 2, 4 och 6 i skolornas egna läroplaner för gymnastik. I Impivaara simhall reserveras bassängresurser för skolorna som dessa själv kan boka. Skolorna kan använda resursen vid Samppalinna utebad i maj, augusti och september.

I en undersökning av simfärdigheter (2022) framkommer att cirka 70 procent lär sig elementära simfärdigheter (10 m) på sin fritid, cirka 23 procent i simskolan och cirka 7 procent i skolornas simundervisning. Därför är det mycket viktigt att uppmuntra eleverna att förbättra sina simfärdigheter på fritiden. Åbo stad erbjuder 10 gångers simkort för barn i förskoleåldern och årskurs 1. Med simkorten får barnen gratis inträde till Åbo stads simhallar tillsammans med en betalande vuxen. Vad gäller undersökningen av simfärdigheter som tas upp i motionen är det dock viktigt att beakta att de deltagande kommunerna valdes genom lottning och att Åbo inte var representerad i undersökningen. Därför kan inga direkta slutsatser om Åboelevernas simfärdigheter dras utifrån resultaten.

Undervisningsutbudet som tillhandahålls av simhallspersonalen kan för tillfället inte utökas inom ramen för lokal- och personalresurserna. Om lokal- och personalresurserna i framtiden förbättras är det möjligt att planera om förskoleelevernas och skolelevernas simundervisningspraxis. I anslutning till riktlinjerna för utvecklingen av idrottsplatsnätet (sfm 11.4.2022 § 67) borde saneringen av Kuppis utebad i viss mån lindra bristen på lokalresurser i slutet av våren och i början av hösten. Diskussioner har även förts om en ny simhall på stadens östra sida. Det finns ett särskilt behov av en ytterligare undervisningsbassäng för att möjliggöra genomförandet av läroplanerna för förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen i stadens egna lokaler. Utöver utvecklingen av förhållandena är det viktigt att beakta en tillräcklig dimensionering av årsverken för att säkerställa en högklassig och ändamålsenlig simundervisning.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Nicke Wulffs m.fl. motion: Utöka simundervisningen i den grundläggande undervisningen

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 80

Tilläggsmaterial 1Fullm. Nicke Wulffs m.fl. motion: Utöka simundervisningen i den grundläggande undervisningen

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.