Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen3830.01.202318
Stadsfullmäktige2213.02.20233

11446-2021 (00 00 01)

Val av ny ledamot och ersättare i Egentliga Finlands landskapsfullmäktige

Sammandrag: -

Ssn § 38

Stadssekreterare Merja Jokela 19.1.2023:

Egentliga Finlands förbunds representantmöte utsåg 27.9.2021 ledamöterna och ersättarna i landskapsfullmäktige enligt 8 § i grundavtalet för Egentliga Finlands förbund. Enligt representatmötets beslut valdes bl.a. Jaakko Lindfors till ledamot i landskapsfullmäktige.

Om en ledamot eller en ersättare förlorar sin valbarhet mitt under mandatperioden eller av annan orsak avgår som ledamot i landskapsfullmäktige mitt under mandatperioden, beslutar den kommun som representerar ledamoten om att bevilja avsked och om att utse en ny ledamot eller ersättare för den återstående mandatperioden enligt 9 § i grundavtalet.

Grundavtalet förutsätter att den av kommunen utsedda ledamoten eller ersättaren ska representera samma grupp som den i vars ställe den nya ledamoten eller ersättaren utses och att både representanten och ersättaren ska vara fullmäktigeledamöter i medlemskommunerna.

Fullmäktigeledamot Jaakko Lindfors har begärt avsked från uppdraget som ledamot i Egentliga Finlands landskapsfullmäktige på grund av flyttning från orten. I hans ställe ska en ny ledamot väljas i landskapsfullmäktige.

Då ersättaren möjligen blir en ordinarie ledamot ska man välja en ny ersättare i hans eller hennes ställe.

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att bevilja Jaakko Lindfors avsked från uppdraget som ledamot i Egentliga Finlands landskapsfullmäktige på grund av flyttning från orten och i hans ställe välja Muhiadin Hersi till ledamot i Egentliga Finlands.

Därtill beslutar stadsfullmäktige att i Muhiadin Hersis ställe välja Selmi Holopainen till personlig ersättare för Elina Sandelin i Egentliga Finlands landskapsfullmäktige.

Båda besluten fattas från beslutsdagen till utgången av innevarande mandatperiod.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 22

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att bevilja Jaakko Lindfors avsked från uppdraget som ledamot i Egentliga Finlands landskapsfullmäktige på grund av flyttning från orten och i hans ställe välja Muhiadin Hersi till ledamot i Egentliga Finlands landskapsfullmäktige.

Därtill beslutar stadsfullmäktige att i Muhiadin Hersis ställe välja Selmi Holopainen till personlig ersättare för Elina Sandelin i Egentliga Finlands landskapsfullmäktige.

Båda besluten fattas från beslutsdagen till utgången av innevarande mandatperiod.​

BeslutStadsfullmäktige beslutade att bevilja Jaakko Lindfors avsked från uppdraget som ledamot i Egentliga Finlands landskapsfullmäktige på grund av flyttning från orten och i hans ställe välja Anna Mäkipää till ledamot i Egentliga Finlands landskapsfullmäktige.

Därtill beslutade stadsfullmäktige att i Anna Mäkipääs ställe välja Selmi Holopainen till personlig ersättare för Li Andersson i Egentliga Finlands landskapsfullmäktige.

Båda besluten fattades från beslutsdagen till utgången av innevarande mandatperiod.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Beslut i ärendet fattades enhälligt på förslag av Muukkonen.​