Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen12327.03.20236
Stadsfullmäktige7717.04.20239

2020-2023 (01 00 02)

Åbo stads strategirapport och personalrapport 2022

Sammandrag:

Genomförandet av strategin ska följas upp regelbundet. Uppföljningen är en viktig del av den årliga rapporteringen av verksamheten och ekonomin. Uppföljningen av strategin för 2022 sker i enlighet med den nya uppdaterade strategin. Som en del av uppföljningen av strategin utarbetas en personalrapport där man kartlägger hur personalstrategin har genomförts. Av personalrapporten framgår också närmare uppgifter om nyckeltal som gäller personalen och deras utveckling.

Ssn § 123

Strategi- och utvecklingsdirektör Rami Savila 23.3.2023:

Strategirapporten 2022

Stadens långsiktiga mål fastställs i stadsstrategin. Under denna fullmäktigeperiod övergick Åbo till borgmästarmodellen. Strategins innehåll och struktur har omarbetats för att motsvara stadens nya ledningsmodell. Stadsfullmäktige godkände den nya uppdaterade stadsstrategin 14.2.2022.

Den nya stadsstrategin leder Åbo in på 2030-talet. Där anges vilka som är stadens mål och hur Åbo ser ut under nästa årtionde. Strategin innehåller åtta tyngdpunkter: hållbar framtid, smidig vardag, välmående invånare, en livskraftig och växande stad, Naturstaden Åbo, högklassig utbildning, en aktiv kulturstad och Det internationella Åbo. För varje tyngdpunkt har det fastställts egna mål. Sammanlagt 20 mål har uppställts.

Bild 1: De åtta tyngdpunkterna i strategin

Hur målen har uppfyllts bedöms och följs upp årligen i samband med rapporteringen av verksamheten och ekonomin. För varje mål har det uppställts egna mätare och uppföljningen sker med hjälp av dessa mätare. Mätarna berättar huruvida vi håller på att uppnå de långsiktiga målen i strategin. De har samlats in i ett elektroniskt verktyg för uppföljning av strategin. Verktyget finns på stadens webbplats, adressen är www.turku.fi/strategia/seuranta. För att stöda uppföljningen har en kort presentation utarbetats med en sammanfattning av utfallet av målen. Sammanfattningen har fogats till detta förslag som tilläggsmaterial.

Undantagsläget som coronapandemin förorsakat avtog i fjol. Inom social- och hälsovården syntes undantagsläget ännu som särskilda åtgärder, t.ex. vaccinationsprogrammet för olika åldersgrupper. Inom fritidstjänsterna återställdes antalet användare så småningom till den nivå som rådde före coronapandemin. Antalet besökare vid kulturinrättningar återställdes till så gott som samma nivå som före pandemin. Antalet turister återställdes väl till nivån före pandemin.

I fjol förberedde sig Åbo för en av de största reformerna i kommunernas historia då social- och hälsovården och räddningsväsendet övergick till välfärdsområdet. Beredningen av reformen framskred väl och säkerställde ett fortsatt oavbrutet tillhandahållande av tjänster också inom välfärdsområdet.

Största delen av Åboborna mår bra men polariseringen av välfärden har ökat. Situationen i Åbo återspeglar en mer omfattande samhällelig utveckling; välfärden har utsatts för utmaningar med sviterna av pandemin, kriget i Ukraina och de ekonomiska bekymmer som de ökade levnadskostnaderna gett upphov till.

Enligt uppföljningen av livskraften utvecklades företagens omsättning och antal anställda i en positiv riktning under årets lopp. Sysselsättningen fortsatte att öka och under årets lopp sjönk arbetslösheten mer i Åbo jämfört med utvecklingen i hela landet. Enligt arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik var arbetslöshetsgraden i Åbo 12,3 procent i slutet av 2022 och den hade sjunkit med 0,9 procentenheter jämfört med året innan.

Enligt Statistikcentralens förhandsuppgifter bodde sammanlagt 197 917 invånare i Åbo i slutet av 2022. Ökningen jämfört med året innan var 2​ 780 invånare. Efter den långsamma befolkningsutvecklingen under coronaåren var befolkningsökningen rekordstor år 2022.

Personaldirektör Sinikka Valtonen 23.3.2023:

Åbo stads personalrapport 2022

Då Åbo stads personalrapport för 2022 utarbetades beaktades personalstrategin 2022–2025 och de rekommendationer som Kommunarbetsgivarna gett för rapportering. I personalrapporten granskar man utöver genomförandet av personalstrategin också utfallet och utvecklingen av de viktigaste nyckeltalen för personalen.

Personalstrategin är en av stadens strategiska styrdokument som styr genomförandet av hela stadens strategi och vision. Stadsfullmäktige godkände 11.4.2022 personalstrategin för 2022–2025. Avsikten med personalstrategin är att förtydliga arbetsgivarens och hela personalens mål och ansvar för hurdan arbetsplats Åbo stad är.

Visionen för personalstrategin är: Åbo är en attraktiv arbetsgivare. Strategin genomför denna vision med hjälp av tre tyngdpunkter:

1. Arbetet ökar välbefinnandet

2.​​ Kompetens och förnyelse

3. Bättre ledarskap

För varje tyngdpunkt har fastställts mål och för målen har fastställts mätare. Flera av mätarna är vartannat år bundna till Kommun10-enkäten och stadens egen mellanenkät för arbetshälsa. År 2022 genomfördes en Kommun10-enkät som bland annat visade att arbetsbelastning fortfarande utgör en utmaning i organisationen. De anställda upplever att det är allt svårare att återhämta sig från arbetet och arbetsbördan ansågs fortfarande vara stor. Andelen personer som upplever sitt arbete som meningsfullt är på en god nivå (92 procent), och är fortfarande en resurs för vår organisation.

Antalet årsverken ökade något på stadsnivå jämfört med året innan. Genomförda organisationsförändringar, svårigheterna med tillgång till personal och strejkerna inom kommunsektorn våren 2022 ledde till en minskning av användningen av arbetskraft. Användningen av arbetskraft har å andra sidan ökat av att verksamheten återställts till den normala servicenivån och av att efterfrågan ökat. Användningen av arbetskraft 2022 uppgick till sammanlagt 10 362,0 årsverken (årsverken utan sysselsatta och praktikanter). För hela personalens del utfördes sammanlagt 10 675,1 årsverken år 2022.

​Sjukfrånvarodagarna ökade jämfört med 2021. År 2022 uppgick sjukfrånvaron i genomsnitt till 19,2 dagar per årsverke, medan motsvarande siffra för 2021 var 16,3 dagar per årsverke. Antalet personer utan hälsorelaterade frånvarodagar hade också minskat jämfört med år 2020.

År 2022 ökade rekryteringarna med cirka 16 procent och antalet lediga arbetsplatser ökade med cirka 21 procent jämfört med året innan. Under 1.1–31.12.2022 gällde den temporära paragrafen 48a § i lagen om smittsamma sjukdomar, något som påverkade antalet lediga arbetsplatser, eftersom arbetsgivaren var skyldig att erbjuda uppgifter för viss tid till anställda inom servicehelheten för välfärd och det regionala räddningsverket (sammanlagt 68) som inte uppvisade ett obligatoriskt skydd mot covid-19. Det fanns stora skillnader i antalet ansökningar per arbetsplats beroende på uppgiften.

Den ordinarie personalens snittålder var 46,1 år. I pension som beviljats tills vidare gick sammanlagt 297 personer år 2022. Genomsnittsåldern för dem som gick i pension 2022 var 64,1 år.

Tilläggsmaterial 1Strategirapporten 2022 (på finska)

Tilläggsmaterial 2Personalrapporten 2022 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar strategirapporten 2022 och personalrapporten 2022 för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 77

Tilläggsmaterial 1Strategirapporten 2022 (på finska)

Tilläggsmaterial 2Personalrapporten 2022 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar strategirapporten 2022 och personalrapporten 2022 för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.