Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden3331.01.20237
Stadsstyrelsen5106.02.20237
Stadsfullmäktige3313.02.202314

10695-2021 (10 02 03)

Förslag till detaljplaneändring och ändring av tomtindelning; Wäinö Aaltonens museum, III:e stadsdelen (adr. Östra Strandgatan 38, Paavo Nurmis allé 3 (plan nr 17/2022)

Sammandrag:

Detaljplaneändringen möjliggör utbyggnaden av Wäinö Aaltonens museum och byggandet av ett lastningsutrymme för att säkerställa trygga transporter av konstverk. Den för en allmän byggnad reserverade tomten på Paavo Nurmis allé 3 planläggs som park. Planområdets totala våningsyta uppgår till 6000 v-m2 varav 5940 v-m2 reserveras för en museibyggnad och 60 m2 för en byggnad som betjänar sommarteaterverksamheten i parken. Minskningen jämfört med den gällande byggrätten är 1836 v-m2.

Smn § 33

Stadsmiljö, planläggning, planläggningsarkitekt Paula Aantaa 23.1.2023:

För kvarteren 3 och 16 i stadsdel III och parkområdet för Idrottsparken (del) har utarbetats ett förslag till detaljplaneändring, daterat 15.11.2022 och ändrat 20.1.2023 med anledning av utlåtanden.

Planområdets areal är 0,8989 ha.

Nuläget

I planområdet ligger Wäinö Aaltonens museum​ (WAM) och den obebyggda tomten där ingången till Samppalinna sommarteater ligger.

Enligt kondtionsbedömningen behöver WAM saneras särskilt på grund av det läckande yttertaket samt fuktbelastningen som orsakats av regnvatten. Därtill finns det betydande funktionella lokalbehov i byggnaden bland annat med anknytning till tryggande av konstverkstransporter, föremålssäkerhet, brist på personalrum och tillgänglighet.

Nuläget och plansituationen beskrivs i punkt 3 i planbeskrivningen. Utgångspunkter.

Beskrivning av detaljplanen

Detaljplaneändringen grundar sig på projektplanen för grundläggande renovering och tillbyggnad av Wäinö Aaltonens museum som daterats 23.3.2022 (godkänd i stadsfullmäktige 24.10.2022 § 220). Byggnaden genomgår en grundläggande renovering, vid den gamla bostadsbyggnaden byggs lastnings- och servicelokaler dit körningen sker från baksidan av byggnaden. Ovanpå servicelokalerna byggs nya kontorslokaler. Utbyggnaden omfattar cirka 1340 v-m2 och på plats rivs den gamla bostadsbyggnaden.

Genom detaljplaneändringen utvidgas WAM:s tomt i riktning mot Idrottsparken och å andra sidan avgränsas en smal remsa från tomten för att bredda Östra Strandgatan för en cykelväg. I enlighet med de mål som ställts upp för detaljplanen planläggs den för en allmän byggnad reserverade tomten 9001 i kvarter 16 på Paavo Nurmis allé 3 som park. För Åbo Enerig Ab:s tranformatorer anvisas platser, den ena bildar ett separat kvartersområde, den andra placeras i byggnaden.

Fasaden på museibyggnaden med stödmurar som byggts 1967 kommer att skyddas. Inomhus gäller skyddsbeteckningen rumsserien som bildas av entréhallen, atriumgården och utställningslokalerna. Den gamla bostadsbyggnaden som nu hamnar i bakgrunden skydds inte.

Planområdet omfattar 0,8989 hektar, varav kvartersområdet för museibyggnader (YM) upptar 0,6097 hektar, kvartersområdet för byggnader och anläggningar för samhällsteknisk försörjning (ET) 0,0036 hektar, park (VP) 0,2656 hektar och gatuområdena 0,0200 hektar.

Den totala våningsytan för museikvarteret uppgår till 5940 v-m2, varav våningsytan för den ursprungliga museibyggnaden är 3340 v-m2 och utbyggnaden är 2600 v-m2. I ovan nämnda byggnadsyta för museibyggnaden ingår inte den gamla bostadsbyggnaden på 169,5 v-m2 som planeras att rivas. I byggrätten för utbyggnaden ingår förutom omfattningen i projektplanen en möjlighet till en kommande utbyggnad.

I parken anvisas en byggrätt på 60 v-m2 för sommarteaterns biljettförsäljningsbyggnad.

Planområdets totala våningsyta uppgår till 6000 v-m2. Minskningen jämfört med den gällande byggrätten är (5000 + 2836 - 6000) 1836 v-m2.

På WAM räknar med 60 000 besökare om året, då båda utbyggnaderna har blivit färdiga. Sommarteatern har 950 åskådare/föreställning. På WAM arbetar ca 40 personer och på sommarteatern 50-100 under föreställningsdagar.

I punkt 5 i planbeskrivningen, Beskrivning av detaljplanen, finns en noggrannare beskrivning av detaljplanen och de konsekvenser som genomförandet av detaljplanen medför.

Planläggningsskeden

Stadsmiljödirektören beslutade 25.02.2022 § 64 godkänna förutredningen och att planprojektet för Wäinö Aaltonens museum inkluderas i planläggningsprogrammet. Stadsmiljönämnden beslutade 1.3.2022 § 97 ta upp stadsmiljönämndens beslutsprotokoll till behandling. Stadsmiljönämnden beslutade 8.3.2022 § 106 godkänna förutredningen och att planprojektet för Wäinö Aaltonens museum inkluderas i planläggningsprogrammet så att tomt 16-9001 i regel planläggs som park bortsett från behovet av en serviceväg för museiutbyggnaden. Därtill utreds en mer aktiv och mångsidigare användning av lokalerna i hörnet av Östra Strandgatan - Kvarnbrinken innan en eventuell utbyggnad.

Stadsmiljönämnden godkände målen för detaljplanen och antecknade programmet för deltagande och bedömning för kännedom 24.06.2022 § 168.

Detaljplanen anhängiggjordes i samband med en kungörelse 30.4.2022. Meddelandet om anhängiggörandet av detaljplanen samt det 20.4.2022 daterade programmet för deltagande och bedömning skickades per brev till parterna 3.5.2022.

Delaktiga ombads lämna in åsikter i den första fasen före 30.5.2022. Sammanlagt fem åsikter lämnades in. Åsikterna och svaren på dem har beskrivits närmare i rapporten om växelverkan.

Det allmänna mötet gällande detaljplaneändringen för Wäinö Aaltonens museum ägde rum 19.12.2022 i huvudbibliotekets Studio på adressen Slottsgatan 2. I mötet deltog förutom föredraganden 5 personer. Mötet har beskrivits i raporten om växelverkan.

Utifrån målen, åsikterna, de uppgifter som lämnades vid det inledande mötet och projektplanen bereddes ett förslag till detaljplan som skickades på remiss till myndigheterna samtidigt som det framlades offentligt under tiden 28.11 – 27.12.2022.

Sammanlagt fyra utlåtanden lämnades in.

Telia Finland Oyj påminde om att en transformator inte får byggas ovanpå kommunikationsnätet.

Egentliga Finlands regionala räddningsverk förutsätter att räddningen och operationen med räddningsverkets fordon ska genomföras i olyckssitationer i detaljplaneområdet. Räddningsvägar, lyftplatser, brand- och utrymningssäkerhet ska beaktas vid planeringen. Vid byggnadsplaneringen ska särskild uppmärksamhet fästas vid brand- och utrymningssäkerheten i den befintliga byggnaden och utbyggnaden och att utbyggnaden och den befintliga byggnadsdelen indelas i olika brandsektioner.

Museiverket konstaterade i sitt utlåtande att detaljplaneändringen väl motsvarar skyddbehovet för den gamla museibyggnaden och styr nybyggnaden så att den passar in i helheten.

I Turku Energia Sähköverkot Oy:s utlåtande begärdes tillägg i planbestämmelserna och planbeskrivningen gällande transformatorer och kablar. Utbyggnaden ska planeras och uppföras så att kablarna under Aura å i närheten av Kvarnbrinken kan ligga på sina nuvarande platser.

I sin kommentar anser Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland (NTM) / Miljö och naturresurser det motiverat att planändringsområdet vid Paavo nurmis allé anvisas som VP-1/s-område på grund av generalplanens styrande verkan och även på grund av klimateffekter. I förslaget till detaljplan har även interiören i Wäinö Aaltonens museum skyddsmärkts delvis.

Utifrån miljöskyddets ställningstagande ändras bestämmelsen VP-1/s så att meningen ”Parken ska skötas parklikt så att de stora ädelträden framträder i landskapet.” ersätts med följande mening: Nödvändiga åtgärder med tanke på natur- och landskapsvård tillåts.

Med anledning av utlåtanden har planen kompletterats med behovet av att förstärka parkeringsdäcket vid behov. Därtill har bestämmelserna gällande eltransformatorer och kablar preciserats och VP-1/s-bestämmelsen har ändrats. Planläggningen lade till en precisering i bestämmelsen YM-1/s så att tekniska utrymmen och takfönster får placeras utöver det högsta höjdläget för yttertaket. Motsvarande tillägg och preciseringar gjordes i planbeskrivningen.

Utlåtandena med svar har beskrivits närmare i rapporten om växelverkan.

Förslaget till detaljplan var offentligt framlagt 28.11 – 27.12.2022. Mot förslaget lämnades en anmärkning in.

Understödsföreningen Samppalinnan Kesäteatterin Kannatusyhdistys ry föreslår att en biljettförsäljningsbyggnad som placeras i planområdet och används av föreningen ska anvisas en byggrätt på 110 m2 i stället för 60 m2.

Planläggningen påminner om att de mål som stadsmiljönämnden ställt upp för detaljplanen förutsätter att tomten på Paavo Nurmis allé 3 planläggs som park. Planläggningen anser att Idrottsparken är en värdefull historisk park där tillbyggnaden inte är önskvärd. På den plats där den befintliga biljettförsäljningsbyggnaden (35 m2) ligger kan en palviljongliknande byggnad som är lite större (60 m2) än den nuvarande byggnaden uppföras utan att äventyra landskapsbilden och naturvärdena.

Anmärkningen med svaret har beskrivits närmare i rapporten om växelverkan.

Förslaget till detaljplan behöver inte läggas fram på nytt med anledning av de små ändringar som gjordes utifrån utlåtandena.

Infrastrukturkostnader och planekonomi

Detaljplaneändringen orsakar inga betydande infrastrukturkostnader. I infrastrukturprogrammet för 2023-2026 som godkänts i stadsfullmäktige har inkluderats kostnaderna för cykelbanorna på Östra Strandgatan. Staden stenlägger och asfalterar ytan på parkgångarna på egen bekostnad under den tid som den fastställt.

Följande fas

Förslaget till detaljplaneändring kan föreläggas stadsfullmäktige genast efter att stadsmiljönämnden har godkänt det, för förslaget har redan varit framlagt och det behövs inget markanvändningsavtal.

Bilaga 1​Karta Wäinö Aaltonens museum

Bilaga 2​Svar på anmärkningen

Tilläggsmaterial 1​Redogörelse Wäinö Aaltonens museum (på finska)

Tilläggsmaterial 2​Statistikblankett Wäinö Aaltonens museum (på finska)

Tilläggsmaterial 3​Rapport om växelverkan Wäinö Aaltonens museum (på finska)

Tilläggsmaterial 4​Åsikter som lämnades in i samband med programmet för deltagande och bedömning (på finska)

Tilläggsmaterial 5​Utlåtanden om förslaget till detaljplan (på finska)

Tilläggsmaterial 6​Anmärkning av Samppalinnan Kesäteatterin Kannatusyhdistys ry (på finska)​

Utredningar och rapporter, www.turku.fi/plansokning.

Stadsmiljödirektör Christina Hovi:

Förslag​Stadsmiljönämnden beslutar att godkänna svaret på anmärkningen (bilaga 2) och föreslår för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring för Wäinö Aaltonens museum, daterat 15.11.2022 och ändrat med anledning av utlåtanden 20.1.2023, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande. I samband med detaljplaneändringen godkänns följande bindande ändring av tomtindelning: III 3.-8 och 9.

BeslutFörslaget godkändes.

Ärendet föredrogs av direktör för stadsbyggande Kimmo Suonpää.

Ssn § 51

Bilaga 1​Karta Wäinö Aaltonens museum

Tilläggsmaterial 1​​Redogörelse Wäinö Aaltonens museum (på finska)

Tilläggsmaterial 2​​Statistikblankett Wäinö Aaltonens museum (på finska)

Tilläggsmaterial 3​​Rapport om växelverkan Wäinö Aaltonens museum (på fins

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 15.11.2022 daterade och 20.1.2023 på basis av utlåtanden ändrade förslaget till detaljplaneändring för Wäinö Aaltonens museum.

I samband med detaljplaneändringen godkänns följande bindande ändring av tomtindelning: III 3.-8 och 9.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 33

Bilaga 1​Karta Wäinö Aaltonens museum

Tilläggsmaterial 1​​Redogörelse Wäinö Aaltonens museum (på finska)

Tilläggsmaterial 2​​Statistikblankett Wäinö Aaltonens museum (på finska)

Tilläggsmaterial 3​​Rapport om växelverkan Wäinö Aaltonens museum (på fins

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 15.11.2022 daterade och 20.1.2023 på basis av utlåtanden ändrade förslaget till detaljplaneändring för Wäinö Aaltonens museum.

I samband med detaljplaneändringen godkänns följande bindande ändring av tomtindelning: III 3.-8 och 9.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 33
Bilaga 1:Kartta Wäinö Aaltosen museo / Karta Wäinö Aaltonens museum